2015 Cannes Film Festival Poster

Συγκίνησε το κοινό στην πρώτη του παρουσίαση κατά την διάρκεια του διαγωνιστικού κομματιού του Φεστιβάλ Καννών, το γλυκόπικρο δράμα του Paolo Sorrentino, Youth, που ορίζει το επόμενο δημιουργικό βήμα του, μετά το θριαμβευτικό The Great Beauty. Πρόκειται για την ιστορία ενός συνταξιοδοτημένου μαέστρου που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μνήμες του παρελθόντος, τόσο εκείνες της ένδοξες στιγμές της καριέρας του, όσο και τις αναμνήσεις που βίωσε δίπλα στην προσφάτως χαμένη σύζυγό του. Παρότι θα δεχτεί την πρόσκληση της Βασίλισσας για να παίξει για μια ακόμη φορά το μνημειώδες μουσικό έργο του, εντούτοις εκείνος θα αρνηθεί γιατί πάντα στο μυαλό του το έχει συνδεδεμένο με την μία και μοναδική αγαπημένη της ζωής του. Οι δυσκολίες του χρόνου που περνά, δηλαδή στο στόχαστρο του σκηνοθέτη, όπως συνέβη δηλαδή και στην Bellezza του: "Αυτό ακριβώς είναι που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τον κόσμο, να περνάει σωστά και ομαλά ο χρόνος κι αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα τονισμένο σε ετούτη εδώ την αισιόδοξη πιστέυω δημιουργία μου. Το μέλλον είναι που δημιουργεί στον καθένα την αίσθηση της ελευθερίας και η αίσθηση της ελευθερίας από την μεριά της ορίζει την βάση για την αίσθηση της νεανικότητα και της ξενοιασιάς."


Mountains May Depart Cannes Mountains May Depart Cannes
Mountains May Depart Cannes Mountains May Depart Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Το στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αφήγηση είναι η συμμετοχή στο καστ, σπουδαίων και θρυλικών ερμηνευτών, που έχουν περάσει ήδη το κατώφλι της τρίτης ηλικίας. Πρώτος μεταξύ ίσων ο κορυφαίος Michael Caine, που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο: "Δεν πρέπει να είναι ο κόσμος τόσο αυτάρεσκος. Το σώμα που διαθέτει ο καθένας είναι μοναδικό και το δικό μου αυτή την στιγμή είναι γηρασμένο. Όσων πάντως δεν είναι γηρασμένο, να γνωρίζουν πως κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό ακριβώς πρόκειται να τους συμβεί" τονίζει με γλαφυρή διάθεση ο Βρετανός. Στο πλευρό του, δύο επίσης διάσημοι αστέρες, ελαφρώς νεότεροι του, ο Harvey Keitel υποδύεται τον φίλο του σκηνοθέτη και η Jane Fonda, μια μούσα από το νεανικό του παρελθόν. Η Αμερικανίδα γεμάτη ειλικρίνεια, προσεγγίζει το ζήτημα που θέτει το φιλμ: "Όταν μια γυναίκα προχωρημένης ηλικίας δημιουργεί μια ψεύτικη μάσκα γύρω από το πραγματικό της πρόσωπο, πίσω από το μέικ απ και το μακιγιάζ, αυτό αυτομάτως την μετατρέπει σε ιδιαίτερα ευάλωτη, όταν αναγκάζεται να αποχωριστεί αυτό το ψεύτικο πρόσωπο. Η ταινία είναι ένας ύμνος στο πως αισθάνεται κανείς, ανεξάρτητα από την ηλικία του, αφού ο πραγματικά νέος είναι εκείνος που το αισθάνεται στην καρδιά και στην ψυχή του. Όσο για μένα προσωπικά και την σχέση μου με την ηλικία μου, δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα, ούτε με ωθεί στο να αποδείξω το οτιδήποτε, μετά από καριέρα έξι δεκαετιών στον κινηματογράφο..."

Η ταινία Mountains May Depart του Jia Zhangke, αναμένεται να πραγματοποιήσει την παγκόσμια έξοδο στις αίθουσες, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper