Online Film Critics Society

Η Παγκόσμια Ένωση Διαδικτυακών Κριτικών Κινηματογράφου Διαδικτύου ανακοίνωσε τους νικητές των 17ων ετήσιων βραβείων της. Η ταινία του Steve McQueen 12 Years A Slave υπήρξε ο μεγάλος θριαμβευτής της φετινής απονομής, έχοντας τιμηθεί με τις πρωτιές της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Chiwetel Ejiofor), Καλύτερης Υποστηρικτικής Ανδρικής Ερμηνείας (Michael Fassbender), Καλύτερης Γυναικείας Υποστηρικτικής Ερμηνείας (Lupita Nyong'o) και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, για το σκριπτ του John Ridley που βασίστηκε πάνω στα απομνημονεύματα του Solomon Northup από το 1853.

H Cate Blamchett κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την φανταστική της περφόρμανς στην ταινία του Woody Allen, Blue Jasmine, ενώ ο Alfonso Cuaron, τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το εξαιρετικό όσο και εμπορικά επιτυχημένο Gravity. Η ταινία επίσης επικράτησε στις κατηγορίες Καλύτερου Μοντάζ και Φωτογραφίες, ενώ απέσπασε και τιμητικούς επαίνους για τον εξαιρετικό της ήχο και τα οπτικά εφέ.

Το έργο του Ιάπωνα Hayao Miyazaki κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Animation, ενώ η Γαλλική παραγωγή Blue Is The Warmest Colour, La Vie D' Adele αναγνωρίστηκε ως το ποιοτικότερα φτιαγμένο, όχι στην Αγγλική γλώσσα. Ο σκηνοθέτης / σεναριογράφος Spike Jonze, κατάφερε να πάρει το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το Her, ενώ ο Joshua Oppenheimer επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί αποσπώντας το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το τολμηρό και σκληρό The Act Of Killing. Επίσης ειδική μνεία αποδόθηκε σε δέκα φιλμς που δεν προβλήθηκαν μέσα στο 2013 στην Αμερικάνικη αγορά.

Ένα ειδικό βραβείο δόθηκε τέλος στον προσφάτως χαμένο Roger Ebert, για το σύνολο της προσφοράς του στην Έβδομη Τέχνη, μέσα από τις κριτικές που συνέγραψε εδώ και πέντε δεκαετίες, αλλά και για το σθένος που επέδειξε ενάντια στην αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε επί χρόνια, αποτελώντας παράδειγμα θάρρους και αξιοπρέπειας για όλο τον κόσμο.

"Τα μέλη μας ξεπέρασαν τον εαυτό τους φέτος και αυτό μας κάνει όλους πολύ ιδιαίτερα ενθουσιασμένους" δήλωσαν τα τρία μέλη της διοικούσας επιτροπής της OFCS, Robert Humanick, Wesley Lovell και Cole Smithey. "Εντέλει επελέγησαν οι κορυφαίες δημιουργίες και οι καλύτεροι σε κάθε επιμέρους κατηγορία, από ένα καταπληκτικό σύνολο υποψηφιοτήτων. Οι τελικές επιλογές δεν ήταν εύκολες για κανέναν, όλη αυτή η διεργασία υπήρξε τόσο όμορφη και γοητευτική για όλους όσους συμμετείχαμε."

Η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Διαδικτύου ιδρύθηκε το 1997 και σκοπό της έχει να αναδείξει, αλλά και να βελτιώσει τα επίπεδα του κινηματογραφικού σχολιασμού στο Ίντερνετ. Η Ένωση αποτελείται από επαγγελματίες κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και συγγραφείς από όλο τον κόσμο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ασία, την Λατινική Αμερική, ενώ αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το www.moviesltd.gr που οι συντάκτες του, Τάκης - gaRis - Γκαρής και Γιώργος - zerVo - Ζερβόπουλος, με πολυετή εμπειρία στον χώρο, αποτελούν δύο από τα περισσότερα από 250 μέλη της.

Τα βραβεία συνοπτικά
Καλύτερη Ταινία: 12 Years A Slave
Καλύτερο Animation: The Wind Rises
Καλύτερη μη Αγγλόφωνη Παραγωγή: Blue Is the Warmest Color
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: The Act of Killing
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron - Gravity
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Chiwetel Ejiofor - 12 Years A Slave
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Cate Blanchett - Blue Jasmine
Καλύτερη Υποστηρικτική Ανδρική Ερμηνεία: Michael Fassbender - 12 Years A Slave
Καλύτερη Υποστηρικτική Γυναικεία Ερμηνεία: Lupita Nyong'o - 12 Years A Slave
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Her
Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: 12 Years A Slave
Καλύτερο Μοντάζ: Gravity
Καλύτερη Φωτογραφία: Gravity

Ειδικά Βραβεία:
Για την ηχητική επεξεργασία και τα καινοτόμα ειδικά οπτικά εφέ στο Gravity
Για την έμπνευση που έδωσε στα μέλη μας στον Roger Ebert

TOP 10 ταινιών που δεν διανεμήθηκαν στις ΗΠΑ
Closed Curtain
Gloria
Like Father, Like Son
Our Sunhi
R100
The Rocket
Stranger By the Lake
We Are the Best!
Le Weekend
Why Don't You Play in Hell?

12 Years A Slave Online Film Critics Society