by gaRis

Η Κάλπη Μίλησε!!!

> Μετά από δύο δεκαετίες στο άθλημα των οσκαρικών προβλέψεων, έχω την ισχυρή εντύπωση ότι εφέτος υπάρχει το μικρότερο ενδιαφέρον από ποτέ για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας η οποία κλείνει οριστικά σήμερα. Οι Έλληνες έχουν τους παγκοσμίως γνωστούς λόγους να μην θέτουν τα Oscars στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, καθώς συμπίπτουν χρονικά με τον λογαριασμό που για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν μετά την εκταμίευση της ανάσας – 172 δις ευρώ από την “ελεήμονα” Ευρωπαϊκή Ένωση. Τολμώ να υποστηρίξω πάντως πως ακόμη κι ο Obama δεν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα, αν και για ακόμη μια χρονιά προβλέπεται με σιγουριά πως το αγαλματίδιο για Καλύτερη Ταινία δε θα υψωθεί από αμερικανικά χέρια (χαρές ο Σαρκοζί…). Ο Μπαράκ ξέρει καλύτερα από όλους ότι μετά το οδυνηρό ξεπάτωμα του δικού μας σκουπιδότοπου τοξικών οικονομικών αποβλήτων, έρχεται κοντά η δική του σειρά. Το χρήμα δεν έχει πατρίδα.

> Ούτε όμως και οι ταινίες, σύμφωνα με την πανέξυπνη (ελέω Χάρβυ Γουάινστην) ατάκα του Μισέλ Χαζαναβίσους, για να χρυσώσει το χάπι της αμερικανικής συμφοράς στα Oscars. Υπάρχουν Oscar pundits που βγαίνουν φάτσα-φόρα σερβίροντας τον εφιάλτη του 0/11 για τον Hugo του Marty ($180M κόστος - $60Μ εισπράξεις στις US). Να σημειώσω, όχι για να καλύψω τα νώτα μου σε περίπτωση ανέπλιστης επαλήθευσης της ακόλουθης φήμης, καθαρά δημοσιογραφική είναι η αναφορά, ότι υπάρχει κύμα στήριξης του The Help για την τελική επικράτηση. Πρόκειται για την ταινία της οσκαρικής εννιάδας που έχει τις μεγαλύτερες εισπράξεις. Υπάρχει η θεωρία των SAGs, όπου το The Help θριάμβευσε κατά κράτος επί του The Artist. Εγώ πάντως, θα πω πως ακόμη και το μόνο θεωρούμενο υπερσίγουρο Oscar της 84ης Απονομής, αυτό της Octavia Spencer για τον β’ γυναικείο ρόλο, κινδυνεύει είτε από την Bejo (σε περίπτωση sweep του The Artist), είτε από την Melissa McCurthy (Bridesmaids) για έναν και μόνο λόγο: To split voting που σίγουρα θα προκαλέσει η Jessica Chastain (The Help) η οποία ενδεχομένως συμπαρασύρει το κοινό της από το Tree of Life, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το The Help στην κούρσα για την Καλύτερη Ταινία έναντι του The Artist! Mπερδεway?

> Ξεκαθαρίζω την τελική θέση μου λοιπόν: Βλέπω sweep του The Artist, μεταξύ των 6-8 αγαλματιδίων, κοντινότερα στον μαγικό αριθμό 6 παρά στο 8 (μεταξύ 10 συνολικών υποψηφιοτήτων. Η μόνη ταινία που πιθανόν θα ακολουθήσει με 2-3 oscars θα είναι το Hugo. Θα υπάρξουν λίγες αλλά ηχηρές εκπλήξεις, από εκείνες που αρέσκεται να διαπράττει η AMPAS, τις οποίες καταδεικνύω στη συνέχεια αφού πιάσουμε μια-μια τις κατηγορίες. Καλό είναι πριν ξεκινήσω να ξεχωρίσουμε λιγάκι τη θεμελειώδη διαφορά μεταξύ oscarwatching και oscarbitching: Στην πρώτη περίπτωση σφυγμομετρούμε την Ακαδημία για να βρούμε την συνήθη πρακτική βραβεύσεων αλλά και τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε ξεστράτισμα από την πεπατημένη. Αυτό προϋποθέτει οσκαρική παιδεία και ανάλυση ογκοδεστάτων στατιστικών στοιχείων. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τα συνήθη γκρινιαράκια-fanboys (και girls) που βάσει προσωπικού γούστου αποδομούν σιχτιρίζοντας μια κάστα ανθρώπων που στην πραγματικότητα δεν τους χρειάζεται για να επιβιώσει (μεγάλη ανάλυση χωρεί σε αυτόν τον αφορισμό, δεν είναι όμως της παρούσης). Παιδιά, πηγαίντε παραδίπλα, υπάρχει και η Eurovision για να γουστάρετε…



FINAL 84TH ACADEMY AWARDS PREDICTIONS

Καλύτερη Ταινία
The Artist - NEXT WINNER!
The Descendants

> Πήρε PGA (15 στις 22 φορές αυτό σημαίνει νίκη στα Oscars) – πήρε και το DGA (50 στις 63 φορές η νίκη μεταφράζεται σε οσκαρικό θρίαμβο). Ο The Artist θα είναι η πρώτη μη ομιλούσα ταινία που θα κερδίσει μετά από 83 χρόνια. Τώρα αν το The Help θέλει να Crashάρει στο φώτο φίνις, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 79 έτη που μια ταινία θα κερδίσει χωρίς υποψηφιότητες για καλύτερο σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ.

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία
Demián Bichir / A Better Life
George Clooney / The Descendants
Jean Dujardin / The Artist - NEXT WINNER!
Brad Pitt / Moneyball

> Το αγαλματάκι θα καταλήξει α λα Roberto Benigni στην αγκαλιά του George Clooney…της Γαλλίας. Ο Jean Dujardin είναι ασταμάτητος. Ο George τραβάει τα δεινά της Streep κάθε χρονιά που είναι υποψήφιος, τελειοποιώντας την τεχνική του gracious loser.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία
Glenn Close / Albert Nobbs
Viola Davis / The Help - NEXT WINNER!
Rooney Mara / The Girl With The Dragon Tattoo
Meryl Streep / The Iron Lady
Michelle Williams / My Week With Marylin

> Το oμολογώ: Οποιαδήποτε νίκη του The Help είναι ο θάνατός μου. Η ενοχική λευκή ψήφος εν μέσω της διοίκησης Obama για ένα γλυκερό weeper είναι η πλευρά της Ακαδημίας που με κάνει να σκιάζομαι. Το σέβομαι όμως. Η Viola είναι μια χαρά βασανισμένη κοπέλα, όμως θεωρώ ότι επισκιάστηκε ερμηνευτικά στο The Help, τόσο από την Chastain όσο έτι εμφανέστερα από την Octavia Spencer η οποία έκλεψε κάθε κοινή τους σκηνή. Δε βλέπω με ποια λογική θα στερήσει από την Meryl το τόσο πανάξιο Oscar που κυριολεκτικά της οφείλεται, 30 χρόνια μετά την Εκλογή της Σόφι. Μολαταύτα, η νίκη στα SAGs είναι γκαραντί επικράτησης για την Davis (8/10 την τελευταία δεκαετία). Είναι και οι έξαλλοι fans του Extremely Loud & Incredibly Close που θα τη στηρίξουν. Δύο υποψήφιες για Oscar ταινίες για τη Viola – καμία για τη Meryl. Η θεωρία νίκης της Michelle Williams λόγω split voting φαντάζει ιδιαίτερα απομακρυσμένη.

Καλύτερη Ανδρική Υποστηρικτική Ερμηνεία
Kenneth Branagh / My Week With Marylin
Jonah Hill / Moneyball
Nick Nolte / Warrior
Christopher Plummer / Beginners - NEXT WINNER!

> Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρώγομαι να πάω με τον Max Von Sydow. Δεν μου άρεσε ούτε ο Plummer ούτε το Beginners. Αντιθέτως, ναι, μου άρεσε το Extremely Loud & Incredibly Close και ακόμη περισσότερο ο Max. Σε κάθε περίπτωση, όποιος νικήσει, στα 82 του γίνεται ο γηραιότερος νικητής του θεσμού, ανεξαρτήτως ερμηνευτικής κατηγορίας.

Καλύτερη Γυναικεία Υποστηρικτική Ερμηνεία
Bérénice Bejo / The Artist
Jessica Chastain / The Help
Melissa McCarthy / Bridesmaids
Janet McTeer / Albert Nobbs
Octavia Spencer / The Help - NEXT WINNER!

> Δεν είναι ότι δεν το αξίζει η συμπαθεστάτη Octavia, απλά νοιώθω ότι η Bejo στάθηκε πανάξια απέναντι στον Dujardin και χωρίς αυτήν το ερμηνευτικό δέσιμο που απογείωσε τον The Artist δε θα ήταν το ίδιο. Υπάρχει και η πικάντικη λύση της McCarthy, μόνο αν η Chastain αφαιρέσει πολλά από τα κουκιά της Spencer. Η Ακαδημία βέβαια σκέφτεται πως θα κάνει το ανεπανάληπτο 1-2 νικών μαύρων ερμηνευτών, οπότε μάλλον άδικα συζητάμε.

Animation
Une vie de chat
Chico & Rita 
Rango - NEXT WINNER!

> Χωρίς τον Tintin του μισητού (για τους voters) performance capture (αδικία, αν και η ταινία είχε σημαντικότερα προβλήματα – βλ. σενάριο), η δουλειά είναι τελειωμένη για το Rango που ξαναθύμισε στον Gore Verbinski ότι είναι δημιουργός. H -κυριολεκτικά από το πουθενά- παρουσία δύο μη αμερικανικών παραγωγών δείχνει τη γενικότερη τάση/στροφή της Ακαδημίας εκτός Αμερικής να διευρύνεται.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
The Artist: Laurence Bennett, Gregory S. Hooper
Harry Potter & The Deathly Hallows Part II: Stuart Craig, Stephenie McMillan
Hugo: Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo - NEXT WINNER!
Midnight In Paris: Anne Seibel, Hélène Dubreuil
War Horse: Rick Carter, Lee Sandales

> Το ζευγάρι Ferretti - Schiavo που έχει συνεργαστεί στις 8 από τις τελευταίες 9 ταινίες μυθοπλασίας του Marty, δις βραβευμένο για τα Aviator (2004) και Sweeny Todd (2007) έχει τον πρώτο λόγο. Αν κερδίσει εδώ ο The Artist το sweep θα είναι καθολικό.

Φωτογραφία
The Artist: Guillaume Schiffman
Hugo: Robert Richardson
Tree of Life: Emmanuel Lubezki - NEXT WINNER!
War Horse: Janusz Kaminski

> Η λογική λέει Tree of Life, καθότι η φωτογραφία είναι το λειτουργικότερο στοιχείο αυτής της υπερφιλόδοξης σημειολογικά ταινίας. Φαίνεται μάλιστα ότι το πιθανότατα θα είναι και το μοναδικό της βραβείο. Η ανάσα του The Artist αλλά και του War Horse είναι καυτή. Τα στατιστικά λένε ότι μόλις 27 φορές στα 83 χρόνια κερδίζει εδώ η βραβευμένη ως καλύτερη ταινία (μόλις 2 φορές στα τελυταία 13). Το handicap του Tree of Life είναι η απουσία του από τις υπόλοιπες τεχνικές κατηγορίες. Η τελευταία φορά που κέρδισε ταινία παρά αυτή την έλλειψη ήταν πριν από 62 έτη.

Κοστούμια
Anonymous: Lisy Christl
The Artist: Mark Bridges - NEXT WINNER!
Hugo: Sandy Powell
Jane Eyre: Michael O'Connor
W.E.: Arianne Phillips

> Αν ψάχναμε τον πραγματικά άξιο νικητή, αυτό θα ήταν το Anonymous, με κοντινό δεύτερο το (μπρρ…) W.E. Το ένα κρατούμενο είναι ότι η κατηγορία συμπαρασύρεται από το Art Direction, οπότε επικρατεί ξανά το Hugo. Τολμώ να προτείνω τον The Artist, στα πλαίσια του γενικότερου sweep.

Σκηνοθεσία
Woody Allen / Midnight In Paris - NEXT WINNER!
Michel Hazanavicius / The Artist
Terrence Malick / Tree of Life
Alexander Payne / The Descendants
Martin Scorsese / Hugo

> Εδώ κλαίνε μανούλες. Αμερικανές, γιατί ήρθε ο Michel από το …διάστημα να γυρίσει την απόλυτη χολυγουντιανή ταινία στην καρδιά του LA. Ο κάτοχος της νίκης στα DGA, 57 στις 63 φορές κερδίζει στο νήμα. Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου η α-πιθανότητα να κερδίσει ο λατρεμένος από την νομενκλατούρα του σιναφιού Terry Malick. Μια τέτοια απόφαση, κυριολεκτικά σολομώντειος λύση, να μοιραστούν τα Oscars ταινίας-σκηνοθεσίας θα έκανε πολλούς μισητές του  The Artist πανευτυχείς. Θα καταδείκνυε όμως και την Ακαδημία ως αγόμενη και φερόμενη από τους bloggers. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Εκτός αν η αγάπη για τον (βραβευμένο προ 6ετίας) Marty ανατρέψει τα πάντα.

Ντοκιμαντέρ
Hell and Back Again
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Paradise Lost 3: Purgatory
Pina Bausch - NEXT WINNER!
Undefeated

> H πλέον ανταγωνιστική κατηγορία, με άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία. Το φαβορί είναι το If A Tree Falls, που οδηγεί στα άκρα του eco-terrorism την eco-friendly σκοπιά του βραβευμένου An Inconvenient Truth. Προσωπικά αδυνατώ να βρω καταλληλότερη ευκαιρία να αποτιμηθεί μια μεγάλη καριέρα όπως αυτή του Αμερικανού Φίλου Wim Venders, ο οποίος χρησιμοποιεί θεαματικά το 3D στην βιογραφία της σημαντικής χορογράφου Pina Bausch.

Μοντάζ
The Artist: Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius - NEXT WINNER!
The Descendants: Kevin Tent
The Girl With The Dragon Tattoo: Angus Wall, Kirk Baxter
Hugo: Thelma Schoonmaker
Moneyball: Christopher Tellefsen

> Όποιος κερδίσει εδώ, πήρε το μεγάλο τρόπαιο. Υπάρχει επίσης κι ένα εντυπωσιακό στατιστικό, σύμφωνα με το οποίο ο νικητής του σχετικού βραβείου της ένωσης μοντέρ (ACE) κερδίζει το Oscar τις 19 από τις 20 φορές, 18 από τις οποίες ήταν στην κατηγορία «δράμα». Το 2002 μόνο ήταν το musical Chicago αυτό που έγινε η εξαίρεση. Εφέτος τα ACE κέρδισαν τα The Artist και The Descendants. Το τελευταίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο από το Δεκέμβρη και δώθε. Βλέπω τον The Artist κι εδώ να ξαναγράφει ιστορία.

Μη Αγγλόφωνη Ταινία
Rundskop: Michael R. Roskam (Βέλγιο)
Hearat Shulayim: Joseph Cedar (Ισραήλ)
In Darkness: Agnieszka Holland (Πολωνία)
Monsieur Lazhar: Philippe Falardeau (Καναδάς)
A Separation: Asghar Farhadi (Ιράν) - NEXT WINNER!

> Απρόβλεπτη και «άδικη» κατηγορία με μεγάλους κι απρόβλεπτα χαμένους. Παρά την καραμέλα του Ολοκαυτώματος (In Darkness) πιστεύω ότι η Ακαδημία θα τιμήσει εδώ τη διπλή υποψηφιότητα του A Separation, που θα έπρεπε να ήταν υποψήφιο και για καλύτερη μη ξενόγλωση ταινία. Πιστεύω ότι σύντομα η Ακαδημία θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στο μη αγγλόφωνο σινεμά, ανανεώνοντας θεαματικά το κύρος της. Ο Καναδάς βεβαίως χαίρεται που συμμετέχει εδώ με τον Monsieur Lazhar.

Μακιγιάζ
Albert Nobbs
Harry Potter & The Deathly Hallows Part II
The Iron Lady - NEXT WINNER!

> Χρυσή ευκαιρία για τον  Harry Potter να σπάσει την κατάρα της μη βράβευσης στο παρά ένα. Ο  Albert Nobbs δεν έπεισε ούτε στιγμή ότι ήταν άνδρας ενώ η Meryl είχε όση βοήθεια χρειαζόταν για να κεντήσει ως Maggie Thatcher. Ό,τι δηλαδή απέτυχε να δώσει η makeup artist της Marylin – Williams και (τραγικά) αυτή του J.Edgar – Di Caprio.

Μουσική Επένδυση
The Adventures of Tintin: John Williams
The Artist: Ludovic Bource - NEXT WINNER!
Hugo: Howard Shore
Tinker Taylor Soldier Spy: Alberto Iglesias
War Horse: John Williams

> Η διπλή υποψηφιότητα του θρύλου - John Williams διευκολύνει τα πράγματα για το σαγηνευτικό -αφηγηματικό score του The Artist. H Kim Novak θα στενοχωρηθεί σφόδρα (το έκραξε για κλοπή της παρτιτούρας του Vertigo, παρότι στα credits της ταινίας υπάρχει αναφορά σε αυτό το ηχητικό δάνειο-homage), αλλά τι να κάνουμε…ξύδι;

Τραγούδι
The Muppets: Bret McKenzie("Man or Muppet") - NEXT WINNER!
Rio: Sergio Mendes, Carlinhos Brown, Siedah Garrett("Real in Rio")

> Τι να πεις – ο Λωλοστεφανής! Ρίχνεις το κέρμα και διαλέγεις. Ανώτερο το Man or Muppets, ενώ λείπουν άλλα δύο τουλάχιστον τραγούδια από την ταινία εδώ.

Επεξεργασία Ήχου
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo
Hugo
Transformers: Dark of The Moon
War Horse - NEXT WINNER!

> Η πλάκα συνεχίζεται γιατί τα περισσότερα Μέλη δε μπορούν να ξεχωρίσουν τις δύο ηχητικές κατηγορίες. Αποτέλεσμα; Ακριβώς 10 στις 20 φορές βράβευσαν το ίδιο film και για τις δύο! Φέτος η εξαιρετική δουλειά του Hugo έχει ελαφρό προβάδισμα, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η δουλειά του  The Girl With The Dragon Tattoo. To δικό μου favourite όμως (και δυστυχώς όχι πολλών άλλων) είναι το αδικημένο γενικώς από την κριτική War Horse.

Μίξη Ήχου
The Girl With The Dragon Tattoo - NEXT WINNER!

> Παρότι το Hugo φαίνεται να υπερτερεί, θα πάω με το The Girl With The Dragon Tattoo, διότι μπορεί η Ακαδημία να μην αγαπά το pulp σεναριακό υλικό, τιμά όμως την εξαιρετική τεχνική δουλειά.

Οπτικά Εφέ
Harry Potter & The Deathly Hallows Part II

> Δεν είναι η υπέρτατη διάκριση εις βάρος του Rise of the Planet of the Apes, να στερηθεί τη μοναδική ευκαιρία να τύχει βράβευσης την Κυριακή που έρχεται; Παρότι η πλειοψηφία λέει Hugo, συντάσσομαι με τα απίστευτα visuals που «εξανθρώπισαν» τον Caesar – Andy Serkis και την παρέα του.

Διασκευασμένο Σενάριο
The Descendants: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash - NEXT WINNER!
Hugo: John Logan
The Ides of March: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Moneyball: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
Tinker Taylor Soldier Spy: Bridget O'Connor, Peter Straughan

> Αν νικούσε ο πλέον άξιος εφέτος, αυτός θα ήταν (ξανά) ο Sorkin μαζί με τον Zallian. Αισθάνομαι όμως ότι η βράβευση του πολύ ανώτερου στο παρελθόν Payne θα λειτουργήσει ως παρηγοριά.

Πρωτότυπο Σενάριο
The Artist: Michel Hazanavicius
Bridesmaids: Kristen Wiig, Annie Mumolo
Margin Call: J.C. Chandor
Midnight In Paris: Woody Allen - NEXT WINNER!
A Separation: Asghar Farhadi

> Συναρπαστική η τελευταία κατηγορία. Τα Bridesmaids και Margin Call είναι πολύ χαρούμενα που ανέλπιστα τρούπωσαν εδώ. Ο Hazanavicious αν κερδίσει θα είναι το τρίτο βραβείο του στην ίδια βραδιά. Πολύ τρελό για να βγει αληθινό. Ο Farhadi έχει παραδώσει μακράν το καλύτερο γραπτό, καθώς το σενάριο - ίντριγκα είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής του A Separation. Πιθανό να έχανε την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία και να κέρδιζε αυτό. Επίσης πιθανό να κέρδιζε και τα δύο Oscar! Μένει ο Woody Allen, στη δύση της καριέρας του, με ρεκόρ υποψιοφήτων που φθάνουν πλέον τις 15, ο οποίος έχει να κερδίσει 24 χρόνια, κι αν επικρατήσει φέτος θα γίνει ο μόνος τρις νικητής στην κατηγορία από καταβολής Oscars. Τι θα πει δε θα πατήσει για να παραλάβει το αγαλματάκι; Ξέρουν καλά εκεί πέρα που παίζει το κλαρινέτο του κάθε χρόνο τέτοια μέρα!

> Μπείτε στο Twitter: @TakisGaris την Κυριακή 26/2/12 για το Live tweeting coverage της 84ης Απονομής. Το @Moviesltd θα σας ενημερώσει όπως πάντοτε πρώτο για τη λίστα των μεγάλων νικητών. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας ευπρόσδεκτα, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τις οσκαρικές βραβεύσεις. Σας περιμένω λοιπόν, με την ευχή: “May the best nominee win!”

gaRis


The Toronto Connection sponsored by: