Chasing Mavericks

του Curtis Hanson. Με τους John Weston, Gerard Butler, Elisabeth Shue, Abigail Spencer, Taylor Handley, Leven Rambin


Live Like Jay!
του zerVo (@moviesltd)

Το όνομα του Τζέι Μοριάρτι για τους φανατικούς φίλους της θαλάσσιας σανίδας, είναι εφάμιλλο με εκείνο του Άιρτον Σέννα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ή του Μπρους Λι για τις πολεμικές τέχνες: Ένας Θρύλος! Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους εκφραστές του δύσκολου και παράτολμου σπορ, καταφέρνοντας να αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία παγκοσμίως, συγγράφοντας μπεστ σέλλερ με οδηγίες προς τους επίδοξους συναθλητές του κι έχοντας πετύχει να αποσπάσει χορηγίες από αμέτρητους σπόνσορες, που διαφήμιζαν μαζί με την πραμάτεια τους και τις τεράστιες ικανότητες του. Δυστυχώς στην εκδήλωση ενός εξ αυτών, μία ημέρα πριν κλείσει τα 23 του χρόνια, ο Μοριάρτι παρασύρθηκε από ένα φονικό κύμα και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρός. Στην μνήμη του κάθε καλοκαίρι, διεξάγονται αγώνες που λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι, τιμώντας με την παρουσία τους ένα τεράστιο ταλέτο που χάθηκε τόσο άδοξα.

Έφηβος ακόμη ο Τζέι, έχει γίνει ένας από τους καλύτερους στην ηλικία του γητευτές των κυμάτων γλιστρώντας πάνω τους με το σερφ του, με επιδεξιότητα, στην παραλία της Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, πιστεύοντας πως δεν υπάρχει καμία άγρια θάλασσα που δεν μπορεί να δαμάσει. Μέχρι την στιγμή που ακολουθώντας μυστικά τον γείτονα του και πολύ πιο έμπειρο στο άθλημα Φρόστι, θα μάθει πως μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στα ανοικτά της ακτής, υπάρχει ένα σημείο που δημιουργούνται τα τεράστια κύματα Μάβερικ, θεόρατοι θαλάσσιοι όγκοι, που απαιτούν ξεχωριστές ικανότητες από τους σέρφερς, καθώς το παραμικρό λάθος τους, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Δίχως να το πολυσκεφτεί ο δεκαπεντάχρονος πιτσιρίκος θα ζητήσει την βοήθεια του πεπειραμένου άντρα, προκειμένου στις δώδεκα εβδομάδες που απομένουν μέχρι την υποχώρηση της παλίρροιας και των ρευμάτων του Ελ Νίνιο, να μάθει όλα τα μυστικά που απαιτούνται, ώστε να γίνει ο μικρότερος σε ηλικία ποτέ που θα καβαλήσει τα αγριεμένα υδάτινα βουνά.

Αν θα μπορούσα να εντοπίσω ένα στοιχείο που μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον στο να παρακολουθήσω αυτή την βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά περιπέτεια, είναι που το ύφος της μου δημιούργησε νοσταλγικές τάσεις, όντας καθαρόαιμο νεανικής ταινίας των 80s - εκεί που περίπου εξελίσσεται και χρονικά η υπόθεση άλλωστε - με το χαριτωμένο σάουντρακ παίζει στο background και τα ξανθούλικα 18άρικα να ομορφαίνουν κατά περιόδους το εκράν. Με αφετηρία την σχέση δάσκαλου - μαθητή που πρωτοδίδαξε το αξεπέραστο Karate Kid, το φιλμ του Curtis Hanson (που στα μέσα των γυρισμάτων πήρε την σκυτάλη από τον επίσης βετεράνο Michael Apted) σκηνοθέτη των συμπαθητικών Goonies αλλά και του σπουδαίου L.A. Confidential, χρησιμοποιεί την παλιομοδίτικη, όσο και επίπεδη, αισθητική του, για να βαδίσει στα χνάρια του (όχι τόσο καλού όσο έχει ακουστεί) Point Break, του διασημότερου χολιγουντιανού έργου που θεματικά περιστρέφεται γύρω από το σέρφ.

Για πες: Πέρα από το τεράστιο mismatch στο καστ, αφού ούτε ο σε διαρκή κατήφορο Gerard Butler είναι επιπέδου Patrick Swayze, πόσο μάλλον ο μέτριος πρωτάρης John Weston δεν αγγίζει καν τον Keanu Reeves, το Chasing Mavericks, ως συνέχεια του πονήματος της τότε Κυρίας James Cameron υποφέρει από αρκετά σεναριακά κενά και αρρυθμίες, που οφείλονται πιθανότατα στην αλλαγή δημιουργικής κατεύθυνσης. Υπάρχουν όμως μερικές ενδιαφέρουσες πανοραμικές λήψεις, με τους επαγγελματίες του είδους να γλιστρούν πάνω στα αφρισμένα κύματα, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη των φίλων των extreme sports και λειτουργού ικανοποιητικά ως γέφυρες ανάμεσα στα δραματικά πλάνα, και που αξίζουν της προσοχής όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα σχετικά αγωνιώδες ηλιόλουστο περιπετειάκι. Όσο για την αναφορά στα eighties, να τονίσω επίσης, πως την μαμά του Τζέι, υποδύεται η πενηντάχρονη πια, αγγελικό όνειρο κάθε μπόμπιρα εκείνη την εποχή, Elizabeth Shue, που η καριέρα της δεν είχε την επιτυχημένη πορεία που αρχικά είχε διαφανεί...






Στις δικές μας αίθουσες? Κατευθείαν στο βίντεο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική