Σερί

του Stephen Frears. Με τους Michelle Pfeiffer, Kathy Bates, Rupert Friend


Michelle πολλών...Lux
του zerVo
Άτιμο πράγμα όταν ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του πάνω σου. Ειδικά όταν για δέκα, δεκαπέντε χρόνια, έχεις υπάρξει το απόλυτο σύμβολο του κινηματογραφικού ερωτισμού, είναι κομματάκι δύσκολο να παίρνεις την απόφαση να επισημοποιήσεις οριστικά το πέρασμα σου στην τρίτη ηλικία του καλλιτεχνικού στερεώματος. Όχι πως η αποκάλυψη του De Palma στον Σημαδεμένο και αιώνια λατρεμένη μαντάμ Ολένσκα, δηλώνει έτοιμη προς γηροκόμηση, το αντίθετο, ελάχιστες στα 53 τους θα μπορούσαν να είναι τόσο ποθητές και σέξι. Όταν όμως οπλισμένη με θάρρος η Michelle, δανείζει την ακόμη αγγελική της μορφή, για να υποδυθεί την ώριμη ερωτοκτυπημένη, πάει να πει πως έχει πάρει απόφαση πως οι παλιές καλές ημέρες που ο αντρικός πληθυσμός έλιωνε στην θωριά της, φύγανε ανεπιστρεπτί...

Μπελ Επόκ. Έχοντας μαζέψει ένα γερό κομπόδεμα, από την πολυετή της ενασχόληση με το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, η Λέα ντε Λονβάλ, μια δημοφιλής στην υψηλή παρισινή κοινωνία πόρνη, αποφασίζει να αποσυρθεί στην ηρεμία που της χαρίζει η ακριβή της έπαυλη. Για χάρη του παλιού καλού καιρού, μια πρώην συνάδελφος και διάσημη πολυλογού, θα της αναθέσει να πάρει κάτω από την ερωτική εποπτεία της τον δύστροπο 19χρονο γιο της, τον Σερί όπως εκείνη αποκαλούσε από μικρό. Έξι χρόνια μετά η σχέση τους όχι απλά έχει διακοπεί, αλλά ζει και βασιλεύει, με εκείνη να έχει εντοπίσει στην νιότη του το συστατικό που της χαρίζει ζωντάνια και φρεσκάδα και εκείνον να έχει βρει στην έμπειρη αγκαλιά της, τον συνδυασμό προστάτιδας και ερωμένης που αναζητούσε. Η ανακοίνωση του επερχόμενου γάμου του Σερί, με μια δεσποινίδα της καλής κοινωνίας, θα προκαλέσει άμεση αναταραχή στην ισορροπία, που οι δύο αταίριαστοι ηλικιακά εραστές, έχουν προσαρμοστεί.

Ο Stephen Frears επιστρέφει στην συλλογιστική των Επικίνδυνων Σχέσεων, που του άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για μια διεθνή καριέρα, άσχετα αν εκείνος, με την ανατρεπτική του λογική, ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει τα σύνορα του νησιού. Γνωρίζοντας καλά πως να κτίσει το κλίμα εποχής, δύο αιώνων πριν, ο σκηνοθέτης του My Beautiful Laundrette, αλλά και του πιο πρόσφατου Tamara Drewe, καθορίζει τις διαφορές στην σκεπτική των δύο περιόδων, του χθες και του σήμερα, με μέσον έναν έρωτα που από την γέννηση του ήταν μοιραίο να μην προχωρήσει. Η ειρωνεία, που πάντοτε αποτελεί το βασικό όπλο, ενός Βρετανού φλεγματικού δημιουργού, είναι που στο περιθώριο της αγάπης, της κατακριτέας εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας των ερωτευμένων, τα πάντα κινούνται σε μια τροχιά ασυδοσίας και υποκρισίας, που αντανακλά σαν καθρέφτης της κοινωνίας.

Για πες: Στην κινηματογραφική διασκευή του διηγήματος της Colette, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως τον κεντρικό ρόλο θα μπορούσε να κρατήσει άλλη από την Michelle Pfeiffer. Ακόμη και διανύοντας την 5η δεκαετία της ζωής της, η πάλαι ποτέ αστραφτερή προσωποποίηση της Lux, λάμπει πραγματικά. Γνωρίζοντας όμως πως την ζωντάνια των 20 έχει υποκαταστήσει η εμπειρία της ωριμότητας, το εκμεταλλεύεται για να αποδώσει με ζεστασιά τον - όχι ιδιαίτερα απαιτητικό - ρόλο της. Χημεία που δένει πολύ καλά με τον αξιόλογο ζεν πρεμιέ Rupert Friend, σε ένα φιλμ που αν έλειπαν οι παλιομοδίτικες κουβέντες του αφηγητή, πιθανότατα να ήταν και πιο ρυθμικό, άρα και ελκυστικό.






Στις δικές μας αίθουσες, 27 Ιανουαρίου 2011 από την Nutopia



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική