Διασταυρούμενες Ζωές Krugovi Circles PosterΔιασταυρούμενες Ζωές

του Srđan Golubović. Με τους Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Boris Isaković, Vuk Kostić, Marko Janketić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Radoje Čupić, Dejan Cukić


Ανοιχτές Πληγές
του zerVo (@moviesltd)

Κατά πως φαίνεται οι πληγές που άνοιξαν πριν από δυο δεκαετίες και βάλε, στα βόρεια σύνορα μας, με την διάλυση εις τα εξ ων συνετέθη της κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, ακόμη παραμένουν ανοικτές, στην μνήμη όλων εκείνων που έχυσαν στο αίμα τους στο χειρότερο είδος πολέμου - αν είναι δυνατόν να ειπωθεί τέτοια κουβέντα - τον εμφύλιο. Διότι περί εμφυλίου επρόκειτο, άσχετα αν οι εμπλεκόμενοι διέφεραν σε βασικά χαρακτηριστικά της σύστασης τους, με βασικότερο εκείνο της πίστης και της θρησκείας. Ας όψονται οι καλοθελητές αιώνιοι Πατρόνοι, που κατάφεραν ζωτικό πλήγμα σε μια λαμπρή χώρα, σκίζοντας την στα δέκα και μοιράζοντας ο καθένας τα κομμάτια κατά το δοκούν και το προσωπικό συμφέρον.

Διασταυρούμενες Ζωές Krugovi Circles Wallpaper

Τρεμπίνιε, Βοσνία, 1993. Κατά την διάρκεια της προσωρινής του άδειας από το μέτωπο όπου υπηρετεί, ο Σέρβος στρατιώτης Μάρκο, θα κάνει μια μικρή βόλτα από την γενέτειρα του, προκειμένου να συναντήσει τον μονάχο πατέρα του, την αγαπημένη του αρραβωνιαστικιά και τον αδελφικό του φίλο, ειδικευόμενο γιατρό Νεμπόισα. Απολαμβάνοντας τον καφέ του στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα αντιληφθεί την παρουσία τριών συμπολεμιστών του, να βασανίζουν σχεδόν μέχρι θανάτου, έναν Μουσουλμάνο περιπτερά, τον Χάρις, για ασήμαντον αφορμή. Η παρέμβαση του στο ανήλεο έργο τους, θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον ρου της ιστορίας.

Δώδεκα χρόνια μετά, στο Χάλλε, ο Χάρις έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του έδωσε η φιλεύσπλαχνη Γερμανία και να φτιάξει την φαμίλια που πάντα ονειρευόταν, γαλήνη που θα διαλύσει η άφιξη της πάλαι ποτέ μνηστής του αδικοχαμένου Μάρκο, ζητώντας του βοήθεια. Την ίδια στιγμή πίσω στην Βοσνία, ο Νεμπόισα, αυθεντία πλέον της νευροχειρουργικής, καλείται να τηρήσει τον όρκο του Ιπποκράτη και να γιάνει τον βασικό υπαίτιο για τον θάνατο του κολλητού του, που έχει πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Όλα αυτά ενόσω ο χαροκαμένος πατέρας του άτυχου φαντάρου, στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το τάμα, κτίζοντας εκκλησάκι στην μνήμη του, θα δεχτεί την επίσκεψη του γιου ενός από τους φονιάδες, παρακαλώντας να τον πάρει στην δούλεψη του.

Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, από εκείνα που αφηγούνται οι μαραζωμένοι επιζώντες της θηριωδίας, είναι η ιστορία που περιγράφει με έντονα συγκινησιακή φόρτιση ο Srdan Golubovic, ένα από τα σημαντικότερα νέα ονόματα της κινηματογραφικής σχολής του Βελιγραδίου. Η αφήγηση του διαθέτει μια ιδιαιτερότητα, καθώς η έναρξη και το φινάλε της αφορούν παρελθόντα χρόνο, ενώ ενδιάμεσα, οι τρεις διαφορετικές ιστορίες, ενώνονται μεταξύ τους με σπόνδυλους, που έχουν σαν κινητήρια δύναμη όλα όσα περιγράφει η αρχή και το τέλος. Δύσκολο το εγχείρημα να κρατήσει την ισορροπία στον τρόπο περιγραφής των γεγονότων ο Σέρβος, που τουλάχιστον ο φακός του με επιτυχία περνά το τεστ της αντικειμενικότητας, εκεί που δεν πετυχαίνει να εκτοξεύσει το πόνημα του σε επίπεδα Indendies, είναι στο ότι λίγο - πολύ, έχει γίνει αντιληπτή στον εύστροφο θεατή, η τελική αποκάλυψη. Που όταν καταφτάνει η ώρα της, με άπαντες τους συμμετέχοντες λυτρωμένους, πλην νεκρού που έχει αποχαιρετήσει νιος, δεν υπάρχει η παραμικρή έκπληξη και μάλλον το φλασμπάκ κρίνεται περιττό.

Για πες: Πολύ καλές ερμηνείες που βοηθούν στο ζωντάνεμα της μυθοπλασίας, πρώτης τάξης φωτογραφία των δύσμοιρων περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της προοδευτικής Δύσης που βαράει το τούμπανο του χορού, προσεγμένη σεναριακή αναπαράσταση, ορίζουν τον κορμό ενός ικανού δείγματος του Βαλκανικού σινεμά, που δείχνει να διαθέτει το τάλαντο για να πετύχει περισσότερα.

Διασταυρούμενες Ζωές Krugovi Circles Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Απριλίου 2014 από την AMA Films

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρεπει να δειτε και τα αλλα δυο του Srdan Golubovic, Klopka (2007) και Apsolutnih sto (2001). Αξιζουν.

zerVo είπε...

φυσικά αξίζουν, απλά εδώ ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και προδίδεται από την ίδια του την φιλοδοξία. η ταινία ασφαλώς και είναι σοβαρή.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική