2013 Cannes Film Festival Poster

Με το τρυφερό φιλί της Joanne Woodward και του Paul Newman να κυριαρχεί σε κάθε γωνιά της ανοιξιάτικης πρωτεύουσας του σινεμά, άνοιξε τις πύλες του η 66η εκδοχή του μεγαλύτερου κινηματογραφικού ραντεβού της Ευρώπης, το φεστιβάλ των Καννών. Και όπως πάντοτε με μια λαμπερή πρεμιέρα, ολόχρυση και λουσάτη, όσο καμία άλλη την φετινή σεζόν, αφού η τελευταία μεταφορά του βιβλίου του Fitzgerald, The Great Gatsby, που είχε την τιμή να εκκινήσει τις φετινές διεργασίες της Κρουαζέτ, από λάμψη και πολυχρωμία, αν μη τι άλλο, ξεχειλίζει. Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ ως είθισται δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, συνεπώς δεν παίρνει μέρος στην κούρσα της διεκδίκησης του Χρυσού Φοίνικα. Και παρότι οι κριτικές που απέσπασε στην πρεμιέρα του η πολλοστή εκδοχή του ξεδιάντροπου τυχοδιώκτη, ήταν μισές - μισές που λέμε, αυτό δεν έδειξε διόλου να πτοεί τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη σπουδαίων επιτυχιών σαν το Moulin Rouge και το Romeo + Juliet.


The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes
The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes
The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Ποτέ άλλωστε στην μέχρι τώρα καριέρα μου, ένα έργο μου έχει αποσπάσει μόνο θετικότατα σχόλια. Πάντοτε υπάρχουν και οι αρνητικές κρίσεις, που όμως δεν με ενοχλούν διόλου πλέον, το μόνο που με νοιάζει είναι η άποψη εκείνων που θα πάνε στην σκοτεινή αίθουσα για να παρακολουθήσουν την ταινία" είναι είναι οι πρώτες κουβέντες του Luhrmann ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Και συνεχίζει ο κεφάτος Baz: "Το πιο θετικό που θα μπορούσε να μου συμβεί, κατά την παρουσίαση του Gatsby, έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, στην επίσημη πρεμιέρα του, όταν μετά το φινάλε, μια γυναίκα με πλησίασε λέγοντας μου πως ταξίδεψε από το Βερμόντ για να παρακολουθήσει το πως διασκευάστηκε το βιβλίο του παππού της. Πάγωσα! Συμπλήρωσε όμως αμέσως, πως ο Scott θα ήταν πολύ περήφανος σήμερα με τον τρόπο που μεταφέρθηκε το έργο του στην μεγάλη οθόνη." Άλλωστε πάντοτε αποτελεί πρόκληση για έναν δημιουργό, να μεταφέρει στο πανί, έργο ενός τόσο σημαντικού συγγραφέα: "Ταξίδευα με τον Υπερσιβηρικό πριν από λίγα χρόνια και στα χέρια μου είχα ένα αντίτυπο του πολυδιαβασμένου βιβλίου. Το διάβασα κι εγώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Έτσι απλά ξεκίνησαν όλα. Με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα δεν μπορείς παρά μόνο να εμπνευστείς από την ιστορία του Γκάτσμπυ. Αυτό ακριβώς συνέβη και με εμένα, που άμεσα θέλησα να αποκτήσω τα δικαιώματα της ταινίας. Στην αναζήτηση των πρωταγωνιστών μου, ευτυχώς, ο Leonardo ήταν από τους πρώτους που θέλησαν να γίνουν μέρος του πρότζεκτ."

The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes
The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes
The Great Gatsby Cannes The Great Gatsby Cannes

Δίπλα στον σκηνοθέτη, ο Leonardo Di Caprio, μόνιμα περιστοιχισμένος από πλήθος σωματοφυλάκων και ελαφρώς κουρασμένος από τις αμέτρητες συνεντεύξεις που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα, ηγείται ενός σταρικού σχήματος, πολύ υψηλού επιπέδου, που ορίζουν η Carey Mulligan, ο Tobey Maguire, η Isla Fisher όλοι παρόντες στο πάνελ για να υποστηρίξουν την ταινία. "Πρόκειται για ένα έργο, που η ανάγνωση του είναι υποχρεωτική πλέον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε μαθητή. Είναι ένα τόσο σημαντικό ανάγνωσμα της αμερικάνικης πεζογραφίας, λέει ο Leo, δείχνοντας ενθουσιασμένος που έπαιξε έναν τόσο σπουδαίο λογοτεχνικό ήρωα. Οι άνθρωποι σήμερα επιχειρούν να αναλύσουν κάθε λέξη του μυθιστορήματος, κάθε γραμμή, ώστε η ανάγνωση του βιβλίου να μοιάζει με μια ατέρμονη αναζήτηση. Εμείς θελήσαμε να αναδιαρθρώσουμε κατά κάποιο τρόπο τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας. Και αυτό το πείραμα ήταν τόσο συναρπαστικό, εφόσον βασίζεται σε ένα κείμενο τέτοιου διαμετρήματος." Όσο για τον Craig Pearce, εκείνον που ανέλαβε την δύσκολη δράση της διασκευής του βιβλίου, είχε από την μεριά του να δώσει το δικό του στίγμα πάνω στο πρότζεκτ: "Ξαναδιάβασα πολλές φορές το βιβλίο, για να προσπαθήσω να αναλύσω εις βάθος όλα του τα επίπεδα. Η παρακμή και η μέθη της περιόδου εκείνης, είναι σαφής εκ πρώτης όψης. Λαμβάνοντας υπόψη όμως την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο διαχρονικά στοιχεία διαθέτει, το πόση απήχηση έχει στον σύγχρονο κόσμο. Και αυτό ακριβώς το κάνει μεγάλο, ανεπανάληπτο, να μπορεί ως καλλιτεχνικό πόνημα να εμπνέει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας και διαφορετικής εποχής, με διαφορετικό τρόπο."

Ένα από τα στοιχεία που γέμισαν με έντονο συναίσθημα την ατμόσφαιρα της αίθουσας ήταν όταν έκανε την εμφάνιση της η χήρα του προσφάτως εκλιπόντα Roger Ebert, Chaz, που συγκινημένη από την αντίδραση των παρευρισκομένων για τον χαμό του κορυφαίου των κινηματογραφικών κριτικών, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

zerVo

Cannes Film Festival 2013