Με δεκαπέντε ταινίες (13 μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ) δέκα εκ των οποίων προβάλλονται για πρώτη φορά στην χώρα μας, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, κάτω από την φιλόξενη στέγη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, η 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σέρβικου Κινηματογράφου. Το αφιέρωμα εστιάζει στην φιλμική παραγωγή της γειτονικής κι αδελφού χώρας, της τελευταίας δεκαετίας, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς, τόσο της παλαιότερης όσο και της νεότερης γενιάς. Η προσέγγιση των δύο λαών, η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον τομέα της κινηματογραφικής συμπαραγωγής αποτελούν επίσης ζητούμενα της διοργάνωσης αυτής.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνει η Ταινιοθήκη μαζί με την νεοσύστατη εταιρεία παραγωγής Art & Media Factory, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, και το Κέντρο Κινηματογράφου της γειτονικής χώρας. Η αφετηρία θα γίνει με ένα αφιέρωμα στον διασημότερο Σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό μέσω βίντεο στους παρευρισκομένους, ενώ στις ακόλουθες προβολές θα παρευρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να προλογίσουν τις ταινίες τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού διάσημες προσωπικότητες του Σέρβικου σινεμά.

Το πρόγραμμα των προβολών  έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Μαρτίου

19.30 Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές / Otac na sluzbenom putu (1985) του Emir Kusturica (Διάρκεια 136')
1948: Η διατάραξη των σχέσεων του Τίτο και του Στάλιν, έχει προκαλέσει την ρήξη ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την Σοβιετική Ένωση, γεγονός που ελοχεύει αμέτρητους κινδύνους για τους φανατικούς κομμουνιστές στην χώρα του άτεγκτου Στρατάρχη. Όπως συνέβη στην περίπτωση του Μέσα, ενός οικογενειάρχη που από μια αβλεψία θα συλληφθεί από τις αρχές ως αντικαθεστωτικός, με την φαμίλια του να αγωνιά για το πότε θα απελευθερωθεί από την φυλακή. Φόβος που δεν αγγίζει τον μικρό του γιο, τον Μάλικ, όμως, που πιστεύοντας το παραμύθι που του έχει αφηγηθεί η μητέρα του, νομίζει πως ο πατέρας του βρίσκεται σε μακρινό επαγγελματικό ταξίδι.
Πρωταγωνιστούν: Moreno D'E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan
[Είσοδος με προσκλήσεις]

Παρασκευή 9 Μαρτίου

19.00 Μοντεβιδέο, γεύση του ονείρου / Montevideo, Bog te video: Prica prva (2010) του Dragan Bjelogrlic (Διάρκεια 140')
Έντεκα ανώνυμοι, αλλά απίστευτα ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, ονειρεύονται να σχηματίσουν μια αξιόμαχη εθνική ομάδα και να ταξιδέψουν από τους λιθόστρωτους δρόμους των εξαθλιωμένων γειτονιών του Βελιγραδίου το 1930, στην μακρινή Ουρουγουάη, που πρόκειται να διεξαχθεί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.
Πρωταγωνιστούν: Milos Bikovic, Petar Strugar, Nina Jankovic, Danina Jeftic, Vojin Cetkovic, Tamara Dragicevic
[Παρουσία του σκηνοθέτη Dragan Bjelogrlić, του παραγωγού Dejan Petrović και των ηθοποιών Milos Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Tamara Dragicevic]

22.00 Cinema Komunisto (2010) της Mila Turajlic (Διάρκεια 100')
Τα υπό κατάρρευση κινηματογραφικά πλατό του Χόλυγουντ της Ανατολής του Τίτο μας ταξιδεύουν στην άνοδο και την πτώση της ψευδαίσθησης που λέγεται Γιουγκοσλαβία, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη αγάπη του ηγέτη τόσο για τον κινηματογράφο όσο και την προπαγάνδα. Όταν η πραγματικότητα έχει διαφορετικό σενάριο από εκείνο των ταινιών σου, ποιός δε θα επινοούσε μια χώρα για να κοροϊδέψει τον εαυτό του;
[Παρουσία του παραγωγού Dragan Pešikan]





Σάββατο 10 Μαρτίου

18.00 Η παγίδα / Klopka (2006) του Srdan Golubovic (Διάρκεια 106')
Δύο γονείς καλούνται να βρουν 26.000 ευρώ για να χειρουργηθεί στο εξωτερικό ο γιος τους που πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Λίγο πριν χάσουν κάθε ελπίδα έρχεται σε επαφή μαζί τους ένας άγνωστος και προσφέρεται να πληρώσει ολόκληρο το ποσό. Σε αντάλλαγμα, ο πατέρας πρέπει να διαπράξει φόνο.
Πρωταγωνιστούν: Nebojsa Glogovac, Natasa Ninkovic, Anica Dobra, Miki Manojlovic, Marko Djurovic, Dejan Cukic

20.00 Ταξίδια του μέλιτος / Medeni Mesec (2009) του Goran Paskaljevic (Διάρκεια 95')
Δύο προσφάτως νυμφευμένα ζευγάρια, ένα από την Σερβία και ένα από την Αλβανία, κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος, παίρνουν ρο ρίσκο να αναζητήσουν την τύχη τους στην ευρωπαϊκή Δύση, επιζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Πολύ σύντομα αμφότερα θα αντιληφθούν πως το πολιτικό παρελθόν των χωρών τους, θα τα κυνηγά και στις καινούργιες τους πατρίδες.
Πρωταγωνιστούν: Nebojsa Milovanovic, Jelena Trkulja, Jozef Shiroka, Mirela Naska, Lazar Ristovski, Petar Bozovic
[Παρουσία του σκηνοθέτη Goran Paskaljević]

22.30 Τίλβα Ρος / Tilva Roš (2010) του Nikola Lezaic (Διάρκεια 99')
Με φόντο τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων στο πάλαι ποτέ μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της Σερβίας, που εξελίσσονται σταδιακά σε βίαιες διαδηλώσεις, η φιλία των κολλητών Τόντα και Στέφαν, θα δοκιμαστεί μέχρι τελικών ορίων. Το φιλμ απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά και υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία.
Πρωταγωνιστούν: Marko Todorovic, Stefan Djordjevic, Dunja Kovacevic, Marko Milenkovic, Nenad Stanisavljevic





Κυριακή 11 Μαρτίου

18.00 Άσπρος, άσπρος κόσμος / Beli, Beli Svet (2010) του Oleg Novkovic (Διάρκεια 121')
Ο σαραντάχρονος Κινγκ έχει ένα μπαρ στο Μπορ της Σερβίας, πόλη ορυχείων σε παρακμή. Χρόνια πριν, η ερωτική του σχέση με τη Ρούζιτσα, γυναίκα του καλύτερού του φίλου, Άνιμαλ, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του τελευταίου και την καταδίκη της Ρούζιτσα για φόνο. Η έφηβη κόρη της Ρόζα, που είναι εξαρτημένη απ’ τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, συναντά μια νύχτα τον μυθικό Κινγκ.
Πρωταγωνιστούν: Jasna Djuricic, Uliks Fehmiu, Hana Selimovic
[Παρουσία της ηθοποιού Hana Selimovic]

20.00 Εδώ και εκεί / Tamo I ovde (2009) του Darko Lungulov (Διάρκεια 85')
Ο Μπράνκο, νεαρός Σέρβος μετανάστης που παλεύει να επιζήσει στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει από τη Σερβία την κοπέλα του Μαρία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σταλεί στο Βελιγράδι, έναντι αδράς αμοιβής, Αμερικάνος βαριεστημένος μεσήλικας, ώστε να συνάψει μαζί της λευκό γάμο και να την ανοίξει τον δρόμο προς τη Δύση.
Πρωταγωνιστούν: David Thornton, Mirjana Karanovic, Cyndi Lauper, Branislav Trifunovic, Jelena Mrdja
[Παρουσία της ηθοποιού Mirjana Karanović]

22.00 Έρωτας και άλλα εγκλήματα / Ljubav i drugi zločini (2008) του Stefan Arsenijevic (Διάρκεια 106')
Αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη εξέλιξη θα βρεθεί η φιλόδοξη Άνικα. Αποφασίζει να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή χωρίς να γνωρίζει ότι η τελευταία της μέρα στο Βελιγράδι δεν θα περάσει τόσο ομαλά όσο την είχε σχεδιάσει.
Πρωταγωνιστούν: Anica Dobra, Vuk Kostic, Milena Dravic, Fedja Stojanovic, Hanna Schwamborn





Δευτέρα 12 Μαρτίου

20.00 Το ξύρισμα / Sišanje (2010) του Stevan Filipovic (Διάρκεια 98')
Ο πιτσιρικάς Νόβιτσα, διάνοια στα μαθηματικά, πιστεύει ότι όλα τα παιδικά του όνειρα θα πραγματοποιηθούν μόλις γίνει μέλος μιας ομάδας χούλιγκαν. Η ζωή είναι όμως ένα παράξενο παιχνίδι. Μια λάθος επιλογή σου ανοίγει τον δρόμο για την κόλαση.
Πρωταγωνιστούν: Nikola Rakocevic, Viktor Savic, Natasa Tapuskovic, Nikola Kojo, Bojana Novakovic
[Παρουσία του παραγωγού Branislav Jevic]

22.00 Besa (2009) του Srdjan Karanovic (Διάρκεια 106')
Από τη ζοφερή περίοδο του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1993 στο ξεκίνημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μας μεταφέρει η ταινία Besa, όρος που κατά την αλβανική παράδοση αποτελεί ένα είδος όρκου που ούτε ο θάνατος μπορεί να αναιρέσει. Ο Φιλίπ ζητά από τον αναλφάβητο Αλβανό Αζέμ να του δώσει το λόγο του πως θα προσέχει τη Σλοβένα γυναίκα του Λέα, όταν εκείνος καλείται στο Βελιγράδι για επιστράτευση. Η ταινία αυτή αποτέλεσε την επίσημη σερβική πρόταση για τα περσινά Όσκαρ.
Πρωταγωνιστούν: Miki Manojlovic, Iva Krajnc, Radivoje Bukvic, Nebojsa Dugalic, Ana Kostovska





Τρίτη 13 Μαρτίου

19.30 Ο Άγιος Γεώργιος πυροβολεί το δράκο / Sveti Georgije ubiva aždahu (2009) του Srdjan Dragojevic (Διάρκεια 120')
Διασκευή θεατρικού έργου, η ταινία διαδραματίζεται μεταξύ 1912 και 1914 και επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στο χωροφύλακα του χωριού, τη γυναίκα του Καταρίνα και τον πρώην αρραβωνιαστικό της, το βετεράνο Γαβρίλο.
Πρωταγωνιστούν: Lazar Ristovski, Natasa Janjic, Bora Todorovic, Predrag Vasic, Zoran Cvijanovic
[Παρουσία των ηθοποιών Branisalv Lečić, Lazar Ristovski]

22.00 Καθημερινοί άνθρωποι / Obični Ljudi (2009) του Vladimir Perisic (Διάρκεια 80')
Ένας 20χρονος νεοσύλλεκτος φαντάρος, βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των επτά στρατιωτών που θα σταλούν σε μια ερημική φάρμα, δίχως πολλές πληροφορίες για την αποστολή τους. Όταν από ένα καμιόνι κατέβει μια ομάδα τρομοκρατημένων απλοϊκών ανθρώπων, θα τους δοθεί η εντολή να τους εξοντώσουν, αφού αυτοί είναι ο εχθρός.
Πρωταγωνιστούν: Relja Popovic, Boris Isakovic, Miroslav Stevanovic





Τετάρτη 14 Μαρτίου

20.00 O Gringo (2011) του Darko Bajic (Διάρκεια 87')
Ντοκιμαντέρ που περιγράφει την διαδρομή του ποδοσφαιριστή Ντέγιαν Πέτκοβιτς, που έγραψε μια θριαμβευτική καριέρα αγωνιζόμενος με επιτυχία στα γήπεδα της μακρινής Βραζιλίας.
[Παρουσία του σκηνοθέτη Darko Bajić]

22.00 Η Περιοδεία / Turneja (2008) του Goran Markovic (Διάρκεια 102')
Μια ομάδα ηθοποιών από το Βελιγράδι ξεκινούν να κάνουν μια αρπαχτή περιοδεύοντας στη σερβική περιοχή Κράινα, δίχως να φαντάζονται τι τους περιμένει.
Πρωταγωνιστούν: Tihomir Stanic, Jelena Djokic, Dragan Nikolic, Mira Furlan, Josif Tatic







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική