Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζω είναι πως μπροστά μας έχουμε ένα πολύ σπουδαίο φεστιβάλ. Πέραν του ποιοτικού προγράμματος, εκτός από τις περιφερειακές εκδηλώσεις και ξεπερνώντας τις επιμέρους ρετροσπεκτίβες, είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ πως οι φίλοι μας οι Γάλλοι, στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την 11η στην 12η εκδοχή της ετήσιας παρουσίασης της φιλμικής τους σοδειάς στην πόλη μας, έκαναν σπουδαία δουλειά. Γιατί κακά τα ψέματα, το μεγάλο φεστιβάλ, το κάνουν οι μεγάλοι επισκέπτες του. Και από αυτούς η φετινή διοργάνωση - με προεξάρχουσα την Belle De Jour - διαθέτει άφθονους. μα για να τα πάρουμε με τη σειρά...

Καταρχήν, ξεκινώντας από την υποδοχή των hosts του FFF 2011, στην παρουσίαση του προγράμματος, τα πάντα είχαν χαρακτήρα πολύ πιο κινηματογραφικό από άλλοτε. Κι αυτό διότι και οι ίδιοι κατανόησαν κάτι που είχα αναφέρει από επταετίας, τουλάχιστον. Ότι το μικρό ζεστό auditorium του Ινστιτούτου, είναι ένα πραγματικό παλάτι, που για τέτοιες παρουσιάσεις κρίνεται ιδανικό, συγκριτικά με τα παγωμένα μέγαρα του Δήμου, που σε τελική ανάλυση δεν είναι καν κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτό το ωριαίο presentation η Πρόεδρος του φεστιβάλ Catherine Suard - κάθε χρόνο και γοητευτικότερη - συνοδεία της Διευθύνουσας του θεσμού Elise Jalladeau, γνωστοποίησαν τα τμήματα που θα αποτελέσουν τον κορμό της φιλμικής πανύγηρης, που ούτε λίγο ούτε πολύ, περιλαμβάνει καταμετρημένες 57 δημιουργίες. Αν θυμάμαι καλά λιγότερες από περασμένες χρονιές, σωστά εκτιμώ, για να μην μπλέκει ο υποψήφιος επισκέπτης σε κυκεώνα επιλογών. Οι δώδεκα (+ μία) μάλιστα εξ αυτών, το ένα πέμπτο επί του συνόλου, αποτελούν το μεγάλο αφιέρωμα στον προσφάτως εκλιπόντα, μεγάλο Claude Chabrol, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Έργα που σπουδαίου δημιουργού, που καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος της διαδρομής του από το 1967 με τους Les Cousins, μέχρι και το 2007 με το La Fille Coupee En Deux. Η προσθήκη του συν ένα, αφορά στο κύκνειο άσμα του Chabrol, με τον τίτλο Bellamy, που θα προβληθεί στο επίσημο κονκόρσο.



Διαγωνιστικό τμήμα που συμπεριλαμβάνει 15 φιλμς, πρόσφατης παραγωγής, με την υποσημείωση πως όλα τους έχουν ήδη αποκτήσει διανομή στην χώρα μας, κάτι που σημαίνει για όσους αρέσκονται να παρακολουθούν τις περιφερειακές ρουμπρίκες των φεστιβάλ, πως στο σύντομο μέλλον, θα προβληθούν και επίσημα στις αίθουσες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο Carlos του Assayas, το Happy Few του Cordier, το Le Nom Des Gens του Leclerc, νικητής του Cesar γυναικείας ερμηνείας, το Un Homme Qui Crie του Haroun από το Τσαντ, που απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής των περσινών Καννών, το Venus Noire του βορειοαφρικανικής καταγωγής Kechiche που υπήρξε υποψήφιο για το λιοντάρι της Μόστρας και φυσικά το Hors La Loi του Bouchareb, που έφτασε μέχρι την τελική οσκαρική πεντάδα των μη αγγλόφωνων, μαζί με τον δικό μας Κυνόδοντα. Δεδομένα όμως η μεγάλη στιγμή του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την προβολή του Potiche (συμμετέχει και στο διαγωνιστικό) του Ozon, που παίχτηκε στην τελευταία Βενετία και θα φέρει στην Αθήνα για την μεγάλη πρεμιέρα των εκδηλώσεων, στις 31 του Μάρτη, το διαχρονικότερο αστέρι του γαλλικού σινεμά.

Πως αλλιώς μπορείς να αποκαλέσεις μια γυναίκα που έχει καταχωρημένες στο παλμαρέ της περίπου 100 ταινίες, οι περισσότερες επιτυχίες, που έχει συνεργαστεί με ονόματα του βεληνεκούς των Demy, Polanski, Bunuel, Truffaut, που έχει σαρώσει σε όλες τις διεθνείς βραβεύσεις και από το 1960 που πρωτοεμφανίστηκε η αστραφτερή μορφή της έχει γίνει το παγκόσμιο έμβλημα της κινηματογραφίας των τρικολόρ? Η Catherine Deneuve, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της μεγάλης βραδιάς που πρόκειται να αποτελέσει το κοσμικό γεγονός της Άνοιξης, αποτελώντας συνάμα και την διαμαντόπετρα στην μακρά λίστα όλων όσων Γάλλων καλλιτεχνών κάνουν την Απριλιάτικη βόλτα τους στα μέρη μας. Κατάλογος που περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Pierre Berge, ο Κώστας Γαβράς, η Elodie Bouchez, η Marie Josee Croze, η Nicole Garcia, ο Olivier Assayas, o Anthony Cordier και πόσοι ακόμη που οι υπεύθυνοι κρατούν την άφιξη τους μυστική.



Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Μεγάλη στιγμή του φετινού FFF είναι και η επίσκεψη της κορυφαίας σταρ Claudia Cardinale, στα πλαίσια της παρουσίασης της ταινίας της La Fil, που ναι μεν είναι Ιταλιάνα και με σφραγίδα, οι διοργανωτές όμως εκμεταλλεύονται - ας το πούμε έτσι - την καταγωγή της από την γαλλόφωνη ζώνη της Τυνησίας, για να την φέρουν στην πρωτεύουσα. Και πολύ καλά πράττουν! Το δεύτερο σπουδαίο στιγμιότυπο αποτελεί η παγκόσμια πρώτη του φιλμ Nicostratos - Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι, που γυρίστηκε στην Ελλάδα και θα φέρει κοντά μας τον δημοφιλέστατο πρωταγωνιστή του Emir Kusturica. Τελευταία αναφορά στους visiteurs, αλλά εξίσου σημαντική, είναι εκείνη της Anna Mouglalis, της ηθοποιού και με τις ελληνικές ρίζες, που φέτος παίρνει την σκυτάλη από τον Jean Paul Gaultier στην θέση του Αναδόχου της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας και πέντε ταινίες της επιλογής της, στην ειδική ενότητα Λευκή Κάρτα.

Το πρόγραμμα τέλος ολοκληρώνεται με το αγαπημένο μου τμήμα, το Πανόραμα, που παρουσιάζει 16 γαλλόφωνες προτάσεις τελευταίας παραγωγής, που ανάμεσα τους μπορεί ο σινεφίλ να ανακαλύψει πραγματικά διαμάντια, τις δύο δημιουργίες που συνθέτουν το τμήμα Σινεμά για Νέους, τις τρεις που οριοθετούν την πρωτοποριακή ιδέα CineMix και τις τέσσερις Τρόμου, που θα προβληθούν φυσικά αργά, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φίλων της μεταμεσονύκτιας ανατριχίλας...

A Bientot!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική