Οι Εκδικητές

του Joss Whedon. Με τους Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Stellan Skarsgård, Cobie Smulders, Gwyneth Paltrow


Η Ισχύς εν τη ενώσει!
του zerVo
Το προαισθάνεσαι την στιγμή που στην οθόνη εμφανίζεται η εντολή για να φορέσεις τα Real D γυαλάκια. Δευτερόλεπτα μετά, όταν σκάει και το ερυθρόλευκο έμβλημα της κραταιάς Marvel, με τα σελιδάκια του Pulp να ξεφυλλίζονται αστραπιαία στο φόντο του, είσαι πλέον βέβαιος. Δώδεκα χρόνια κατόπιν την πρώτης συσπείρωσης υπερηρώων στην μεγάλη οθόνη, εκείνης της πανίσχυρης κομπανίας των μεταλλαγμένων, που μετέτρεψε οριστικά τον τρόπο παρουσίασης του πολύχρωμου σχεδίου στο πανί, μια ακόμη σύμπραξη δυνάμεων, πολύ πιο ευρύτερης μεθόδου δράσης, καταφτάνει για να σε καθηλώσει. Δέσου καλά στο κάθισμα λοιπόν, προετοιμάσου. Για τις επόμενες δυόμισι ώρες που η γη θα τρέμει, τουλάχιστον να γνωρίζεις πως θα είσαι ασφαλής!

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της υπηρεσίας παγκόσμιας ασφάλειας, από την στιγμή που το Τεσσεράκτιο, ο παντοδύνακος υπερκύβος που έχει την ικανότητα να ανοίγει πύλες στο χωροχρόνο, έχει πέσει στα χέρια του παρανοϊκού έκπτωτου πρίγκηπα από τον πλανήτη Άσγκαρντ, Λόκι. Σκοπός του υπερφίαλου θετού γιου του δίκαιου Οντίν, είναι να ανοίξει την ουράνια κερκόπορτα στις δαιμόνιες ορδές των Παγωμένων Γιγάντων, ώστε να καταλάβουν τον πλανήτη και να τον χρίσουν βασιλιά. Προκειμένου να ανακτήσει την κατοχή του πολύτιμου οργάνου και να διατηρήσει την ακεραιότητα του πλανήτη, ο διοικητής του προστατευτικού σώματος Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Νικ Φιούρι, στο μυαλό του έχει ένα παράτολμο όσο και ριψοκίνδυνο πλάνο: Να ενώσει τις δυνάμεις όλων των διάσημων υπερηρώων σε μια κοινή συνισταμένη, για να αντιμετωπίσουν από κοινού την εξωγήινη απειλή!

Και κάπως έτσι ο ένας μετά τον άλλο, οι "ιδιαίτερων" ικανοτήτων μαχητές θα στρατολογηθούν από την κεντρική διοίκηση. Ο επί δεκαετίες διατηρημένος κάτω από τόνους πάγου θρύλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Λοχαγός Στιβ Ρότζερς, δηλαδή το μυθικό είδωλο τόσων γενεών Captain America, ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος ερευνητής υψηλής τεχνολογίας Τόνι Σταρκ, γνωστότερος και ως αήττητος Iron Man, ο κορυφαίος γενετιστής δόκτορας Μπρους Μπάνερ, που ένα αποτυχημένο πείραμα τον έχει μετατρέψει σε θεόρατο Hulk, το δίδυμο των άφοβων πρακτόρων της Ρωσίδας Νατάσα Ρομάνοβα και του ατρόμητου Κλιφ Μπάρτον, που χάρη στις μαχητικές τους δυνατότητες η πρώτη είναι γνωστή ως Black Widow και ο δεύτερος ως Hawkeye, αλλά και ο εξ υιοθεσίας αδελφός του μισότρελου μνηστήρα της ηγεσίας της Γης Thor, που θα προσθέσει κι αυτός την θανάσιμη γροθιά του στο κοινό μέτωπο.

Βεβαίως όπως συμβαίνει κατά βάση σε τέτοιες περιπτώσεις μιας πολυσυλλεκτικής μάζωξης, τα κομμάτια του παζλ δεν ταιριάζουν ευθύς εξαρχής με τον ιδανικό τρόπο, αφού είτε οι ιδιαιτερότητες του ενός δεν ταιριάζουν με του άλλου, είτε οι προσωπικότητες τους έχουν διαβρωθεί με εξωγενείς τρόπους και η σύνταξη του τιμ θεωρείται αδύνατη. Και αυτό είναι το κλειδί εξέλιξης της ίντριγκας, που φυσικά κινείται πάνω στην απόλυτα εφετζίδικη κι εκρηκτική τροχιά, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να παραμερίζει την - πραγματικά μελετημένη - σεναριακή υπόσταση. Παλιά μου τέχνη κόσκινο σαν να (βροντο)φωνάζει ο εμπνευσμένος Joss Whedon, που σχεδόν ότι πέτυχε μια φορά κι έναν καιρό με το μνημειώδες Toy Story, το κατορθώνει κι εδώ με τους (ολοκληρωτικά, όντας και σκηνοθέτης, δικούς του) Avengers. Σύμφωνοι, οι Εκδικητές μπορεί να μην καταχωρηθούν στην κινηματογραφική ιστορία, ως το ορόσημο του genre, όπως συνέβη με τα Παιχνίδια της Pixar, αλλά δεδομένα κατέχουν εξέχουσα θέση στο πάνω πάνω ράφι των φιλμς που είχαν σαν βάση τους το σκίτσο του Stan Lee. Αν μη τι άλλο θεωρώ απίθανο μετά από αυτή την υπερβολική δόση αδρεναλίνης, το μάτι ακόμη και του πλέον φανατικού, να μην έχει χορτάσει για πολύ πολύ καιρό...

Για πες: Εκείνο πάντως το στοιχείο που με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο στην εξέλιξη της υπόθεσης, που ολοκληρώνεται με το υπερθέαμα της Μεγάλης Μάχης του Μανχάταν, σκηνή ανθολογίας του action cinema, είναι που και η κατανομή των πλάνων δεν επιχειρήθηκε από τον ντιρέκτορα με την μεζούρα, δια έξι, στα ίσα που λέμε, αλλά πάντοτε με τον γνώμονα της συνοχής της ομάδας. Συνεπώς την αμυντική διάταξη, λογικά κράτησαν οι επίλεκτοι, πλην δίχως προηγούμενη δική τους ταινία, Μαύρη Χήρα (σούπερ σέξι, ως συνήθως η Scarlett) και Χωκάι (ο πανταχού παρόντας Renner), στον άξονα λειτούργησε το μυαλό του Σιδερένιου, είρωνα και σκωπτικού Robert Downey, με διεμβολιστές το βίκινγκ σφυρί του Hemsworth και την αστερόεσσα ασπίδα του Evans. Όσο για τον βαρύ σέντερ φορ? Ο Πράσινος Γίγας (δεν το πιστεύεις μα είναι ο Mark Ruffalo) εγγυάται! Όχι απλώς αποτελεί το βαρόμετρο της επίθεσης, όχι μόνο κερδίζει το περισσότερο χειροκρότημα και την συμπάθεια ως ο funny partner, της άφωνης πλατείας, αλλά εκμηδενίζει σε τέτοιο βαθμό τον εχθρό (φουκαρά Εγγλεζάκο Hiddleston), που οι παραγωγοί των συνεχειών του σίριαλ του Thor, πρέπει να σκεφτούν πολύ πριν τον επαναφέρουν σε σίκουελ. Μιας λέξης που δεν βγαίνει μεν από τα χείλη του διμοιρίτη Sam Jackson, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη κατόπιν της επερχόμενης σαρωτικής επικράτησης των Avengers και στον εμπορικό στίβο!






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 26 Απριλίου 2012 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική