Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy) PosterΦύλακες του Γαλαξία

του James Gunn. Με τους Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio del Toro


Ain't No Galaxy High Enough
του zerVo (@moviesltd)

Έλειπε από το μπουκέτο της κραταιάς Marvel ένας τέτοιος τίτλος. Μια ετικέτα που με ένα σμπάρο καταφέρνει δύο τρυγόνια. Αρχικά να αποσπάσει την δράση από την Γη, εκεί που την έχουν καθηλώσει οι περιπέτειες των Spider-Man, Iron-Man, Avengers και τα συναφή και να την εκτινάξει με φόρα στο διάστημα το εξώτερον και κατοπινά να αναταράξει την στεροτυπική φλατλάιν των τουσέ ιστοριών των υπερηρώων, προβάλλοντας μια δυναμική, μεν, φράξια από Άλιενς (ή έστω ημι-Άλιενς) αλλά απόλυτα τρωτή, όχι απέθαντη, ούτε άχαστη στη μάχη. Οι Φύλακες του Γαλαξία είναι εδώ - στα ουράνια - και αν κρίνω από την θερμότατη υποδοχή τους, σκοπεύουν να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη!

Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy) Wallpaper
Εικοσιπέντε χρόνια μετά την αναπάντεχη αρπαγή του από τον πατρικό του τόπο, την ίδια μάλιστα νύχτα που αποχαιρέτησε για πάντα την λατρεμένη του μητέρα, ο περιπλανώμενος κι εγωιστής τυχοδιώκτης Πίτερ Κουίλ, εκτελώντας την εντολή του μέντορα και κηδεμόνα του Γιόντου, θα αρπάξει, δίχως να γνωρίζει τις ικανότητες που κρύβει μέσα της, μια μυστηριώδη ουράνια σφαίρα αμύθητης αξίας με σκοπό να την πουλήσει στην διοίκηση της Νέας Αυτοκρατορίας. Στοιχείο, που εποφθαλμιά να αποκτήσει και ο ποτισμένος με μίσος, αλλά και πανίσχυρος Ρόναν, ξέροντας καλά πως ο κάτοχος της, με την χρήση της δύναται να κυριαρχήσει από άκρο εις άκρο του Σύμπαντος.

Το δαιμόνιο φυλαχτό, όμως, αναζητά και από την μεριά της, η δυναμική όσο και αινιγματική πολεμίστρια Γκαμόρα, με συνέπεια η δημόσια διαμάχη της με τον Κουίλ, να οδηγήσει αμφότερους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής υψίστης ασφαλείας του Κιλν. Εκεί οι δύο μέχρι πρότινος εχθροί θα αντιληφθούν πως πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον κοινό και αγαθό, ενάντια στις ορέξεις του Ρόναν, σκοπό, προσθέτοντας στην ομάδα δράσης τους, τον απογοητευμένο αλλά και διψασμένο για εκδίκηση Ντραξ, τον πολεμοχαρή ρακούν Ρόκετ με την απίθανη δυνατότητα χειρισμού των όπλων και το πολυμορφικό ανθρωποειδές Γκρουτ, που στο DNA του έχει την εντολή να προστατεύει και να υπηρετεί.

Η ετερόκλητη πεντάδα που θα βρεθεί στο μέσον του Γαλαξία να μάχεται πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους και δημιουργήθηκε στις πολύχρωμες σελίδες των κόμικ μόλις το 2008, ουσιαστικά στήνεται ως μια απάντηση της πολύ πιο γνώριμης και κοντινής των Εκδικητών, με την μόνη διαφορά πως το πεδίο μάχης που επιλέγει, δεν είναι το LA ή το Σαν Φραντσίσκο, αλλά οι μακρινοί από τον δικό μας πλανήτες, εκεί που οι πόλεμοι έχουν πλήρως αφανιστικά αποτελέσματα. Αποτείνοντας φόρο τιμής στις κορυφαίες adventures του είδους, με πιο πασιφανή την περίπτωση του Star Wars, τόσο στις απίθανες καταδιώξεις πάνω από τις κακοτράχαλες επιφάνειες των αστεριών, όσο και δε δευτερεύοντες σεκάνς σαν εκείνη στο λημέρι των παρανόμων, ο σκηνοθέτης James Gunn, προσθέτει εαυτόν στους γνήσιους απογόνους του Lucas, του Zemeckis, του Μούσια και ορίζεται ως ένας από τους άξιους συνεχιστές του είδους που λατρεύεται από εκατομμύρια σινεφίλ.

Κάτι μεταξύ σε Χαν Σόλο, Λουκ Σκάιγουόκερ και Μάρτυ Μακ Φλάυ, ο αρκετά νεαρός και συμπαθής χαρακτήρας του Κουίλ, όπως τον αποδίδει ο όχι και ιδιαίτερα αστεράτος Chris Pratt, δείχνει να κατέχει τις ηγετικές ικανότητες που θα ανοίξουν διάπλατα τους ορίζοντες για τις επερχόμενες συμπαντικές μάχες, όταν στο παιχνίδι θα μπει για τα καλά και ο τοπ κακός αντίπαλος Thanos. Δεξί του χέρι - αλλά και εμφανώς ρομαντική έκφανση του σεναρίου - η φονική μηχανή Γκαμόρα, με την μορφή της της καμίλιον βασίλισσας του sci-fi (Avatar, Star Trek, Star Trek Into Darkness) Zoe Saldana, στήνει μαζί του ένα δεμένο σε χημεία ντουέτο, ενώ η μεγάλη έκπληξη, κυρίως τεχνικά στην απόδοση του cgi, ακούει στο όνομα Ρόκετ, είναι ο αστείος συνεργάτης του κουιντέτου, αλλά και ο πιο χαριτωμένος δοσμένος φωνητικά από τον Bradley Cooper, άσχετα αν παίζει στα δάκτυλα του τα φονικά υπερσύγχρονα οπλοπολυβόλα.

Για πες: Διαφορετικό από τα συνηθισμένα, κινηματογραφικό κόμικ κι αυτό μου άρεσε, αφού το έκανε να ξεχωρίζει από τα κοινότυπα δομημένα μπλοκμπάστερς, αφού ξεχειλίζει από νοσταλγία για τις παλιές καλές εποχές του sci-fi (αρωγός και το διαλεγμένο από τις αρχές των 80s μουσικό σάουντρακ, που συνοδεύει σχεδόν κάθε πλάνο) δίχως να αφήνει στην άκρη τους εκμοντερνισμούς. Ίσως με πιο προσεγμένο και συμπαγές στόρι, το επερχόμενο σίκουελ, αλλά και λιγότερη φανφάρα, αφού εδώ περίσσεψε, πιθανότατα να μιλάμε για μια τεράστια έκπληξη που έκρυβε στο οπλοστάσιο του το κορυφαίο στούντιο.

Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 από την Feelgood

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλουτσικο

Unknown είπε...

Καλουτσικο

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική