Βρέχει Κεφτέδες

των Phil Lord και Chris Miller. Με τις φωνές των Bill Hader, Anna Faris, James Caan

Λιχουδιά Λαχταριστή
του zerVo
Παρεξηγημένος ακόμη και από τον πατέρα του, μαστροχαλαστής εφευρέτης, μετά από χρόνια προσπάθειας, θα πετύχει τον σκοπό του: Μια πανίσχυρη μηχανή, που καταφέρνει, όταν βρέχει, αντί για νερό, να πέφτουν από τον ουρανό, οι πιο λαχταριστές λιχουδιές. Κι έτσι σε μια μόλις νύχτα, από περιφρονημένος και περιθωριακός, ο νεαρός παράξενος επιστήμονας Τιμ Λόκγουντ, θα μεταβληθεί στον ήρωα της κωμόπολης Σουάλοου Φολς. Άπαντες θα τον τιμούν και θα τον δοξάζουν, που έκανε την άσημη έως χθες περιοχή τους, το κέντρο του κόσμου. Τι θα συμβεί όμως όταν οι απαιτήσεις των συμπολιτών του, ξεπεράσουν τα όρια, με συνέπεια η εξελιγμένη τεχνολογικά συσκευή, να κτυπήσει κόκκινο? Πραγματικός χαμός, που πιθανότατα θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Κι εκεί που όλοι πανηγύριζαν για την πτώση από τα ουράνια του γαστριμαργικά εξελιγμένου μάννα - πίτσες, μακαρονάδες, χάμπουργκερ και παγωτά κατά κύριο λόγο - άρχισαν να γίνονται θύματα της απληστίας τους. Μέσα από την πιο αγαπημένη συνήθεια των δυτικών κοινωνιών, το φαγητό, η Sony, επιχειρεί με ένα καλοσχεδιασμένο animation, να φωτογραφίσει την σύγχρονη πραγματικότητα. Το παραλιακό χωριό, που μέχρι χθες ήταν διάσημο - όχι σε τίποτα πέρατα της γης, απλά στην κοντινή του περιφέρεια - για την σαρδέλα του, τώρα προβάλλεται στα τηλεοπτικά δίκτυα, ολάκερης της οικουμένης. Ο Δήμαρχος του - που πλάνο με το πλάνο φουσκώνει από την πολυφαγία - καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι, για το σπουδαίο επίτευγμα ενός ντόπιου. Η άσημη έως τώρα ρεπόρτερ, που βρέθηκε κατά τύχη στην περιοχή, απέκτησε την αποκλειστικότητα που ζητούσε. Και ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, χαίρεται όσο τίποτα άλλο την ανέλπιστη δημοτικότητα. Κοινή συνιστώσα των προσώπων που συμμετέχουν στο χρωματιστό πανηγύρι του Cloudy With A Chance Of Meatballs, η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας, που όλοι περιμένουν κάποια στιγμή να τους αγγίξει. Εκτός ίσως από τον πατέρα του φιλόδοξου ερευνητή, που απεχθάνεται οτιδήποτε έχει σχέση με εξέλιξη, φιγούρα πιστή στις παραδόσεις, που στο φινάλε αποδεικνύεται πως αυτός έχει το δίκιο.

Για πες: Ειδικά στην τρισδιάστατη φόρμα του, το Βρέχει Κεφτέδες, είναι απόλυτα απολαυστικό, αφού τα γευστικά γεύματα που πέφτουν από ψηλά, περιβάλλουν πλήρως την οπτική αίσθηση του θεατή. Ανοίγοντας συνάμα και την όρεξη. Ένα σχεδιαστικό και σεναριακό αποτέλεσμα, που σίγουρα δεν αγγίζει το πανύψηλο επίπεδο της Pixar, αλλά που καταφέρνει να σταθεί επάξια σαν ένα μοντέρνο animation, σκορπίζοντας κοινωνικούς προβληματισμούς, αλλά και διασκεδάζοντας ταυτόχρονα με την πολυχρωμία του. Το πιο ενήλικο κοινό βέβαια, μιας και το συνηθισμένο τάργκετ γκρουπ των κινουμένων σχεδίων, με το μονοψήφιο αριθμό στην ηλικία, μάλλον θα ενθουσιαστεί απλώς από τα τρία επίπεδα της απεικόνισης του και τα χιουμοριστικά του παιχνιδίσματα...




Στις αίθουσες 28 Ιανουαρίου 2010 από την Audiovisual


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική