Η Ταινία Lego The Lego Movie PosterΗ Ταινία Lego

των Phil Lord, Christopher Miller. Με τις φωνές των Will Arnett, Elizabeth Banks, Craig Berry, Alison Brie, David Burrows, Anthony Daniels, Charlie Day, Amanda Farinos, Keith Ferguson, Will Ferrell, Will Forte, Dave Franco, Morgan Freeman, Todd Hansen, Jonah Hill


(Not) Another Brick In The Wall...
του zerVo (@moviesltd)

Ιδανικός καπιταλιστικός κόσμος! Να ξυπνάς πριν καν ο ήλιος φέξει κι όμως παρέα με την στολή εργασίας να φοράς και το καλύτερο σου χαμόγελο, δοξολογώντας τον Ύψιστο που ακόμη σε διατηρεί στα πόδια σου και ενεργό. Να τρέχεις σε παρέλαση σαν στρατιωτάκι να κτυπήσεις κάρτα κι επί δεκαπέντε συνεχόμενες ώρες πάνω στις σκαλωσιές να τραγουδάς η "Ζωή είναι Ωραία". Να αποτελείς, όπως σε έχουν διδάξει, ένα από τα δισεκατομμύρια πανομοιότυπα τουβλάκια που ορίζουν το σύμπαν και ουδέποτε να έχεις ψαχτεί, αν μέσα σου διακρίνονται ικανότητες που μπορεί να σε ξεχωρίσουν από τον όχλο. Ο βασικότερος κανόνας της παγκοσμιοποίησης, της μυρμηγκοποίησης. Έλα όμως που ο ραγιάς κάποια στιγμή θα ξυπνήσει και θα αλλάξει το τροπάρι κι από τους στίχους της κατήχησης, θα το γυρίσει στο Another Brick In The Wall. Τότε να δούμε ποιος θα πάρει το πάνω χέρι...

Η Ταινία Lego The Lego Movie Wallpaper

Με το δισάκι του στον ώμο κάθε πρωί ο μονίμως ευδιάθετος Έμμετ, παίρνει τον δρόμο για την βιομηχανική ζώνη, εκεί που με αμέτρητα πανομοιότυπα του Lego ξοδεύει σκληρά εργαζόμενος, το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας του. Το ρουτινιάρικο πρόγραμμα σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι, του κοινότυπου πλαστικού χαρακτήρα, θα διακοπεί απότομα καθώς παίρνοντας στο κατόπι μια μυστηριώδη κοπέλα θα πέσει κατά λάθος στο κενό της θεόρατης κατασκευής, φτάνοντας μέχρι την άβυσσο, εκεί που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια αναπάντεχη έκπληξη. Καθώς θα πληροφορηθεί πως εκείνος, σύμφωνα με την Προφητεία του πάνσοφου Βιτρούβιου, είναι ο Εκλεκτός που θα ανακαλύψει το μαγικό τουβλάκι που θα τον βοηθήσει να βάλει τέλος στις κακίστρες φιλοδοξίες του κυρίαρχου της πόλης Μεγιστάνα, που έχει βάλει σκοπό με την χρήση του υπερόπλου Κραγκλ, να κολλήσει μόνιμα και δια παντός τα κομμάτια που απαρτίζουν την Legoland.

Μόνο στην σκέψη πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και ο διαρκώς μεταβαλλόμενος πολύχρωμος κόσμος μπορεί να ακινητοποιηθεί, ο φοβιτσιάρης, δειλός και με μηδενικές πρωτοβουλίες Έμμετ, κατόπιν της παρότρυνσης της θαρραλέας καινούργιας φίλης του Ζόρικης αλλά και του ατρόμητου Μπάτμαν, θα νιώσει μέσα του να ξυπνά ο υπερήρωας που θα διατηρήσει την ελπίδα της χώρας του ζωντανή. Οπλισμένος με αποφασιστικότητα, θα ξεσηκώσει τον αγώνα ενάντια στις ορέξεις του Μοχθηρού και της στρατιάς των ρομπότ που κατευθύνει, έχοντας τους δώσει την εντολή να ισοπεδώσουν τα πάντα στο διάβα τους.

Είναι σπάνιες οι φορές που μια animation αλληγορία, προσεγγίζει με τόσο αληθοφανή σουρεαλισμό την καθημερινότητα και τους χαρακτήρες που την απαρτίζουν. Ειδικότερα στην παρούσα περίπτωση τον τίμιο, πρόσχαρο, αγωνιστή για τον επιούσιο πλην υποταγμένο στις ορέξεις των τραστ και των θηριωδών οικονομικών κολοσσών εργάτη, που την ίδια στιγμή αποτελεί το ένα εκατομμυριοστό ενός σχηματοποιημένου συνόλου, αλλά κι αν απουσιάσει, αν χαθεί, ουδείς θα αντιληφθεί την απουσία του. Συνεπώς πέρα από το προφανές ύφος ενός καλογραμμένου κινουμένου σχεδίου, με προκαθορισμένο target group την πιτσιρικαρία, υπάρχει άπλετο πρόσφορο έδαφος και για τον ενήλικο να σκεφτεί όλα όσα εξιστορεί, περιέργως με αμιγώς σοσιαλιστική συλλογιστική, η Ταινία Lego. Το φινάλε μάλιστα, που ξεφεύγει από την κοινωνιολογική προσέγγιση και αγγίζει πιο συναισθηματικά φορτισμένες οικογενειακές καταστάσεις, με την σεναριακή ανατροπή της αποκάλυψης του Άντρα από το Επάνω Πάτωμα, οδηγεί σε μια συγκινησιακή κορύφωση, που ουδείς προσμένει στην ανάγνωση της εμπορικότατης μαρκίζας.

Εξαιρετική δουλειά σχεδιαστικά από το ντουέτο των Phil Lord και Christopher Miller, κινούμενο πάνω στις χρωματικές παλέτες που οδήγησαν στον θρίαμβο του Cloudy With A Chance Of Meatballs, μιξάροντας εντέχνως τα CGI του φόντου με το stop motion της κίνησης των clicky και τον εντυπωσιασμό του τρισδιάστατου με την καταιγιστική δράση, που θα χορτάσει ακόμη και την πιο πεινασμένη ματιά.

Για πες: Ίσως αν οι εμπνευσμένες γκεστ σταρ παρεμβάσεις με απομυθοποιητικές τάσεις, γνωστών φιλμικών χαρακτήρων σε Lego φόρμα, όπως ο Γκάνταλφ, ο Σούπερμαν, ο Γκριν Λάντερν, ο Χαν Σόλο η ο C3PO, συνοδεύονταν από εξίσου έξυπνες ατάκες, το τελικό αποτέλεσμα να άγγιζε το προσδόκιμο των στάνταρντς της Pixar στους Incredibles, που ουσιαστικά ορίζουν κατά κάποιο τρόπο και την θεματική βάση της εισαγωγικής Τούβλινης ιστορίας.

Η Ταινία Lego The Lego Movie Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Μαρτίου 2014 από την Village

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική