Αmbassade de France en Grèce - Η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα είναι η ανωτέρα αρχή του φεστιβάλ. Ο πιο πρόσφατος κάτοικος του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, Christophe Farnaud, αν και λιγότερο διαχυτικός από τον προκάτοχο του, αγκάλιασε με θέρμη τον θεσμό από την πρώτη στιγμή της θητείας του.

Birkin Jane - Υπήρξε ίσως εκείνη που αμφισβήτησε όσο καμία άλλη τα πρωτεία της θρυλικής Bardot. Μια από τις πιο όμορφες γυναίκες στα νιάτα της, γνωστή για την θυελλώδη της σχέση με τον τροβαδούρο Serge Gainsbourg, η πολυτάλαντη Αγγλίδα με την Γαλλική μαχητική καρδιά, θα βρεθεί στην Αθήνα, για να παρουσιάσει την τελευταία της ταινία, ενώ θα συναντήσει τους θαυμαστές της και από κοντά σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Fnac.


Catherine Suard - Έχει τόσο όμορφα χαρακτηριστικά, που θα μπορούσε να έχει υπάρξει μοντέλο του Gaultier. Στην πραγματικότητα είναι η Πρόεδρος του φεστιβάλ κι εκείνη που έχει το γενικό πρόσταγμα, ρόλος αναβαθμισμένος από τον περσινό, μια κίνηση επιβεβλημένη για έναν κινηματογραφικό θεσμό που σέβεται τον εαυτό του. Δεξί της χέρι, για τρίτο χρόνο στην θέση του διευθυντή του φεστιβάλ, ο Nicolas Peyre, που είναι επιφορτισμένος με την επιλογή των ταινιών του προγράμματος.

Daphne Roulier - Διάσημη δημοσιογράφος στην πατρίδα της, με εξειδίκευση στην έβδομη τέχνη, που θα τιμήσει την 11η εκδοχή του θεσμού, από την θέση της αναδόχου της κριτικής επιτροπής.

Εισιτήρια - Ουδεμία αύξηση από πέρσι και πρόπερσι. Στα 6 ευρώ η γενική είσοδος, στα 5 ευρώ οι φοιτητές. Πιθανότατα να υπάρξει ανέβασμα από του χρόνου, αν υπάρξει κανένα φιλμάκι τρισδιάστατο...

Festival Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Υποστηρικτικός περισσότερο ο ρόλος του, παρέχοντας τέσσερις από τις δικές του πρεμιέρες στο πρόγραμμα: Το 36 Vues Du Pic Sain-Loup με την Birkin, το Persecution με την Gainsbourg και τον Duris, το Βέλγικο Le Jour Ou Dieu Est Parti En Voyage που πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην συμπρωτεύουσα και το τιμημένο με Cesar ντοκιμαντέρ L'Enfer, που μελετά από κοντά την πασίγνωστη δημιουργία του Clouzot.

Gaultier Jean Paul - Μια πανέξυπνη κίνηση της φετινής διοργάνωσης, να τον ορίσει ανάδοχο της. Στόχος η εκτόξευση στα ύψη της δημοτικότητας του φεστιβάλ, αφού χάρη την παρουσία για πέντε μέρες στην Αθήνα του περιβόητου μόδιστρου, την ύπαρξη του δεν θα αντιληφθούν μόνο οι αυστηρά σινεφιλικοί. Ο υπεύθυνος ενδυματολογίας του 5ου Στοιχείου και της Kika, θα παρουσιάσει ο ίδιος πέντε αγαπημένες του ταινίες, από το Callas Forever μέχρι το Le Jour D'Avant, που περιγράφει την αγωνία γύρω από την πασαρέλα, μία μόλις ημέρα πριν παρουσιαστεί η νέα κολεξιόν.


Ηulot Nicolas - Η ταινία του Το Σύνδρομο του Τιτανικού, μελετά τις αδιάφορες και απαθείς αντιδράσεις των επιβαινόντων στο υπερωκεάνιο, την στιγμή της βύθισης του. Αλληγορία που έχει άμεση σχέση με την παρόμοια αδιαφορία που δείχνουν οι κάτοικοι του πλανήτη γη, γνωρίζοντας πως εκείνος οδηγείται με σταθερούς ρυθμούς στην καταστροφή. Ειδική προβολή της ενδιαφέρουσας δημιουργίας σε συνεργασία με την ActionAid Hellas.

ΙFA - Η κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν εκείνο που έριξε την ιδέα πριν από έντεκα χρόνια. Σήμερα μιλάμε για τον σημαντικότερο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας που οδηγεί στις αίθουσες, τις ημέρες των εκδηλώσεων του περισσότερους από 30.000 θεατές. Εντυπωσιακό!

Jean Reno - Το όνομα του έσκασε σαν βόμβα στην Συνέντευξη Τύπου, ως εκείνος που θα κλείσει με την παρουσία του την φετινή διοργάνωση. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου κρατώ ένα μικρό καλαθάκι, αφού οι διοργανωτές ουκ ολίγες φορές έχουν εκτεθεί στο Cloture. Εύχομαι ο αγαπημένος Leon, Έντζο Μολινάρι, Πιερ Νεμάν, Βενσάν των Ronin και Ποντόν του Ροζ Πάνθηρα, να βρεθεί κοντά μας προσθέτοντας ένα ακόμη ολόλαμπρο όνομα στην μακρά λίστα εκείνων που επισκέφτηκαν την Αθήνα, στα πλαίσια του φεστιβάλ.


Kulte - Η Γαλλική Φίρμα, που εδώ και δέκα χρόνια θεωρείται ότι πιο μοντέρνο στον χώρο της fashion art, είναι η υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της καλαίσθητης αφίσας του φεστιβάλ. Η λεπτομέρεια κάνει - που λένε - την διαφορά...

Le Fou Du Roi - Η πιο διάσημη εκπομπή του γαλλικού ραδιοφώνου με περίπου 2 εκατομμύρια ακροατές ημερησίως, θα βγει στον αέρα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 15 και 16 Απριλίου. Ο Stephane Bern σε δράση, κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό!

Monfourny Renaud - Ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φωτογράφους της Γαλλίας, θα βρεθεί στην Αθήνα, παρουσιάζοντας σε έκθεση που θα λάβει χώρα στο IFA, ασπρόμαυρα πορτρέτα, που έχουν προβληθεί στο υψηλού επιπέδου περιοδικό Les Inrockuptibles.

Νέοι - Σε αυτούς είναι αφιερωμένο όπως πάντοτε το Γαλλόφωνο φεστιβάλ. Η ειδική ενότητα Jeunesse, περιλαμβάνει τέσσερα φιλμ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το animation Lascars, το Les Beaux Gosses τιμημένο φέτος με βραβείο Cesar πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, το Loup και τέλος το πολυαναμενόμενο στοπ μόσιον από το Βέλγιο Panique Au Village. Εξαιρετικές επιλογές!


Olympiakos - Καμία σχέση, απλά έπρεπε να αναφερθεί το όνομα του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας. Παρεμπιπτόντως ένας παίκτης που λέγεται Djibril Sisse και δεν ξέρω που αγωνίζεται, θα δώσει κι εκείνος το παρόν στο φεστιβάλ, σε μια βραδινή εκδήλωση που θα συνδυάσει σινεμά και μπάλα και πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα στην ειδική κοινότητα που υπάρχει στο Facebook και πρέπει να γίνεις μέλος της.

Press Office - Η ψυχή της διοργάνωσης από την πρώτη ημέρα της ύπαρξης του. Διεθνών προδιαγραφών συμπεριφορά και υποδειγματικός επαγγελματισμός, που θα πρέπει να γίνει μίμηση προς όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ της χώρας. Ιδίως για τα Βόρεια...

Rohmer Eric - Η ρετροσπεκτίβα του ενδέκατου φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους δημιουργούς όλων των εποχών, που έφυγε από κοντά μας στις 11 Γενάρη, σε ηλικία 89 ετών. Από τις οθόνες θα παρελάσουν στιγμές από ταινίες μοναδικές, σαν τον Αστερισμό του Έρωτα, την Συλλέκτρια, την Πράσινη Αχτίδα, τις Νύχτες με Πανσέληνο και φυσικά τον Τριπλό Πράκτορα με την δική μας Κατερίνα Διδασκάλου.


Sifnos - Στο περιθώριο του φεστιβάλ έσκασε κι ένα μαντάτο: Η ταινία Un Ete Grec - Καλοκαίρι στο Αιγαίο - ξεκινά οσονούπω τα γυρίσματα της στα νησιά του Αιγαίου, έχοντας σαν πρωταγωνιστή τον Emir Kusturica. Το φιλμ θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη άνοιξη.

Tιτάνες - Σύμφωνα με την κατάξανθη Πρόεδρο, αυτοί έκαναν την έφοδο τους στον κινηματογράφο Απόλλωνα κι έτσι φέτος στην αίθουσα δεν θα ακουστούν - όπως συνήθως - φραντσέζικοι διάλογοι. Το μεγαλύτερο βάρος των προβολών θα σηκώσει λοιπόν το Αττικόν, η ανακαινισμένη τεχνολογικά, ζεστή αίθουσα του IFA και τα ΒΠ αδελφάκια του Kifisia Cinemax.

Unifrance - Ο Οργανισμός που έχει αναλάβει την προώθηση του Γαλλόφωνου σινεμά σε όλον τον κόσμο. Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά, αν σκεφτεί κανείς πως σε χώρες που βομβαρδίζονται από τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερς - όπως εμείς δηλαδή - το ποσοστό της πίτας που ανήκει στην Γαλλοφωνία αντιστοιχεί στο διόλου ευκαταφρόνητο 8%!

Voir - Που σημαίνει δείτε οπωσδήποτε σε πρώτη προβολή τις δέκα ταινίες που δεν χάνονται: A L'Origine με Cluzet, Devos, Depardieu, Coco Avant Chanel με Audrey Tautou, Gainsbourg Vie Heroic με Elmosnino, Laetitia Casta, Je L'Aimais με Auteuil, Croze, La Journe De La Jupe με Isabelle Adjani, L'Immortel με Reno, Merad, Darroussin, Berry, Rapt με Attal, Consigny, Qu'un Seul Tienne Et Les Autres Suivront της Lea Fehner, Mademoiselle Chambon με Lindon, Kiberlain και Villa Amalia με την Huppert.


Welcome - Τα ονόματα που θα συνοδεύσουν στην Αθήνα τις ταινίες τους, όπως ανακοινώθηκε επισήμως είναι o Joann Sfar (Gainsbourg), Jacques Perrin (Océans), Farida Khelfa, Gabriel Julien-Laferrière (Neuilly sa mère), Antoine de Caunes (La Folle histoire d'amour de Simon Eskenazy), François-Xavier Demaison, Grégoire Vigneron (Sans laisser de traces), Riad Sattouf (Les Beaux Gosses), Nathalie Besançon (La journée de la jupe) και η Anne Consigny "Rapt".

Xavier Giannoli - Robert Guediguian, Fanny Ardant, Jean Paul Lilienfeld, Francois Ozon, Jacques Rivette, Emmanuel Salinger, Richard Berry, Riad Sattouf, Daniele Thompshon, Christophe Honore, Benoit Jacquot, Anne Fontaine, Lucas Belvaux, Stephane Brize, Dennis Dercourt, είναι λίγοι μόνο από τους σκηνοθέτες, που οι ταινίες τους συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Yvan Attal - Catherine Deneuve, Sergi Lopez, Emmanuelle Devos, Daniel Auteuil, Kristion Scott Thomas, Vincent Lindon, Isabelle Adjani, Vincent Perez, Sophie Marceau, Francois Cluzet, Jane Birkin, Michel Piccoli, Laetitia Casta, Melville Poupeaud, Isabelle Carre, Jean Reno, Catherine Frot, Mathieu Amalric, Benoit Magimel, Isabelle Huppert, Romain Duris, Charlotte Gainsbourg σας κλείνουν ραντεβού. Να είστε εκεί!

Ζolotas - Δύο τα θεσμοθετημένα βραβεία και για φέτος. Το βραβείο κοινού που θα απονεμηθεί με βάση τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδο τους από την αίθουσα και το βραβείο της κριτικής επιτροπής, που αποτελούν σπουδαστές του Ελληνογαλλικού Λυκείου Ντελακρουά. Τρόπαια φιλοτεχνημένα από τον διάσημο χρυσοχόο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική