Οι Μάπετς

του James Bobin. Με τους Jason Segel, Amy Adams, Chris Cooper, Rashida Jones, Kermit, Miss Piggy, Animal, Fozzie, Gonzo


It's time to play the music...
του zerVo
Για τους μεγαλωμένους στην (ανεπανάληπτη) δεκαετία του 80', η διασκεδαστική συντροφιά των Muppets αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σήματα κατατεθέντα της περιόδου, αφού συνοψίζουν στην πολύχρωμη και φασαριόζα θωριά τους, την κεντρική ιδέα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ακόμη κι αν η απόβαση των μαριονετών του Jim Henson στην χώρα μας καθυστέρησε τουλάχιστον μια πενταετία, κατόπιν της πρώτης τους προβολής στην Αμερική - κάτι που ούτε καν μπορεί να διανοηθεί ο σύγχρονος τηλεθεατής, που οι εκμοντερνισμοί στην επικοινωνία, έχουν συρρικνώσει αυτό το διάστημα στο...πεντάλεπτο - εντούτοις κατάφερναν μέσα από τα πανέξυπνα αστεία και τους πιπεράτους διαλόγους τους, να φτιάχνουν το κέφι του κοινού τους κάθε Σάββατο βραδάκι, πιστά στο ραντεβού τους στους δέκτες. Αντιληπτό λοιπόν το γεγονός, πως το νοσταλγόμετρο χτύπησε πολύ υψηλά νούμερα, στο αντίκρυ του χαμογελαστού βατράχου να δίνει όπως συνήθως το γνώριμο σύνθημα: It's Time To Play The Music...

Παρατημένο, κακοσυντηρημένο και δίχως επισκέπτες, το στούντιο που μια φορά κι έναν καιρό φιλοξενούσε την χαρούμενη συντροφιά των θρυλικών Μάπετς, έχει σχεδόν ρημάξει, γεγονός που ευνοεί τα σχέδια του ζάπλουτου επιχειρηματία Τεξ Ρίτσμαν, για να το αγοράσει έναντι πινακίου φακής, γνωρίζοντας πως στο υπέδαφος του κρύβεται ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου. Κι όμως ο (θα έπρεπε διατηρητέος) τόπος, που κάποτε γνώρισε δόξες και θριάμβους, θα μπορούσε να σωθεί και να δοθεί πάλι πίσω στους πρωταγωνιστές του, αν βρίσκονταν τα 10 εκατομμύρια δολάρια, που απαιτούνται για να παραμείνει στην κατοχή τους. Είναι η ώρα για τον φανατικότερο θαυμαστή τους σε όλη την υφήλιο, Γουόλτερ, τον αδελφό του Γκάρι και την αρραβωνιάρα του Μαίρη, να εκπονήσουν το σχέδιο σωτηρίας του χώρου γυρισμάτων, για κάτι τέτοιο χρειάζονται όμως την αμέριστη βοήθεια, των ίδιων των Μάπετς!

Κι άντε να τους μαζέψεις, αφού από τον καιρό που διαλύθηκε η όμορφη κομπανία, τα μέλη της έχουν σκορπίσει στους πέντε ανέμους. Ο Κέρμιτ στο Χόλιγουντ, απολαμβάνει την μοναξιά του βετεράνου σταρ, η Πίγκυ στο Παρίσι, διευθύνει με συνέπεια την επιθεώρηση μόδας της Vogue, ο Γκόνζο διατηρεί την μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορίας υδραυλικών της χώρας, ο Φόζι παίζει με μια παρακμιακή μπάντα τις παλιές επιτυχίες στο Ρίνο κι ο Άνιμαλ, για ακόμη μια φορά προσπαθεί να ξεπεράσει τα στοιχεία παρεκτροπής του, αποφεύγοντας να εκστομίσει την λέξη ντραμς. Το ζήτημα είναι πως μέσα σε λίγες ώρες, τα απειράριθμα κουκλάκια, πρέπει να μαζευτούν στο θέατρο τους, για να ξεκινήσει ο τηλεμαραθώνιος που πιθανότατα θα τους αποφέρει το απαιτούμενο ποσό. Και από γκεστ σταρ τι γίνεται όμως? Θα βρουν έναν εγκαίρως, ή..? Κι ο διαβολικός Ρίτσμαν καραδοκεί!

Στην ουσία αυτό που περιγράφει με αστείρευτο κέφι η ιστορία του James Bobin είναι το στήσιμο μια από τις πλέον της εκατοστής εκπομπές που συμμετείχαν κάποτε οι Μάπετς, με την μόνη διαφορά πως η συγκεκριμένη είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του γηπέδου τους. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κάθε μία μαριονέτα θα ανέβει στην σκηνή για το δικό της αστείο νούμερο, που θα σπρώξει τον θεατή του να στείλει έστω κι ένα δολάριο για την σωτηρία του θεάτρου. Μαριονέτα είπα? Καλά γράψε λάθος! Καλύτερα ταιριάζει ο τίτλος κούκλα με ανθρώπινη ψυχή.

Για πες: Γιατί αυτό είναι το ξεχωριστό στοιχείο της ταινίας, η εμβάθυνση στην καρδιά του μέγιστου των οπαδών τους, που ξεχωριστός σε όψη, αναρωτιέται - μέσα από ένα μελωδικό μελοδραματικό τραγουδάκι, οσκαρικά υποψήφιο - αν στ αλήθεια είναι άνθρωπος ή μάπετ. Η απάντηση στο ερώτημα εύκολη όσο και συγκινητική. Και αν έστω για λίγο, κάποτε, παρασύρθηκες στον ρυθμό της σπαρταριστής ομήγυρης, κατά πάσα πιθανότητα την γνωρίζεις ήδη!






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 2 Φεβρουαρίου 2012 από την Feelgood

1 σχόλια:

cheaptalk είπε...

Οι γέροι στο θεωρείο θα βάζανε περισσότερα αστεράκια :p

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική