Μπομπ Σφουγγαράκης Εξω απ' τα Νερά του (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) PosterΜπομπ Σφουγγαράκης Έξω απ' τα Νερά του

των Paul Tibbitt, Mike Mitchell. Με τις φωνές των Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Rodger Bumpass, Clancy Brown, Carolyn Lawrence, Mr. Lawrence και τον Antonio Banderas


Κίνδυνος είναι και είναι μπελάς!
του zerVo (@moviesltd)

Σκέψου τώρα να είσαι γονιός, παιδιού εκεί γύρω στην ηλικία των δώδεκα, που στο σπίτι του υπάρχει υποχρεωτικά μία τηλεόραση, αναπαραγωγής αποκλειστικά και μόνον του καναλιού Nickelodeon. Να έχεις δηλαδή επί εικοσιτετραώρου βάσης, την δέσμευση να ακούς (γιατί σιγά μην τα βλέπεις κιόλας) όλα εκείνα τα χαρούμενα τραγουδάκια της Ντόρας, της Άι Κάρλι, της Βικτόριους, των Μπιγκ Τάιμ Ρας, του Τζαστ Τζόρνταν και του Μπομπ Σφουγγαράκη. Και να σου τραβάει και το παντελόνι από το μηρό το πιτσιρίκι για να το τρέξεις και στο σινεμά, εκεί που βεβαίως για εκατομμυριοστή φορά θα ακούσεις τον κουρσάρο να άδει ανοιγοκλείνοντας τα χείλια του: Ποιος ζει στην θάλασσα σε ανανά..?

Μπομπ Σφουγγαράκης Εξω απ' τα Νερά του (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) Wallpaper
Σε πλήρη ηρεμία κυλούν οι ημέρες στον βυθό του Μπικίνι, καθώς για όλους τους κατοίκους του είναι αρκετό ένα και μόνο πέρασμα από το στέκι του Τραγανού Κάβουρα, προκειμένου να γευτούν την υπέροχη λιχουδιά, την ΚαβουροπάτηΓευστικό έδεσμα, που η συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και γι αυτό φροντίζει ο μοναδικός, όσο και αναντικατάστατος υπάλληλος του εστιατορίου Μπομπ Τετραγωνοπαντελόνης, μπαίνοντας στο μάτι του ανταγωνιστή και ιδιοκτήτη του γειτονικού φαστ φουντ, κακίστρου Πλανγκτόν, που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να μαγειρέψει ένα σάντουιτς της προκοπής. Εκτός κι αν ο δόλιος, πετύχει να βάλει στο χέρι την μαγική φόρμουλα και αλλάξει τον ρου της ιστορίας, υπέρ της δικής του επιχείρησης...

...έλα όμως που εντελώς αναπάντεχα το μαγικό χαρτάκι με τα υλικά θα εξαφανιστεί και άπαντες θα χυμήξουν πάνω στον μονόφθαλμο εχθρό, κατηγορώντας τον για κλοπή. Εκτός, ίσως, από τον φτωχό, πλην τίμιο και μόνιμα χαμογελαστό Μπόμπ, που και θα τον υπερασπιστεί και θα τον προσεγγίσει να του διδάξει ήθος και ομαδικότητα, ώστε παρέα να εντοπίσουν το εξαφανισμένο έγγραφο. Με την ολοκληρωτική καταστροφή στην μέχρι πρότινος ευτυχισμένη άβυσσο να πλησιάζει, ενόσω οι Μπικινέζοι νιώθουν ολοένα και μεγαλύτερη στέρηση, ελλείψει καβουροπάτης, τα περιθώρια για τον φουκαρά τον Σφουγγαράκη στενεύουν, για να βρει την ιδανική λύση που θα τους ικανοποιήσει όλους.

Αν μη τι άλλο, πέρα από το προφανές του κοινωνικού ρεαλισμού, που προτάσσει ένας χαρακτήρας σαν τον σκληρά εργαζόμενο, κάτω από τις βάναυσες πολλές φορές προσταγές του καπιταλίστα μπος του, Μπομπ, δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος ήρωας καρτούν, πιο καλόκαρδος και αισιόδοξος από δαύτον. Και δεν χρειαζόταν καν αυτή η δεύτερη κινηματογραφική του εμφάνιση, με μια δεκαετία καθυστέρηση από την πρώτη, για να το κατανοήσει ο θεατής, εφόσον έχουν φροντίσει γι αυτό οι διαρκείς επαναλήψεις των περιπετειών του στην μικρή οθόνη. Φυσικά και το παρόν κινούμενο σκίτσο, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο του μισό, που λαμβάνει χώρα στον ζωγραφιστό πάτο του ωκεανού, δεν ξεφεύγει στιγμή από το γνώριμο στυλ της ανάλαφρης νεανικής διασκέδασης, που δεν χρειάζεται να δώσει και πολλές εξηγήσεις για τυχόν ασύμβατες με το λογικό και το αληθινό εξελίξεις.

Το παράξενο, αλλά και ατυχές επιλεκτικά, είναι που στο δεύτερο ημίχρονο του, το Spongebob Out Of Water, βγαίνει πραγματικά εκτός των υδάτων, ψάχνοντας σύμφωνα εκείνον που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει στα χέρια του το πολύτιμο έγγραφο και δεν είναι άλλος από τον γνωστό πειρατή της εισαγωγής, που εδώ φέρει την μουτσούνα του μια φορά κι έναν καιρό, λατίνου γόη Antonio Banderas. Με σαφώς λιγότερο χιούμορ και έμπνευση και κινούμενο σε προσταγές Avengers που με τις υπερφυσικές τους ικανότητες βάζουν τα πάντα σε τάξη, το real συγκινεί πολύ λιγότερο από το σκιτσαρισμένο animation, άσχετα αν οι τρισδιάστατες εικόνες, αποδίδονται πολύ πιο σωστά, από εκείνες του Bikini Bottom.

Για πες: Εν ολίγοις, οι φανατικοί φίλοι του Μπομπ, που δεν δείχνουν να τον βαριούνται ακόμη κι αν έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες φορές το επεισόδιο με την "Πρωταπριλιά", θα απολαύσουν ένα μακροσκελές 90λεπτο συντροφιά με τον λατρεμένο τους κολλητό, που θα το θυμούνται για καιρό. Χρώμα, δράση, κέφι, αστεία, εκπλήξεις από τους κακόφωνους γλάρους, μα και όλα εκείνα τα ηθικά μηνύματα που στέλνει με SMS ο κιτρινούλης σπόγγος.

Μπομπ Σφουγγαράκης Εξω απ' τα Νερά του (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική