The Grey

του Joe Carnahan. Με τους Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts, Joe Anderson, Nonso Anozie


Εγγύηση!
του zerVo
Ούτε κι εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πόσα χρόνια έχω να εκφραστώ για ερμηνευτή, δίνοντας του τον χαρακτηρισμό "εγγύηση" για οποιονδήποτε ρόλο αποφασίσει να καταπιαστεί. Θυμάμαι μια φορά κι έναν καιρό το λέγαμε (όλοι) για τις δεδομένα καταιγιστικές περιπέτειες του Sly, μετά για ένα φεγγάρι ένα καλό σερί πέτυχε ο Costner πριν τον φάει το μαύρο σκοτάδι, αλλά πρόσφατα δεν μου έρχεται στον νου περίπτωση ηθοποιού, που ντεφάκτο όπου κι αν τον δεις θα τον απολαύσεις. Ε, η περίπτωση εκείνου του Ιρλανδέζου που έχασε τσάμπα και βερεσέ το Όσκαρ για τον ανεπανάληπτο Schindler και που στο διάβα του χρόνου έχει παίξει από τον Κι Γκον Τζιν μέχρι τον Δία κι από τον Παπά Βάλον μέχρι τον εκπαιδευτή του Μπάτμαν, είναι μια τέτοια. Δηλαδή εγγύηση!

Βυθισμένος στην κατάθλιψη που τον έχει ρίξει η απώλεια της αγαπημένης, ο μοναχικός Τζον Ότγουει, υπεύθυνος στο να κρατά τους απειλητικούς λύκους μακριά από τους εργάτες της απομονωμένης μονάδας εξόρυξης πετρελαίου της Αλάσκα, βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν βάλει τέλος στην ζωή του.  Το τέλος της πολύμηνης βάρδιας και η πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι, θα τον ωθήσει να της δώσει μια ευκαιρία ακόμη. Ο έμπειρος θηρευτής υπολογίζει δίχως το μοιραίο, αφού το αεροπλάνο που μεταφέρει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, θα καταπέσει καταμεσής της παγωμένης στέπας, με τους ελάχιστους επιζώντες της συντριβής, πολύ σύντομα να γίνουν βορά των ορέξεων των άγριων θηρίων.

Ανατριχίλα! Στην πορεία αναζήτησης ενός ασφαλούς καταλύματος στην καρδιά του χιονιά, οι μόλις επτά που βγήκαν ζωντανοί από το κουφάρι του αεροσκάφους, θα πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο, ανήμποροι να αντιδράσουν καίρια, θύματα του κυρίαρχου οργανισμού της μανιασμένης φύσης. Ο άντρας (μάτσο, δυνατός, μπρατσωμένος πάνω στον μόχθο του κάματου) επί της παρούσης, σε προσωποποίηση της ανθρώπινης μονάδας, φαντάζει πλήρως ανίκανος να κοντράρει την λυσσαλέα επίθεση. Και στην φράξια των πληγωμένων ταξιδιωτών προς το ήδη αιματοβαμμένο άγνωστο, υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά αρχέτυπα του μοναδικού (?) λογικού όντος. Ο θρήσκος, ο οικογενειάρχης, ο ονειροπόλος, ο πολυλογάς, ο φοβισμένος, ο εκ του ασφαλούς, ο συνετός. Ότι ο τελευταίος θα μείνει στο φινάλε ολομόναχος να αντιμετωπίσει την οργή του περίγυρου - η αλληγορία που τον συσχετίζει με την αδηφάγα κοινωνία συγκλονίζει - είναι τυχαία. Η σειρά θα μπορούσε να ήταν εναλλακτική, διαφορετική. Το κεντρικό νόημα θα παρέμενε ακριβώς το ίδιο...

Στο πρώτο άκουσμα του θεματικού σπινθήρα το μυαλό πηγαίνει σε εκείνο το κινηματογραφικό χρονικό του δυστυχήματος στην Χιλή (Alive) η θρίλερ συνέχεια του δε, πιθανόν να φέρει κατά νου την περίπτωση του ανοσιουργήματος του Weir, The Way Back. Τίποτα από τα δύο. Ο Καλιφορνέζος σκηνοθέτης Joe Carnahan, που στο παρελθόν μου είχε δείξει πως κατείχε τον τρόπο της διαχείρισης του τέμπο - σε Smokin Aces, The A-Team και κυρίως στο αδικημένο Narc - εδώ πηγαίνει έμπνευση και δημιουργική έκφραση, ένα επίπεδο παραπέρα, εντάσσοντας εαυτόν στην λίστα των χαρισματικότερων οτέρ της δεκαετίας. Από την άψογη κινηματογράφηση του ολόλευκου τοπίου, μέχρι τα κοφτής ανασεμιάς πλάνα κι από τα αφοπλιστικά στριγκλίσματα της λυκίσιας συμμορίας, έως τα βαθύτερα ερωτηματικά για το τι κάνει στ' αλήθεια ο μαριονετίστας που τα παρατηρεί όλα αυτά τα άδικα από εκεί ψηλά, ο Carnahan ισορροπεί με μοναδική μαστοριά, σαν πανέτοιμος από καιρό. Έστω κι αν δεν τον είχα υποτιμήσει, με εξέπληξε!

Για πες: Για να αποδίδουμε τις τιμές σε αυτόν που του πρέπουν πιότερο όμως, κακά τα ψέματα, ο Neeson είναι όλα τα λεφτά. Ο Βρετανός, σαν κάτι να του χρωστά η μοίρα, από εκείνη την βραδιά του 94', όταν σε μια από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές κόντρες στην ιστορία, η οσκαρική μπίλια έδειξε Tom Hanks, οτιδήποτε κι αν αγγίξει χρυσαφίζει. Θες πείρα, θες ικανότητα, θες πειστικό παρουσιαστικό, ο σπουδαίος Liam σε καμιά στιγμή δεν σου δίνει την παραμικρή υποψία να κατέβεις από την ράχη του, σε αυτό το μακρύ ταξίδι της επιβίωσης που διανύει. Περνώντας σου συνάμα στο μυαλό, εικόνες, στιγμές, θύμησες, που κάποια στιγμή κι εσύ θα άκουσες από τον δικό σου πατέρα, μα στο πέρασμα του χρόνου πιθανόν να λησμόνησες. Συμβουλές αγωνιστικές, επαναστατικές, ριζοσπαστικά κι ανεξάρτητα θαρραλέες: Κάθε μέρα μόνος μάχεσαι. Κάθε μέρα βγαίνεις νικητής. Κάθε μέρα βγαίνεις ζωντανός...






Στις δικές μας αίθουσες, στις 23 Φεβρουαρίου 2012 από την Audiovisual

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχοντας δει και μόνο το τρέιλερ κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια εξαιρετική ταινία.Βλέποντας της όμως, διαπίστωσα ότι ξεπερνά κατά πολύ την ένταση που φάνηκε κατά τη διάρκεια του τρέιλερ.Με έκανε να μπω στο πετσί του ρόλου σαν να ήμουν μέλος,να νιώσω την αγωνιά,το τρόμο για την κάθε κίνηση, διότι οι λύκοι θα έρθουν από το πουθενά!

Ωστόσο η δυναμική αυτής της ταινίας είναι ότι μπλέκει πραγματικά τους φόβους της απομόνωσης,της εγκατάλειψης,της απελπισίας, και αναταραχής.Θα νιώσεις φοβισμένος για τους χαρακτήρες,αλλά και για τον εαυτό σου.Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο τρόμου με στοιχεία δράσης και αγωνιάς καθώς και δράμα για προσπάθεια επιβίωσης στο πιο αφιλόξενο σημείο της Γης.Μια ταινία φόρος τιμής για την πάλη του ανθρώπου ανάμεσα στα πιο άγρια στοιχεία της φύσης, όπου πραγματικά λίγες ταινίες μπορούν να αναπαράγουν την ένταση και την αγωνιά που σου προσφέρει αυτή η ταινία.Απο αυτές που μπορώ να θυμηθώ είναι τα Αρπακτικά 1999 και Παιχνίδια Επιβίωσης 1997, αλλά ειλικρινά δεν μπορούν να συγκριθούν με την συγκριμένη για πόλους και διάφορους λόγους.Το πιο ωραίο όμως που κάνει την ταινία αυτή να διαφέρει από μια συνηθισμένη,είναι η αντίθεση στους χαρακτήρες όπου από της μια προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν,αλλά παράλληλα και να συμβιβαστούν με το θάνατο ατομικά.

Ο Λίαμ Νίσον προσωπικά δίνει για μένα την καλύτερη ερμηνεία του που έχω δει.Ένας ηγετικός ρόλος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους προστατέψει,αλλά και να τους ενώσει από τις κακουχίες,τους κινδύνους, και την αμφιβολία.Είναι στιγμές που βλέπεις τον φόβο στα μάτια του,σε κάθε βήμα που βλέπει τους φίλους του γύρω από τον θάνατο.Δεν ξέρω πώς το έκανε, αλλά έχει κάνει φοβερές σκηνές μέσα στην ταινία παρά τα 60 του χρόνια, και δείχνει γιατί κατέχει τη θέση του ηγέτη στην ομάδα.

Οι χιονοθύελλες που αντιμετωπίζουν έμαθα ότι είναι αληθινές, και όχι ειδικοί ανεμιστήρες όπως συνήθως χρησιμοποιούνε σε ανάλογες ταινίες, η θερμοκρασία έφτανε τους -40 και τα κρυοπαγήματα ήταν συχνά και αληθινά όπως ανέφερε ο Λίαμ Νίσον, και όπως είναι φυσικό το όλο θέαμα το έκανε ακόμα πιο ρεαλιστικό. Όσο για τους τούς λύκους διάβασα ότι είναι φτιαγμένοι από μία τεχνολογία που λέγετε CGI.Είναι ένας συνδυασμός από μακέτα λύκου με προηγμένη τεχνολογία, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμη πιο ρεαλιστική απεικόνιση του. Το ωραίο στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχουν και πραγματικοί λύκοι όπου ήταν εκπαιδευμένοι.
Βέβαια εδώ ίσως κάποιοι αντιδράσουν με την τόσο σκληρή εικόνα του λύκου στη ταινία.Έχουμε συνηθίσει μια πιο ήρεμη και συμπαθητική μορφή του.Υπήρχαν και αντιδράσεις από διάφορες οικολογικές οργανώσεις πάνω στο θέμα αυτό.Η δική μου όμως άποψη είναι ότι σωστά τους εμφανίζει έτσι.Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις την αντίδραση και συμπεριφορά ενός αγρίου ζώου όπως είναι ο λύκος, μέσα σε τόσο ακραίες συνθήκες.Είναι στη φύση τους να προστατεύουν ότι είναι δικό τους.

Σαν επίλογο θέλω να πω ότι αυτή η ταινία μιλά λιγότερο για τη ζωή και περισσότερο για το θάνατο.Μελαγχολική αλλά και σκοτεινή, όπου και μόνο με την ιδέα ότι θα βρίσκεσαι μακριά από τον πολιτισμό και με τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες, όπου ο φόβος της απελπισίας και της αβεβαιότητας να σε καταβάλλει, είναι τρομακτικό.Υπάρχει και κάτι ακόμα, που από μόνο του αξίζει να πας να την δεις. Η γαλήνη και η απεραντοσύνη του περιβάλλοντός σε συνδυασμό με το βρυχηθμό των λύκων, παίζει τόσο ποιητικά μέσα στη άγρια και αφιλόξενη φύση.

Υ.Γ 1 : Για μένα δεν είναι απλώς η καλύτερη ταινία επιβίωσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης που έχει να βγει εδώ και χρόνια.Είναι και κάτι παραπάνω. Πείτε με υπερβολικό αλλά είναι ένα από τα πράγματα (να τη δει εννοώ) που πρέπει να κάνει κάποιος πριν πεθάνει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 10/10

ick

Ανώνυμος είπε...

GTP!!!

Γιώργος Καλαποθαράκος είπε...

Σιγα την ερμηνεία! Και για να γίνω ακόμα πιο καυστικός, δεν μπορώ να θυμηθώ καμοία καλή ταινία που να έχει πρωταγωνιστήσει ο Νίσον.

zerVo είπε...

ok κακός ηθοποιός σε μέτριες ταινίες! θα πρέπει όμως να παραδεχτείτε πως η σεβαστή άποψη σας αποτελεί μέρος μιας πολύ περιορισμένης μειονότητας.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική