Cowboys And Aliens

της Jon Favreau. Με τους Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell


ET στην Άγρια Δύση
του zerVo
Πέρα από την κλασσική και την σπαγγέτι εκδοχή του μυθικού είδους του γουέστερν, δεν ήταν λίγες οι φορές που (διόλου φτηνές) παραγωγές, επιχείρησαν να το αναβιώσουν μπολιάζοντας το με κάθε λογής εκμοντερνισμούς, δίχως όμως το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο των προσδοκιών. Έτσι είδαμε γουέστερν Ιουλίου Βερν (Wild Wild West), γουέστερν κόμικ (Lucky Luke), πειραγμένο γουέστερν (Blueberry), γουέστερν κωμωδίες και σπλάτερ, που ουδεμία σχέση είχαν με την αισθητική του genre και που πολύ λογικά πέρασαν απαρατήρητες και ξεχάστηκαν πολύ σύντομα. Κανόνας από τον οποίο δεν ξέφυγε στο ελάχιστο ούτε το ακριβό και φιλόδοξο Cowboys And Aliens, που προσθέτει έναν καινούργιο, αναπάντεχο συμμετέχοντα στον αιώνιο πόλεμο ανάμεσα σε καμπόηδες, ινδιάνους και παρανόμους, που λαμβάνει χώρα κάπου στα δυτικά του Πέκος...

Παράξενα ιπτάμενα αντικείμενα κάνουν την εμφάνιση τους άνω από τον ουρανό της Αριζόνα, γεγονός που έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους της μικρής κωμόπολης του Αμπσολούσιον. Μια κατάσταση που θα γίνει ακόμη τραγικότερη, όταν οι ανυποψίαστοι πολίτες απαχθούν βιαίως από τα διαστημόπλοια και οδηγηθούν σε άγνωστη περιοχή. Είναι η ώρα για να δράσει ο μοναχικός καουμπόη Τζέικ Λόνεργκαν, που μόλις συνήλθε από βαρύ λήθαργο, πληγωμένος και με την μνήμη του βουτηγμένη στο σκοτάδι, αλλά και με ένα μυστηριώδες μεταλλικό βραχιόλι, να τυλίγει τον καρπό του.

Το παράξενο είναι πως η μορφή του περιπλανώμενου πιστολέρο, βρίσκεται παντού σε αφίσες με το σήμα Wanted στην περιοχή, κατηγορούμενος σαν ο αρχηγός της διασημότερης συμμορίας κακοποιών, συνεπώς η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, να είναι περιορισμένη από εκείνους που αναζητούν να βρουν τα χαμένα αγαπητά τους πρόσωπα. Κι η μάχη των κολτ με τα υπερσύγχρονα διαστημικά κανόνια των πανίσχυρων εξωγήινων μόλις αρχίζει. Το βασικό ζήτημα του φιλμ που υπογράφει ο μίστερ Iron Man, Jon Favreau και θεματικά βασίζεται στο κόμικ του Rosenberg, είναι πως αυτοί οι δύο οπλισμοί και κατά συνέπεια αυτοί οι δύο πολιτισμοί, δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν ως σκέψη, πόσο μάλλον ως εικόνα κινηματογραφικής ταινίας. Το αταίριαστο συναπάντημα της μπότας με το σπιρούνι και των υπερηχητικών superfighters, ξενίζει σε υπερβολικό βαθμό, ώστε ακόμη κι αν η εξέλιξη της ιστορίας είναι αρκετά δραματική και αγωνιώδης και τα ειδικά εφέ υψηλού επιπέδου, εντούτοις να μην υπάρχει το παραμικρό στοιχείο φιλμικής αληθοφάνειας στα όσα περιγράφει.

Για πες: Μετριότητα που παρασύρει με ορμή και την όποια προσπάθεια να παραστήσει μια σούπερ ηρωική φιγούρα, ο σωματώδης Daniel Craig, που παλεύει ο φουκαράς να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, να ισιώσει τις θεόρατες ανισότητες να διατηρήσει μια υποτυπώδη συνοχή στο μπερδεμένο καστ. Που αποτελείται από εσαεί βαριεστημένους πρώην σούπερ σταρς (Harrison Ford), από ικανότατους καρατερίστες που ακόμη το άστρο τους δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε (Sam Rockwell) και από κουκλάρες που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί εξέλιξης της ίντριγκας, μα που θαμπωμένος από το κάλλος τους, λησμονείς τον ρόλο που παίζουν στο σενάριο (Olivia Wilde).






Στις δικές μας αίθουσες, 15 Σεπτεμβρίου 2011 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική