Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2015


Από τα πιο δημοφιλή τμήματα του φεστιβάλ, είναι εκείνο που απευθύνεται στους μουσικόφιλους σινεφίλ και που κάθε χρόνο παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον τους, χάρη στα ιδιαίτερα προσεγμένα κι επιλεγμένα ροκιουμένταρι που αποτελούν τα ρόστερ του. Δύο και πάλι φέτος τα τμήματα, το Διαγωνιστικό που συνθέτουν οκτώ φιλμς και το Εκτός Διαγωνιστικού, που αποτελείται από επτά ταινίες. Στην πρώτη κατηγορία, οι συμμετέχουες δημιουργίες θα κοντραριστούν για την Χρυσή Αθηνά του κονκόρσο Μουσική & Φιλμ, επιλογή που θα γίνει από πενταμελή επιτροπή καταξιωμένων δημοσιογράφων και κριτικών σινεμά, με τον θριαμβευτή να αποσπά και χρηματικό έπαθλο αξίας 2000 Ευρώ. Επίσης οι διαγωνιζόμενες ταινίες κεντρίζουν την ματιά των επισκεπτών του φεστιβάλ, προκειμένου να αποσπάσουν το πάντοτε άξιο αναφοράς Βραβείο Κοινού.

Το πλήρες ρόστερ της οκτάδας του διαγωνιστικού, αλλά και της επτάδας του out of competition με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι πρωινές προβολές (μόνο στην Odeon Opera 1) που έχουν και προνομιακό εισιτήριο αξίας μόλις 4€. Καλή επιτυχία στις πραγματικά ενδιαφέρουσες δημιουργίες που φέτος έχουν προέλευση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Γερμανία μα και την Ελλάδα.

Διαγωνιστικό

Ο Μυστικός μου Κόσμος: Η Ιστορία της Sarah Records / My Secret World: The Story of Sarah Records PosterMy Secret World: The Story of Sarah Records
Ο Μυστικός μου Κόσμος: Η Ιστορία της Sarah Records
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 100' / Αγγλικά
Της Lucy Dawkins - Με τους Clare Wadd, Matt Haynes, Alexis Petridis, Rob Sekula, Amelia Fletcher, Andy Hitchcock
Ανέδειξε ακαταμάχητα ποπ συγκροτήματα, παρήγαγε τα πιο φλογερά στον ρομαντισμό τους σάουντρακς, παρέδωσε μαθήματα ήθους, απλότητας και αφοσίωσης στη βιομηχανία της μουσικής.
Επιτεύγματα της Sarah Records, της πιο… ανεξάρτητης από τις ανεξάρτητες βρετανικές δισκογραφικές εταιρίες, που ιδρύθηκε το 1987 από ένα νεαρό ζευγάρι σπουδαστών και συνέχισε να ταράσσει τον χώρο της ποπ μέχρι το 1995.
Την περιπετειώδη πορεία της ξετυλίγει το πανέμορφο ντοκιμαντέρ της Λούσι Ντόουκινς, γυρισμένο μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και με τη συνδρομή όλων των εναπομείναντων μελών των γκρουπ της εταιρίας. Τους βλέπουμε σε σπάνιες συνεντεύξεις, ενώ το λόγο παίρνουν και οι συνιδρυτές της Sarah Records, Κλερ Γουάντ και Ματ Χέινς, οι οποίοι αποκαλύπτουν όλες τις αθέατες ιστορίες, διασκεδαστικές ή και μελαγχολικές, που έχτισαν τη σημαντική καλλιτεχνική κληρονομιά της. Φόρος τιμής στη δύναμη της μουσικής και ένα άκρως συγκινητικό γράμμα αγάπης σε μια από τις πιο τρυφερές σελίδες της ποπ μυθολογίας.
Που και πότε? Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 20:30 Odeon Opera 2

Φαντάσου να Ξυπνούσες μια Μέρα και η Μουσική να Είχε Εξαφανιστεί / Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared PosterImagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared
Φαντάσου να Ξυπνούσες μια Μέρα και η Μουσική να Είχε Εξαφανιστεί
Ελβετία, Γερμανία / 2014 / Έγχρωμο / 86' / Αγγλικά
Του Stefan Schwietert - Με τους Bill Drummond
Τη δεκαετία του 80', ο Μπιλ Ντράμοντ ήταν στο απόγειο της μουσικής του καριέρας μαζί με τον Τζίμι Κόουτι, υπό το όνομα “The KLF”. Ήταν όλοι πεπεισμένοι πως το έργο του θα άντεχε στο πέρασμα του χρόνου. Όλοι εκτός από τον ίδιο, που αποφάσισε ξαφνικά όχι μόνο να σταματήσει να ηχογραφεί, αλλά και να καταστρέψει οτιδήποτε δικό του είχε μέχρι τότε ηχογραφηθεί, συμπεριλαμβανομένης της δισκογραφίας των KLF και της περιβόητης εμφάνισής τους στα βραβεία Brit. Και, σαν γνήσιος ροκ σταρ, πυρπόλησε όλο του το υλικό ανάβοντας μία μεγάλη φωτιά με χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου στερλινών!
Σε αυτό το έξοχο ντοκιμαντέρ, που ενθουσίασε σινεφίλ και φιλόμουσους στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ο Ντράμοντ μας προσφέρει έναν αποκλειστικό σχολιασμό πάνω στο παλιό και το σύγχρονο έργο του, την επανάστασή του κατά της μουσικής βιομηχανίας και την κουλτούρα της ηχογραφημένης μουσικής, ενώ παράλληλα ασχολείται με το πιο πρόσφατο πάθος του, το χορωδιακό πρότζεκτ “The 17”.
Που και πότε? Σάββατο 3 Οκτωβρίου 18:00 Odeon Opera 1 / Κυριακή 4 Οκτωβρίου 21:00 Danaos 2

Ακου τι θα Πει ο Ντάνι - Danny Says PosterDanny Says
Ακου τι θα Πει ο Ντάνι
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 104' / Αγγλικά
Του Brendan Toller - Με τους Danny Fields, Alice Cooper, Iggy Pop, Tommy Ramone, Jonathan Richman, Jac Holzman
Doors, Λου Ριντ, Stooges, MC5, Ramones. Ίσως και να μην τους είχαμε ανακαλύψει ποτέ, αν δεν υπήρχε ο Ντάνι Φιλντς, o εγκέφαλος της Elektra Records. Δια στόματος του ιδίου, το ντοκιμαντέρ φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα του διορατικού ανιχνευτή ταλέντων, περήφανα γκέι και αμετανόητα party animal που ανέτρεψε τη μουσική κουλτούρα του '60 και του '70.
H ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο SXSW, όπου το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε σαν την νούμερο ένα ταινία που δεν πρέπει να χάσει κάποιος στο φεστιβάλ. Από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα δεν σταματά να ταξιδεύει από πολιτεία σε πολιτεία, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη της, τον νεαρό Μπρένταν Τόλερ να συστήνει τον αφανή ήρωα του punk - rock, Ντάνι Φιλντς. Εκατοντάδες φωτογραφίες, ηχογραφημένες κασέτες, αναμνηστικά αντικείμενα και πάνω από 250 ώρες μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων συνθέτουν το δαιδαλώδη παζλ της ζωής του Ντάνι, που συμπληρώνεται με την ιλιγγιώδη αφήγηση του ίδιου και την περισσή, έως επιθετική, ειλικρίνεια του.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 / Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 2

Τζάκο Παστόριους / Jaco PosterJaco
Τζάκο Παστόριους
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο & Ασπρόμαυρο / 110' / Αγγλικά
Των Paul Marchand, Stephen Kijak - Με τους Joni Mitchell, Flea, Sting, Carlos Santana, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Robert Trujillo, Jerry Jemmott, Peter Erskine, Bootsy Collins
Η ιστορία ενός θρύλου της μουσικής με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και συνεντεύξεις από την οικογένεια του και τους συνεργάτες του, ανάμεσα σε αυτούς οι: Τζόνι Μίτσαλ, Κάρλος Σαντάνα, Sting (Τhe Police), Flea (Τhe Red Hot Chili Peppers). Ο Τζάκο Παστόριους, αν και απεβίωσε μόλις στα 35 του χρόνια, άλλαξε την πορεία της μοντέρνας μουσικής επαναπροσδιορίζοντας τον ήχο και τον ρόλο του ηλεκτρικού μπάσου, αν και ο ίδιος είχε πειραματιστεί με μία πλειάδα μουσικών οργάνων.
Η ταινία του Στέφεν Κίτζακ και Πολ Μάρτσαντ εξιστορεί την περιπετειώδη ζωή του Τζάκο Παστόριους (1951 - 1987), ρίχνοντας φως στις σκοτεινές γωνίες της και τον τοποθετεί στην υψηλή θέση που του αξίζει στην μουσική ιστορία, που φαίνεται να τον έχει ξεχάσει, παρόλο που από την πλειοψηφία των σύγχρονων μουσικών, θεωρείται ιδιοφυΐα και πρωτοφανές ταλέντο.
Που και πότε? Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 17:45 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 18:15 Odeon Opera 2

Fresh Dressed PosterFresh Dressed
Fresh Dressed
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 82' / Αγγλικά
Του Sacha Jenkins - Με τους Damon Dash, Daymond John, Karl Kani, Nas, Pharrell Williams, Kanye West
Όταν οι νεαροί πρωτεργάτες της χιπ χοπ ξεμύτιζαν από τα γκέτο των μεγαλουπόλεων για να συστήσουν, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στην ιστορία της μουσικής, μαζί τους κουβαλούσαν και μια εντελώς αυτοσχέδια αντίληψη για τη μόδα που έμελλε να αποβεί ριζοσπαστική.
Ιχνηλατώντας τη συναρπαστική πορεία των ταλαντούχων φτωχόπαιδων της χιπ χοπ από τις συνοικίες του Μπρονξ και του Κουίνς στην παγκόσμια αναγνώριση, μαζί και «ακολουθώντας» τα baggy παντελόνια, τα ζωηρόχρωμα sneakers παπούτσια και τα ζωγραφισμένα στο χέρι τζάκετ τους από τα παρακμιακά σοκάκια στις πιο ακριβές πασαρέλες του κόσμου, ο σκηνοθέτης τούτου του πολύχρωμου φιλμ παντρεύει τη μόδα και τη μουσική με τρόπο απολαυστικά ευρηματικό.
Το «Fresh Dressed» συνδυάζει ένα πλουσιότατο αρχειακό υλικό με ζουμερές πρόσφατες συνεντεύξεις του Κάνιε Γουέστ, του Φάρελ, του Νας, του Σον Κομπς, όπως και έγκριτων σχεδιαστών μόδας, ντύνει ηχητικά τις εικόνες του με ένα φοβερό old school σάουντρακ και προσφέρει μια πληθωρική βόλτα τριών δεκαετιών που δεν αποκλείεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο έχετε μάθει να ντύνεστε και να ακούτε μουσική.
Που και πότε? Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 21:45 Ideal / Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2

The Damned: Ευχήσου να Ημασταν Νεκροί / The Damned: Don't You Wish That We Were Dead PosterThe Damned: Don't You Wish That We Were Dead
The Damned: Ευχήσου να Ημασταν Νεκροί
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 110' / Αγγλικά
Του Wes Orshoski - Με τους David Vanian, Captain Sensible, Rat Scabies, Brian James, Mick Jones, Chrissie Hynde
Lemmy Kilmister

Ήταν το πρώτο βρετανικό πανκ συγκρότημα που κατάφερε να κυκλοφορήσει δισκογραφικό σινγκλ, το αθάνατο "New Rose", το 1976. Ήταν, επίσης, οι πρώτοι της γενιάς τους που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα ολόκληρο «κανονικό» άλμπουμ, όπως και οι πρώτοι που κατάφεραν να περιοδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου άφησαν μια μεγάλη μουσική κληρονομιά. Παρόλα αυτά, οι The Damned -αντίθετα με τους σύγχρονούς τους The Clash και Sex Pistols- δεν κεφαλαιοποιήσαν ποτέ αυτή τη σπουδαία από πολλές απόψεις πρώιμη φήμη. Κάτι που δεν έγινε απαραίτητα από την “κακή” τους τύχη.
Ο Γουές Ορσόσκι, γνωστός μας από το ντοκιμαντέρ για τον Λέμι των Motorhead, επανέρχεται με άλλη μια σημαντική μουσική καταγραφή, εξιστορώντας μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και πρόσφατες εμφανίσεις την πορεία αυτού του τόσο επιδραστικού συγκροτήματος, το οποίο, εκτός από τις προηγούμενες πρωτιές, κατάφερε να γίνει και η μόνη μπάντα της γενιάς του πανκ που παρέμεινε ενεργή για πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την παρθενική της εμφάνιση.
Που και πότε? Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 18:30 Danaos 1 / Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 20:15 Danaos 2

Ο Φίλος μου ο Larry Gus / My Friend Larry Gus PosterMy Friend Larry Gus
Ο Φίλος μου ο Larry Gus
Ελλάς / 2015 / Έγχρωμο / 72' / Ισπανικά
Του Vasilis Katsoupis - Με τους Larry Gus / Panagiotis Melidis, Stratos Tsipourlianos, Manolis Tsipourlianos, Kostantia Manthou, Laura Paredes
Τον Μάιο του 2010, ο 26χρονος φοιτητής Πολυτεχνείου και «επίδοξος» μουσικός με το καλλιτεχνικό όνομα Larry Gus και το βαπτιστικό Παναγιώτης, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να συνεχίσει τις σπουδές του ή να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του; Τελικά, αποφασίζει να παρατήσει τα μεταπτυχιακά του στη Βαρκελώνη και ξαναγυρίζει στο παιδικό του δωμάτιο στη Βέροια για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ.
Από τη μεριά του, ο στενός του φίλος Βασίλης Κατσούπης παίρνει μια κάμερα στο χέρι και ξεκινά να απαθανατίζει πολύτιμες στιγμές, χαρούμενες αλλά και δύσκολες, του επίκοπου αγώνα του. Θα καταφέρει ο Larry να γίνει αυτό που πάντα ήθελε ή θα παραδοθεί αργά ή γρήγορα στη μοίρα του τραπεζικού υπαλλήλου; Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που γυριζόταν τούτο το ταξιδιάρικο ντοκιμαντέρ, με σταθμούς από την Αθήνα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια.
Που και πότε? Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 20:00 Danaos 1

The Jam: About the Young Idea PosterThe Jam: About the Young Idea
The Jam: About the Young Idea
Ην. Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Bob Smeaton - Με τους Paul Weller, Steve Brookes, Rick Buckler, Bruce Foxton, Adrian Thrills, Chris Parry
Η ιστορία των θρυλικών The Jam όπως οι ίδιοι, αλλά και οι θαυμαστές τους, επώνυμοι και ανώνυμοι, επιλέγουν να μας την πουν. Με νέες συνεντεύξεις από τα μέλη του γκρουπ και πλούσιο αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τον τρόπο που το συγκρότημα σχηματίστηκε και τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε μέσα στο ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό σκηνικό της Βρετανίας παρά τη σύντομη (1975-1982) και, πάντως, παραγωγικότατη (έξι άλμπουμ και δεκαεπτά σίνγκλς) πορεία του. Μαζί ξανά, λοιπόν, οι Πολ Γουέλερ, Ρικ Μπάκλερ, και Μπρους Φόξτον για να μας ταξιδέψουν στο κοινό τους παρελθόν, αναβιώνοντας την πορεία μιας μπάντας που επηρέασε όσο λίγες τη βρετανική μουσική σκηνή.
Που και πότε? Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Σάββατο 2 Οκτωβρίου 21:30 Ideal / Κυριακή 3 Οκτωβρίου 18:30 Danaos 2


Εκτός Διαγωνιστικού
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού / The Decline of Western Civilization Poster
The Decline of Western Civilization
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού
ΗΠΑ / 1981 / Έγχρωμο / 100' / Αγγλικά
Της Penelope Spheeris - Με τους Alice Bag Band, Black Flag, Catholic Discipline, Circle Jerks, Fear, Germs, and X
Aνοιγμένες μύτες, αμέτρητες μελανιές, χάος από κορμιά που συγκρούονται μεταξύ τους, εκκωφαντική μουσική και συναυλίες που χαίρεσαι επειδή μπορείς να παρακολουθήσεις από απόσταση ασφαλείας. Καλώς ορίσατε στο γεμάτο κίνδυνο, επιθετικό μηδενισμό, βροντερά ντεσιμπέλ και τσαμπουκά κόσμο του πιο θρυλικού μουσικού ντοκιμαντέρ των eighties: τον κόσμο της καλιφορνέζικης πανκ, των αφηνιασμένων θαυμαστών, των Χ, των Black Flag, των Fear και μερικών από τα πιο ακραία και ασυμβίβαστα γκρουπ στον πλανήτη.
Στο πρώτο φιλμ, η Σφίρις ακολουθεί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά, ριψοκίνδυνα και οπωσδήποτε θορυβώδη συγκροτήματα της περιόδου 1979-1980 και της σκληρής πανκ μουσικής, εισδύοντας σαν ανταποκριτής πολέμου στις εκκωφαντικές εμφανίσεις τους, στα επιθετικά λάιβ τους και στις αρένες όπου οι νεαροί οπαδοί των γκρουπ χτυπιούνται σώμα με σώμα, ιδρώνουν και αιμορραγούν, έτσι αυτοκαταστροφικά όπως επιδίδονται στον σχεδόν πολεμικό χορό τους. Συγκροτήματα όπως οι θαυμάσιοι Χ, οι εμβληματικοί Black Flag, οι Circle Jerks ή οι (όνομα και πράγμα) Fear γίνονται για πρώτη φορά πρωταγωνιστές ενός ντοκουμέντου όχι απλά γύρω από μια αντικομφορμιστική κουλτούρα που εχθρευόταν την εμπορευματοποίηση και πρότεινε την αντίσταση, αλλά μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για το Λος Αντζελες και την Αμερική όπου μια μερίδα της νεολαίας αγκάλιαζε άφοβα το μηδενισμό και την εξέγερση ως τρόπο ζωής της.
Που και πότε? Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1

Υπογεγραμμένο από την Κυρία Μπαχ / Written by Mrs Bach PosterWritten by Mrs Bac
Υπογεγραμμένο από την Κυρία Μπαχh
Ηνωμένο Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 57' / Αγγλικά
Των Alex McCall, Irini Vachlioti - Με τους Sally Beamish, Heidi Harralson, Martin Jarvis
Την τελευταία 25ετία, το γεγονός πως μερικά από τα έργα που μέχρι πρότινος αποδίδονταν στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ πιστώνονται πλέον σε άλλους συνθέτες έχει ταράξει τα γαλήνια νερά στο πεδίο της κλασικής μουσικής. Από τη στιγμή δε που ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, μουσικός και ερευνητής Μάρτιν Τζάρβις τόλμησε να επικαλεστεί αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν τη σύζυγο του μεγάλου συνθέτη, Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ, στη σύνθεση μέρους του έργου του, η αντίδραση των «ορθόδοξων» υποστηρικτών του Μπαχ ήταν τόσο άμεση και άγρια που απαγορεύτηκε στον καθηγητή η περαιτέρω πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα.
Το «Υπογεγραμμένο από την Κυρία Μπαχ» είναι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ έρευνας που βασίζει το υλικό του σε επιστημονικά στοιχεία και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και τις πλέον προηγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην εγκληματολογία, προκειμένου να μελετήσει ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια στην παγκόσμια μουσική ιστορία, ενώ έχει ήδη ανοίξει διεθνώς ένα θερμό κύκλο αντιπαραθέσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 19:00 Danaos 2

B-Movie: Λαγνεία & Μουσική στο Δυτικό Βερολίνο / B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin PosterB-Movie: Lust & Sound in West-Berlin
B-Movie: Λαγνεία & Μουσική στο Δυτικό Βερολίνο
Γερμανία / 2015 / Έγχρωμο και Ασπρόμαυρο / 94' / Γερμανικά, Αγγλικά
Των Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck - Με τους Mark Reeder, Westbam, Gudrun Gut, Blixa Bargeld, Nick Cave
Υπάρχει μουσικόφιλος και δη Βρετανός που θα τολμούσε να αφήσει το Μάντσεστερ των τελών των '70s για να αναζητήσει ανεξερεύνητους θησαυρούς της ηλεκτρονικής μουσικής στο Δυτικό Βερολίνο; Υπάρχει, και είναι ο Μαρκ Ρίντερ, μετέπειτα επιτυχημένος μουσικός παραγωγός, γνωστός και ως εκείνος που ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, τον Πολ Βαν Ντάικ. Γιατί εκεί, στην πόλη-σύμβολο του ψυχροπολεμικού παραλογισμού, αυτός ο ιδιόρρυθμος τύπος με το φετίχ για τις στρατιωτικές στολές θα ενσωματωνόταν σε ένα τερέν που μπορούσε να φιλοξενεί ταυτόχρονα τους νεαρούς ακόμα Νικ Κέιβ και την Τίλντα Σουίντον.
Έχοντας φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να αιχμαλωτίσει σε φιλμ τη βερολινέζικη ζωή του, ο Ρίντερ χάρισε τη μοναδική ευκαιρία στους Γιοργκ Χόπε, Κλάους Μεκ και Χάικο Λάνγκε να καταγράψουν όχι απλώς τις μουσικές μεταβάσεις και τα ανέλπιστα ξεπετάγματα των τοπικών ταλέντων μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και να στείλουν ένα ξέφρενο γράμμα αγάπης στην πόλη που μέχρι σήμερα έμοιαζε ανεξερεύνητη κινηματογραφικά.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 19:45 Ideal

Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙ: Τα Χρόνια του Μέταλ / The Decline of Western Civilization II PosterThe Decline of Western Civilization II
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙ: Τα Χρόνια του Μέταλ
ΗΠΑ / 1988 / Έγχρωμο / 93' / Αγγλικά
Της Penelope Spheeris - Με τους Steve Tyler, Joe Perry, Alice Cooper, Lemmy, Ozzy Osbourne, Paul Stanley
Η «Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού ΙΙ» ξεσκεπάζει τη σχεδόν αστεία εγωπάθεια, τους γκροτέσκους θεατρινισμούς και την ακόρεστη δίψα για χρήμα μιας σαφώς πιο mainstream και υλιστικής μουσικής σκηνής απ' ότι οι θιασώτες της πανκ. Και το κάνει με διάθεση σκωπτική, απαθανατίζοντας σκηνές ανθολογίας που έγιναν ανάρπαστες ανά τα χρόνια στο YouTube (όπως η συνέντευξη που δίνει ένας υπό αποτοξίνωση Οζι Οσμπορν ή ο μεθυσμένος τραγουδιστής των Wasp, έχοντας αράξει στην πισίνα του και υπό το αποδοκιμαστικό βλέμμα της μητέρας του!).
Που και πότε? Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 21:45 Odeon Opera 1

Roger Waters The Wall PosterRoger Waters The Wall
Roger Waters The Wall
Ηνωμένο Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 133' / Αγγλικά
Των Sean Evans και Roger Waters - Με τους Roger Waters, Harry Waters, India Waters, Jack Waters, Andrew “Willa” Rawlinson, Peter Medak
Είναι απίστευτο το πόσο επίκαιρο και δυναμικά παρεμβατικό διατηρείται το μουσικό concept, που εμπνεύστηκε ο Roger Waters, στα τέλη του 1979! Το “The Wall” δεν είναι μια ροκ όπερα, αλλά ένα από τα σπουδαιότερα πολιτικά και ιστορικά μανιφέστα της εποχής μας. Μιλά για την αποπνικτική εξόρμηση – διάχυση του νεοφιλελευθερισμού και την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου δίχως περιστροφές.
36 (!) χρόνια αργότερα ο Waters, ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, υπεύθυνος για τους περισσότερους στίχους και το επικό μέγεθος των συναυλιών τους, παρουσιάζει το πιο προσωπικό του έργο το “Roger Waters - The Wall”, ένα έργο που συνεχίζεται πέρα από τη σκηνή και μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη σε ταυτόχρονη μετάδοση σε επιλεγμένες πόλεις του κόσμου. Μετά το σόου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Roger Waters και τον Nick Mason, κι οι δυο άλλοτε μέλη των Pink Floyd, να απαντούν σε ερωτήσεις θαυμαστών απ'όλον τον κόσμο, σε μια συζήτηση ντοκουμέντο για την Ιστορία τόσο της ίδιας της μπάντας όσο και της Μουσικής!
Που και πότε? Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1

Wacken 3D PosterWacken 3D
Wacken 3D
Γερμανία / 2014 / Έγχρωμο / 95' / Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Κινέζικα
Του Norbert Heitker - Με τους Rammstein, Alice Cooper, Deep Purple, Motorhead, Henry Rollins, Don Airey, Ian Gillan, Roger Glover
Θαυμαστές της μέταλ απ'όλον τον κόσμο δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού στη Γερμανία και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μέταλ μουσικής, το Wacken Open Air. Το Wacken 3D είναι το απόλυτο ντοκιμαντέρ για αυτό το ξέφρενο υπαίθριο πάρτι. Γυρισμένη από 6 συνεργεία και συνολικά 18 στερεοσκοπικές 3D κάμερες, η ταινία μας δίνει πρόσβαση στα παρασκήνια, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με ονόματα όπως τους Anthrax, τον Άλις Κούπερ, τους Motorhead ή τους Rammstein, και καταγράφει τη μεγαλύτερη γιορτή της μέταλ μουσικής μέσα στα ποτάμια μπύρας, το moshing και τον πανζουρλισμό που φέρνει μαζί της.
Τέσσερις ημέρες εκκωφαντικής μουσικής, μοναδικής ατμόσφαιρας και αχαλίνωτης τρέλας, όπως τις είδαν και τις έζησαν τέσσερις θεατές από Γερμανία, Ασία και ΗΠΑ. Ετοιμαστείτε να ανεβείτε στη σκηνή με τους Deep Purple και να ζήσετε το crowd-surfing στις πρώτες νότες του “Smoke on the Water” με φόντο τον ήλιο του γερμανικού δειλινού.
Που και πότε? Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 22:00 Danaos 1

Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙΙ / The Decline of Western Civilization III PosterThe Decline of Western Civilization III
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙΙ
ΗΠΑ / 1998 / Έγχρωμο / 86' / Αγγλικά
Της Penelope Spheeris - Με τους Flea, Gary Fredo, Stephen Chambers, Ron Martinez
Πιο συγγενικό στην πρώτη ταινία, και ομολογουμένως το μελαγχολικότερο κεφάλαιο στην τριλογία, η τρίτη «Παρακμή» (1998) είναι η γεμάτη κατανόηση ματιά σε μια χούφτα άστεγων πιτσιρικάδων που το έχουν σκάσει από δυσλειτουργικές οικογένειες και ρημαγμένα σπίτια και τώρα περιφέρονται σαν περιπλανώμενες ψυχές σε ένα ψυχρό Λος Αντζελες. Η Σφίρις αγκαλιάζει όλα τα ορφανά αυτά αγόρια και κορίτσια με μια συμπόνοια που δύσκολα κρύβεται, αφήνοντας τη μουσική να γλιστρήσει σε δεύτερη μοίρα και τις ιστορίες των παιδιών να αναδειχθούν. Σε αυτό το σχεδόν επώδυνο φιλμ, που αποτελεί το πιο αγαπημένο της σκηνοθέτιδας από την διάσημη τριλογία της, η hardcore punk και η no future στάση ζωής του πρώτου φιλμ γίνεται καθημερινότητα και βίωμα για μια νεολαία που δεν πιστεύει σε τίποτα, γιατί απλούστατα δεν της απομένει κάτι στο οποίο να εναποθέσει τις ελπίδες της.
Που και πότε? Κυριακή 4 Οκτωβρίου 17:00 Ideal