Kon-Tiki PosterKon-Tiki

των Joachim Rønning, Espen Sandberg. Με τους Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen


Εθελοντές ναυαγοί!
του zerVo (@moviesltd)

Επίτευγμα που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους. Για να κατανοήσεις - κάπως - πόσα ακριβώς είναι τα οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα, θα πρέπει να ταξιδέψεις από εδώ ίσαμε το Πεκίνο, στην μακρινή Ανατολή, σε ευθεία γραμμή! Κι επειδή ούτε έτσι γίνεται αντιληπτός ο άθλος, να τον κάνω λιανότερο. Επί εκατό ημέρες, να πρέπει να διανύσεις ογδόντα χιλιόμετρα θάλασσας ημερησίως, πάνω σε δεμένους κορμούς, δίχως μηχανή, μόνο με πανί, χωρίς την παραμικρή τεχνολογική υποστήριξη και με τα στοιχειά της φύσης να λυσσομανούν. Θα μου πεις από την άλλη μεριά, το έκαναν πρώτοι κάποιοι άλλοι πρόγονοι, σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες γραφές και η προσωπική επιμονή προστάζει την επανάληψη του, για επιστημονικούς σκοπούς. Όπως και να έχει, αυτή η ριψοκίνδυνη αποστολή, που μέχρι στιγμής δεν είχε αναδειχθεί από την παγκόσμια κινηματογραφία, βρήκε στο πρόσωπο ετούτης της παραγωγής των Νορντίκων τις τιμές και τις δόξες που της πρέπει!

Kon-Tiki Wallpaper
Λίγο μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, υποκινούμενος από στοιχεία που συνέλεξε με προσωπική του έρευνα μετά από χρόνια μελέτης στα εδάφη της Πολυνησίας, ο Βορειοευρωπαίος ερευνητής Θορ Χέγερνταλ, θα βάλει μπροστά ένα μεγαλεπήβολο πλάνο, που όμοιο του δεν είχε ακουστεί ξανά στους παγκόσμιους επιστημονικούς κύκλους. Να ταξιδέψει από τις ακτές του Περού στην λατινική Αμερική, μέχρι τις ατόλες της Σαμόας, του Κουκ και του Κιριμπάτι, στο μέσον του Ειρηνικού Ωκεανού, πάνω σε μια ξύλινη σχεδία και με κινητήρια δύναμη μόνο τα μποφόρια του ανέμου, επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμα, που κατ αυτόν είχαν πετύχει πρώτοι, πριν τους μεγάλους θαλασσοπόρους, οι Μάγια, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν.

Μαζεύοντας γύρω από το όραμα του, μια ομάδα έξι ετερόκλητων και όχι ιδιαίτερα γνωστικών ναυτικών - ο ένας δήλωσε συμμετοχή, προκειμένου να ξεφύγει από την ανία του επαγγέλματος του, ως πωλητής ψυγείων - ο Νορβηγός με ελάχιστα μέσα, εφόδια και μοντέρνο εξοπλισμό, λιτά και απέριττα όπως οι αρχαίοι ταξιδευτές και με πλήρη άγνοια των κινδύνων που παραμονεύουν στο ανοιχτό πέλαγος, θα εκκινήσει την αποστολή, ένα απόγευμα του Απριλίου του 1947. Εκατόν-μία ημέρες αργότερα, έχοντας ξεπεράσει καταιγίδες, φουρτούνες και τους καραδοκούντες καρχαρίες, η προχειροφτιαγμένη από λινάτσες και κορμούς μικρή πλωτή επιφάνεια, θα προσκρούσει στα Πολυνησιακά κοράλλια, καταχωρώντας το όνομα του Χέγερνταλ στην λίμπρο ντόρο των σπουδαίων εξερευνητών.

Βασισμένοι πάνω στα απομνημονεύματα των ταξιδιωτών, αλλά και στο ντοκιμαντέρ του ίδιου του Νορβηγού - κορυφαία μορφή της χώρας του για τον 20ο αιώνα, όπως ψηφίστηκε από τους συμπατριώτες του - που στα 1950 χάρη στην σπανιότητα των εικόνων του, απέσπασε το Όσκαρ τεκμηρίωσης, οι χαρισματικοί Σκανδιναβοί σκηνοθέτες Joachim Ronning και Espen Sandberg, δίχως κι εκείνοι πολλές τεχνικές ανέσεις και με κόστος μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια, επιχειρούν να αναβιώσουν στο πανί το έπος. Δεν προκαλούν εκπλήξεις, με την επιλεγμένων περιστατικών από το τρίμηνο πάνω στην σχεδία, γραμμική τους αφήγηση, μα χάρη στην καταπληκτική, έντεχνα εντόνως χρωματισμένη κινηματογράφηση, προσφέρουν έναν καταπληκτικό περιπετειώδη στα όρια του θρίλερ γαλαζοπράσινο πίνακα, που στις τέσσερις γωνιές του περικλείει έναν γεγονός μοναδικό και σπάνιο στα χρονικά. Πρώτο βραβείο τους, πέρα από την πεντάδα της Ακαδημίας Τεχνών για το καλύτερο μη αγγλόφωνο φιλμ, όπου βρέθηκαν, η επιλογή τους από την κραταιά Disney, ως των συνεχιστών δημιουργών του καινούργιου επεισοδίου των θρυλικών Πειρατών της Καραϊβικής. Ανεκτίμητο μετάλλιο.

Για πες: Χωρίς να καθηλώνει, μιας και η εξιστόρηση δεν έχει σκοπό να αναδείξει την στιγμιαία κορύφωση αλλά το τελικό επίτευγμα, το Kon-Tiki - η ονομασία της ορίτζιναλ ναυτικής αποστολής των Περουβιανών - αποτελεί μια εξαιρετική κινηματογραφική αναπαράσταση στιγμών ηρωικών, που πέτυχαν άνθρωποι με ιδανικά, αποφασιστικότητα και θάρρος. Γιατί εδώ που τα λέμε, να οριστείς εξ ορισμού και εθελοντικά ναυαγός αφημένος στο έλεος των ρευμάτων, απαιτεί μαζί με όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά κι εκείνο της τρέλας. Ως αφετηρίας και κατάληξης των πάντων...

Kon-Tiki Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Οκτωβρίου 2013 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική