2015 Cannes Film Festival Poster

Με την καινούργια ταινία ενός εκ πιο αναγνωρισμένων σύγχρονων Ιαπώνων σκηνοθετών, του Hirokazu Koreeda, ξεκίνησε και επίσημα το διαγωνιστικό τμήμα τους 68ου φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το Umimachi Diary, που διεθνώς θα διανεμηθεί με τον τίτλο Our Little Sister, είναι η πρώτη από τις 19 συμμετέχουσες στην κούρσα για την κατάκτηση του βαρύτιμου Χρυσού Φοίνικα. Η ταινία είναι βασισμένη σε μια σειρά παραδοσιακών απωανατολίτικων μάνγκα κόμικ, από τον Akimi Yoshida, με την δράση να εκτυλίσσεται στο Καμακούρα, μια αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην τωρινή, το Τόκιο. Τρεις σιτεμένης ηλικίας αδελφές, πληροφορούνται τον θάνατο του απομακρυσμένου εδώ και χρόνια πατέρα τους, ενός ορκισμένου γυναικά και κατά την διάρκεια της κηδείας του, θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την άγνωστη μέχρι χθες ετεροθαλή αδελφή τους, μια έφηβη που βλέπουν για πρώτη φορά στην ζωή τους. Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε η μικρή Σόζου, το αδελφικό τρίο, θα δείξει ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στο πρόσωπο της, αφού θα την προσκαλέσει να μείνει μαζί του, θεωρώντας την αναπόσπαστο μέρος της φαμίλιας. Κι έτσι ανάβει ο σπινθήρας του οικογενειακού δράματος, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του δημιουργού: "Ήξερα πως θα κάνω ταινία το συγκεκριμένο θέμα, από την πρώτη στιγμή που διάβασα την νουβέλα, στα 2007 που άρχισε να κυκλοφορεί. Κυριολεκτικά χάθηκα μέσα στην δίνη της αφήγησης της, μέσα στο ξεχωριστό σύμπαν που όρισε η εξιστόρηση. Άμεσα κατάλαβα πως κάποιος θα μετέτρεπε σε εικόνα τις λέξεις, γι αυτό προτίμησα αυτός να είμαι εγώ!"


Our Little Sister Cannes Our Little Sister Cannes
Our Little Sister Cannes Our Little Sister Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Δεδομένα έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο απεικόνισης ώστε να μεταφέρουμε το Manga στην μεγάλη οθόνη. Για να προσεγγίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο το συναίσθημα, όπως για παράδειγμα τις σεκάνς εισαγωγής και φινάλε που αφορούν σε κηδείες, έπρεπε σταδιακά να κάνουμε πέρα την αισθητική του κόμικ, ώστε να αναδείξουμε τους πραγματικούς,τους αληθινούς χαρακτήρες." Είναι η τέταρτη φορά που ο Ιάπωνας λαμβάνει μέρος στο κυνήγι του Palme D'Or, μετά από το 2001 (Distance), το 2004 (Dare mo Chiranai) και το 2013 όπου το Like Father Like Son, απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Το Our Little Sister, που στις τάξεις του διαθέτει ηθοποιούς - σούπερ αστέρες της σκηνής της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου, όπως οι Masami Nagasawa, Haruka Ayase και Suzu Hirose, είναι η μία από τις τρεις ασιανές δημιουργίες που λαμβάνουν μέρος στο κονκόρσο, μαζί με το Mountains May Depart του Jia Zhangke και το The Assassin του Hou Hsiao Hsien. . 

Η ταινία Our Little Sister του Hirokazu Koreeda αναμένεται να κυκλοφορήσει πρωτίστως στις ιαπωνικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου, κατόπιν στην Γαλλία στα τέλη του Οκτώβρη, ενώ ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί η έξοδος της στην χώρα μας.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper