Οι Υπερέξι (Big Hero 6) PosterΟι Υπερέξι

των Don Hall, Chris Williams. Με τις φωνές των Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung, Damon Wayans, Jr., Génesis Rodríguez, T. J. Miller, Daniel Henney, Maya Rudolph


Οι Avengers των μικρών...
του zerVo (@moviesltd)

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ιδανικότερο συνδυασμό. Η τεχνική του ενδοξότερου στούντιο animation να μιξαριστεί με ιστορία βγαλμένη από τις πολύχρωμες σελίδες της πλέον αναγνωρισμένης κόμικ μπράντας. Δηλαδή το δεδομένο συναίσθημα, η συγκίνηση, η ψυχική φόρτιση, που μόνο οι επίγονοι του Θείου Ουόλτ γνωρίζουν πως να προσφέρουν σε μεγάλες ποσότητες να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την περιπέτεια και την καταιγιστική δράση, της φίρμας του - ακόμη μάχιμου - Μπάρμπα Σταν. Ευχής έργο είναι αυτό που συντελέστηκε με το Big Hero 6, που για πρώτο πείραμα συνένωσης των αξιών της Disney και της Marvel δεν ήταν διόλου άσχημο τεχνικά και θεματικά, να δούμε και την συμπεριφορά του στο box office, που θα είναι και το βασικό κριτήριο, για το αν θα επιχειρηθεί από τις δύο εταιρίες, το από κοινού επόμενο βήμα.

Οι Υπερέξι (Big Hero 6) Wallpaper
Χάρη στην ικανότητα του στην κατασκευή και τον χειρισμό, μικρών ρομποτικών μαχητικών μηχανών, ο ευφυής πιτσιρικάς Χίρο Ταμάντα, βγάζει μια χαρά μεροκάματο, κερδίζοντας στους αυτοσχέδιους αγώνες, που λαμβάνουν χώρα στα ημιπαράνομα στέκια της μεγαλούπολης Σαν Φρανσόκιο. Το όνειρο του μεγαλύτερου αδερφού του, αναγνωρισμένου επιστήμονα, Ταντάσι, είναι επιτέλους ο μικρός να αφήσει τα παιχνίδια και να ασχοληθεί σοβαρότερα με τον κλάδο που τον ενδιαφέρει, καταφέρνοντας να γίνει μέλος του Ινστιτούτου Ρομποτικής. Κάτι που θα καταφέρει μόνο αν το δημιούργημα που θα παρουσιάσει στην ετήσια έκθεση θα εντυπωσιάσει τον Προφέσορα Κάλαχαν, τον μέντορα και δάσκαλο, όλων των μαθητών της σχολής.

Πραγματικά το σόου που θα προσφέρει ο μπόμπιρας, πετυχαίνοντας να χειριστεί μέσω του ηλεκτρομαγνητισμού, ευμετάβλητα σωματίδια ύλης, θα αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους πάντες, επιτυχία όμως που δεν θα έχει ανάλογη συνέχεια, καθώς μια φωτιά που θα ξεσπάσει στον χώρο, θα καταστρέψει τα πάντα και θα πάρει μαζί της τόσο τον φημισμένο καθηγητή, όσο και τον φέρελπι Ταντάσι. Πικραμένος, απογοητευμένος και διαλυμένος ψυχικά από την απώλεια, ο μικρούλης Χίρο, ούτε που θέλει πλέον να ασχοληθεί με τις εφευρέσεις. Για δικό του καλό, η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του αδελφού του, ο ολόλευκος φουσκωτός Μπέιμαξ, που έχει την ικανότητα να απομακρύνει τον πόνο από όποιον αγκαλιάζει, θα ξυπνήσει από το κουτί του, απαλύνοντας τον καημό του καινούργιου αγαπημένου του φίλου...

Είναι η στιγμή που η μία ανέμη που ξετυλίγει το στόρι, εκείνη από πλευρά της Disney, αρχίζει να χαμηλώνει στροφές, δίνοντας κλότσο στην απέναντι, αυτή της Marvel, να εισάγει τα δικά της δεδομένα στην ιστορία. Γιατί όμορφα κι ωραία ο μικρός άρχισε σιγά σιγά να επουλώνει το τραύμα του, τι συμβαίνει όμως με εκείνον τον μυστηριώδη δαιμόνιο μασκοφόρο, που κλέβοντας την εφεύρεση του, κάνει σχέδια για να κυριεύσει με το πανίσχυρο όπλο του, την θεόρατη μητρόπολη? Την απάντηση την δίνει με απόλυτη φυσικότητα η σουπερηρωική φιλοσοφία του στούντιο, που ντύνει τον Χίρο, τέσσερις ακόμη, παρόμοιας ιδιοφυΐας μαστροχαλαστές κολλητούς του, αλλά και τον Μπέιμαξ, με την στολή του ατρόμητου μαχητή, δίνοντας τους την εντολή να κοντράρουν στα ίσια, όποιον διακυβεύει την ακεραιότητα της κοινωνίας.

Λειτουργώντας σαν μια γροθιά οι Υπερέξι, με μπροστάρη τον στολισμένο σαν Σογκούν αγαθό, αλλά και άφοβο μπαλόνο και τους νεαρούς συμπολεμιστές του, με τις εφευρετικές τους δυνάμεις να τον ακολουθούν, στήνουν μια ευρηματική action ομάδα, που εύκολα φέρει στον νου εκείνη των πανίσχυρων Avengers. Φυσικά σε αναλογικά πολύ πιο μειωμένες εντάσεις και σκηνική φρενίτιδα με το ζωντανό κόμικ, μιας και το φιλμ απευθύνεται σε νεανικότερο κοινό και με ανεβασμένη στα ύψη την χιουμοριστική διάθεση, για την οποία ευθύνονται τόσο η συμπαθέστατη φιγούρα του (θα εξελιχθεί σε λατρεμένο των μικρών) Μπέιμαξ, όσο κι η απίθανα αστεία μορφή του Φρεντ (ενός εκ των 'Έξι) που κυριολεκτικά κάνει τα πάντα για να σκορπίσει το γέλιο στην πλατεία.

Αν θα μπορούσα να βρω αρνητικά σε αυτό το πολύχρωμο, πολυδιάστατο αλλά και θορυβώδες στο δεύτερο μέρος του παραμύθι, που δεν θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί με την βούλα της Disney, με το τυπικό ηθικό μήνυμα της φιλίας και της αλληλεγγύης και την αναμενόμενη θυσία, που είναι πιθανόν να μοιράσει και βουρκώματα στα ανήλικα αθώα ματάκια των θεατών? Δυστυχώς για τους καλά καμωμένους Big Hero 6, έχουν προϋπάρξει κάποιοι άλλοι, ακόμη αρτιότεροι σχεδιαστικά, πιο ολοκληρωμένοι τεχνικά, με πολύ περισσότερη ψυχή και καρδιά, που μάλλον θα μείνουν αξεπέραστοι (ακόμη κι από τους ίδιους) ακόμη κι αν περάσουν δεκαετίες. Η Pixar με τους Incredibles της, ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, που ακόμη και προσεγμένες δουλειές όπως ετούτη, να είναι απίθανο να τον ξεπεράσουν.

Για πες: Είμαι απολύτως βέβαιος, πάντως, πως οι μικρούληδες σινεφίλ, που θα σπεύσουν στις αίθουσες για να καμαρώσουν την θρυλική εξάδα, θα περάσουν υπέροχα, θα κεφάρουν, θα χαρούν και θα δακρύσουν στις αγκαλιές του καινούργιου μπαλονένιου ήρωα του, αδιαφορώντας για τέτοιου είδους κόντρες ανάμεσα στα υπάρχοντα καρτούν!

Οι Υπερέξι (Big Hero 6) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 6 Νοεμβρίου 2014 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική