Aloha PosterAloha

του Cameron Crowe. Με τους Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray, John Krasinski, Danny McBride, Alec Baldwin


Στη Χονολουλού, Στη Χονολουλού (εκεί θα πάει η τρέλα - δεν πάει αλλού)
του gaRis (@takisgaris)

Το πρότζεκτ σερνότανε πάνω από επταεετία. Τόγραφε και το ξανάγραφε ο δημιουργός, σηματωρός αυτού που λέμε rom-com αμερικάνα, με πηκ τα τέλια του περασμένου αιώνα. Say Anything (1989) -Jerry Maguire (1996) – Almost Famous (2000). Με χαρακτηρολογική ειδίκευση την σεμνή, επώδυνα όσο και γλαφυρά ειλικρινή έκθεση ανδρών που ψάχνουν έξοδο, ανάνηψη και συναισθηματική επιβεβαίωση που θα ξεκλειδώσει το κενό μεταξύ μοναχικής υπέρβασης και εύρεσης της θέσης τους στον κόσμο. Με απροσδόκητες κινήσεις-εξομολογήσεις και ατάκες αλησμόνητες. Και η γυνή να ψιθυρίζει, νικημένη από την ανυπέρβλητη γοητεία ενός πληγωμένου ρσενικού: “You Had Me At Hello”. Γιατί κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στον Cameron Crowe που ακόμη κι όταν την πατάει, βλ. Vanilla Sky (2001) - Elizabethtown (2005) -We Bought A Zoo (2011) το πράττει με νεανική ορμή 13χρονου που έχει ερωτευτεί την ιδανική κοπέλα (αντικατοπτρισμός).

Aloha Wallpaper
Αυτό εδωνά το πρότζεκτ όμως, δεν έβγαινε με τίποτα. Με αρχικό τίτλο Deep Tiki, και αρχικά κασταρισμένους τους Ben Stiller και Reese Witherspoon έφτασε Νοέμβρης του 2014 με προγραμματισμένη έξοδο Δεκέμβρη και οι δοκιμαστικές προβολές σε Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη πιάσανε βράχια. Η αντιπρόεδρος της Sony Pictures Entertainment, Amy Pascal έγραφε σε ένα ιλαροτραγικό email που πέρασε στη ιστορία σαν κορωνίδα των ξεκατινιαστικών απορρήτων που υπέκλεψαν χάκερς από τη Sony (η οποία μετρά ζημιές 1,2 μπιλιούνια το Α’ τετράμηνο φέτο) του Scott Rubin, το οποίο σου το παραθέτω αυτούσιο κλειδαροτρυποωτακουστή αναγνώστα μου:

Scores same as last time and
Way way worse in ny
It's a wrap
There is no more to do
Cameron never really changed anything
People don.t like people in movies who flirt with married people or married people who flirt
The satelite makes no sense
The gate makes no sense
I'm never starting a movie again when the script is ridiculus
And we all know it
I don't care how much i love the director and the actors
It never
Not even once ever works

As much as i want movies
This is a way worse
At least the marketing departments at both studios have something to sell like looks big and glossy
We have this movie in for a lot of dough and we better look at that
Scott didn't once go to the set
Or help us in the editing room
Or fix the script

Η ταινία χασαπώθηκε στο έντιτιν ρούμ, έμεινε 105 λεπτά, βγήκε μαζί με το ρημέικ του Poltergeist μέσα σε απόλυτο εμπάργκο για τους εδώ κριτικούς, οι οποίοι βέβαια τη σφάξανε στο γόνατο. Κι αν είναι να πω αλήθεια, το Aloha μπορεί να μην αγγίζει την αφασική αμηχανία του Elizabethtown αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι μια συρραφή πιεστικών (και εν μέρει πειστικών) προσπαθειών του Crowe να αποδείξει ότι τόχει ακόμη στοιβάζοντας δυο ερωτικές ιστορίες και μια γεωστρατηγική ίντριγκα που σκουντάει η μια-την-άλλη ώσπου καμιά δεν κερδίζει το ενδιαφέρον ολοκληρωτικά. Ο γόης Bradley Cooper κουβαλά τις πληγές του από το Αφγανιστάν στη Χονολουλού για να πετάξει πύραυλο-δορυφόρο για τον εκκεντρικό πολυεκατομμυριούχο Bill Murray, που πιστώνεται την απολαυστικότερη σκηνή όπου χορεύει I can’t go for that (τα διαβόητα μουσικά γούστα του Crowe έχει περιέλθει στο στάδιο του Dad’s Rock) με την χαρίεσσα Emma Stone, πιλότο F22 και άσπρη βανίλα, αλλά κι ένα τέταρτο χαβανέζα για να μην περάσει στο ντούκου η ιστορία των ντόπιων που θεωρούν τους αμερικάνσκιδες κατακτητές και θέλουν τον ουρανό των προγόνων τους καθαρό από μυστικά δορυφορικά υπερόπλα. Ο (ολίγον ξεκούρδιστος εδώ) Bradley θα ξαναβρεί την πρώην του Rachel McAdams (στα νερά της ο ρόλος) που μεγαλώνει μυστικά και τον καρπό της σχέσης τους μαζί με τον επίσης στρατιωτικό John Krasinski (που ξεχωρίζει ως μουγγοθόδωρας σύζυγος) αλλά θα πέσει στη γοητεία της Emma (θεά), που υπάρχει ως χαρακτήρας μόνο στο μυαλό του Crowe, σπασικλάκι, αισθαντική, ρεαλίστρια, κοριτσάκι αλλά και αγωνίστρια- οπτασία.

Η ταινία τρέχει ασθμαίνοντας να κλείσει τις υποπλοκές με αγωνία σεναρίστα που βιάζεται να χρησιμοποιήσει κάθε πλοτ ντηβάις για να μη δυσαρεστήσει το κοινό του. Διότι αυτή είναι η καψούρα του Crowe. Πάνε 15 χρόνια από τον καλύτερό του εαυτό, κι έχει πάψει να αφουγκράζεται τον παλμό αυτής της κυνικής εποχής. Ολοφάνερα επιδίδεται να κάνει ότι ο Howard Hawks στο Only Angels Have Wings (1939) με Cary Grant και Gene Arthur, δηλαδή μια adventure-romance μυθοπλασία, όμως ο Cameron αδικεί τη Χαβάη και τα αιτήματα των ειρηνικών της κατοίκων από τη μια, ενώ συνάμα φλυαρεί ακκιζόμενος με τα ερωτικά σκέρτσα των ηρώων του, επιβεβαιώνοντας το αναπόφευκτο: Είναι αργά για δάκρυα Cameron - στο θρόνο σου έχει πλέον κατσικωθεί οριστικά ο David O. Russell.

Aloha Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 15 Οκτωβρίου 2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική