Άναψε με

της Jannicke Systad Jacobsen. Με τους Helene Bergsholm, Malin Bjørhovde, Henriette Steenstrup, Beate Støfring, Matias Myren


Pikk-Alma
του zerVo
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο μέσος ενήλικας σκέφτεται το σεξ κάθε 52 δευτερόλεπτα! Όπερ αυτομάτως σημαίνει πως το μυαλό του περιστρέφεται γύρω από τις πιθανές ερωτικές περιπτύξεις 70 φορές την ώρα και αν αυτό το σκορ το αναγάγω σε ημερήσια φόρμα, τότε φτάνουμε στο εξωπραγματικό νούμερο των 1680 φορών που η λαγνεία εισβάλλει στον νου. Απίθανο μα πραγματικό! Αλήθεια έχω και μια απορία. Πόσες φορές την ημέρα μπορεί να περνάει, αντίστοιχα, από την σκέψη μιας έφηβης παιδούλας, η πιθανότητα να ορμήσει στην αγκαλιά ενός άντρα και να παραδοθεί στις ερωτικές του διαθέσεις?

Δεκαεξάχρονο παρθένο μπουμπούκι, ονόματι Άλμα, ξεδίνει την βαριεστημάρα που βιώνει στο 90 - 100 κατοίκων, χαμένο κάπου στα βόρεια επαρχιακά Νορβηγικά φιορδ Σκοντεχάιμεν, σκεπτόμενη ολημερίς το σεξ.  Τα πρωινά, εν αγνοία της αλλοπρόσαλλης μάνας της. ξοδεύει μια περιουσία στις ροζ τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα μεσημέρια στο σχολείο διαρκώς καρφώνει τον μορφονιό συμμαθητή της Αρτούρ και τα βράδια η φαντασίωση κορυφώνεται, όταν τον φαντάζεται να σκαρφαλώνει στο δωμάτιο της, για να τυλιχτούν στο ερωτικό πάθος. Ώσπου ένα μοιραίο ψέμα από πλευράς του, θα καταστήσει την άμαθη έφηβη, σε περίγελο του πανέτοιμου ανά πάσα στιγμή να κουτσομπολέψει χωριού.

Μπορεί το Turn Me On, να διαθέτει έναν γλαφυρό τόνο, που γίνεται ακόμη γλαφυρότερος στο άκουσμα του περιστατικού που βίωσε στο περιθώριο του πάρτι κι ενώ ξεμοναχιάστηκε με τον γεμάτο ορμές φίλο της, η πιτσιρίκα, πίσω από όσα εξιστορεί όμως κρύβεται μια δυσάρεστη ιστορία, που υπό συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία. Είναι τόσο εύθραυστη η ψυχοσύνθεση του ατόμου, λίγο πριν την ενηλικίωση του, που η αντίδραση του μπορεί να είναι η πλέον απρόβλεπτη. Ειδικά όταν η μορφή του γονιού απουσιάζει από το πλάι του, έστω και σαν φιγούρα και ειδικότερα όταν το κοινωνικό περιβάλλον είναι τόσο μικρό, που οτιδήποτε και να συμβεί μαθαίνεται σε δευτερόλεπτα και σε στιγματίζει εσαεί.

Για πες: Ακολουθώντας πιστά τις προσταγές του Indie κινηματογράφου, σε βαθμό που αν οι ήρωες δεν μιλούσαν τα βαριά σκανδιναβικά να πίστευα πως παρακολουθώ ακόμη ένα ανεξάρτητο αμερικάνικο φιλμάκι, το δημιούργημα της Jannicke Jacobsen, δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις στην εβδομηντάλεπτη εξέλιξη του. Ίσα ίσα που συμπεριφέρεται ως ένα καλά φιλμαρισμένο παρατεταμένο μικρού μήκους, που εστιάζει σε κοινωνικά ζητήματα τα οποία καίνε την μοντέρνα νεολαία, ειδικά αν η ζωντάνια της περιορίζεται εντός των ελάχιστων εκταρίων μιας απομονωμένης περιοχής. Αποκάλυψη πάντως στο ντεμπούτο της η πραγματική κούκλα, κατάξανθη Νορβηγέζα Helene Bergsholm!






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Απριλίου 2012 από την Odeon