Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

του Robert Zemeckis. Με τους Jim Carrey, Gary Oldman, Cary Elwes

Συναισθηματικός τσιγκούνης!
του zerVo
Ας το δούμε από μια ρεαλιστική σκοπιά. Σε ποιον ακριβώς απευθύνεται η τελευταία εκδοχή της αγαπημένης ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς, με την animation μορφή που την προσφέρει ο Robert Zemeckis? Στους ενήλικες? Το αποκλείω! Δόξα το Θεό, δεν είναι και λίγες οι μνήμες της φιγούρας του γερο-τσιγκούνη, αν ξεκινήσω να τις μετράω από πολύ παλιά, με την μορφή του Alastair Sim ή του Albert Finney μέχρι τις πιο πρόσφατες βερσιόν με πρωταγωνιστές τους Bill Murray και Michael Caine. Αν αφαιρέσω τότε τον νοσταλγικό παλιμπαιδιστικό παράγοντα, το φιλμ απευθύνεται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στους μικρής ηλικίας θεατές, που δεν έχουν ακόμη ιδιαίτερη επαφή με την εξαιρετική βρετανική νουβέλα. Έχοντας στο μυαλό μου όμως, την ψιλοφοβισμένη αντίδραση των πιτσιρικάδων, στο πρώτο αγιοβασιλιάτικο καρτουνίστικο πόνημα του σκηνοθέτη του Back To The Future, στο Polar Express, πιστεύω πως ούτε τα παιδάκια θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την νέα motion capture δημιουργία. Άρα τι απομένει? Μόνο τα φαντάσματα των Χριστουγέννων...


Τον λένε Εμπενίζερ Σκρουτζ και είναι από τους πιο γνωστούς συμβολαιογράφους, στο Λονδίνο των αρχών του 20ου αιώνα. Φημισμένος φιλάργυρος, απότομος και κακεντρεχής, θα γίνει στόχος των τριών φαντασμάτων των Χριστουγέννων, που θα θελήσουν να του μεταλλάξουν τον χαρακτήρα. Η ιστορία λατρεμένη και διαχρονική, αυτή του γέρου κακότροπου σπαγκοραμμένου, που την παραμονή της μεγαλύτερης γιορτής, θα δεχτεί την επίσκεψη των πνευμάτων του χθες, του σήμερα και του αύριο και θα καταλάβει πως υπάρχει και ανθρωπιά στον κόσμο και όχι μόνο υλικά αγαθά. Εν προκειμένοις, που στην ουσία πρόκειται για κινούμενο σχέδιο, το στοιχείο που μου τράβηξε περισσότερο την ματιά, ήταν η όμορφη μουντή και συννεφιασμένη απεικόνιση της παγωμένης βικτοριανής βρετανικής πρωτεύουσας, που είναι δοσμένη με προσοχή ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ειδικά στην τρισδιάστατη κοψιά του το τοπίο είναι μαγευτικό. Μέχρι εκεί όμως. Στο A Christmas Carol, η Disney έριξε όλο το βάρος της στο τεχνικό κομμάτι, ξεχνώντας πως το δυνατό στοιχείο του, είναι η ψυχή του, που σου δίνει και όλο το ζουμί.

Για πες: Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Πολικού Εξπρές, όπου τους περισσότερους βασικούς ρόλους κράτησε ο Tom Hanks, έτσι κι εδώ ένας είναι ο κύριος ερμηνευτικός της ιστορίας. Ο Jim Carrey, δανείζει την πολυμορφική εικόνα του, στην πλειονότητα των ζωγραφιστών χαρακτήρων, από τον σκυθρωπό Σκρουτζ, μέχρι τα τρομακτικά φαντάσματα και είναι πραγματικά απολαυστικός. Τα ειδικά εφέ του προσδίδουν μάλιστα και μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα, στην ήδη προϋπάρχουσα - εκτός των ματιών, που το motion capture έχει και θα έχει πρόβλημα - ώστε να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές απαιτήσεις της ερμηνείας. με τον εσωτερικό ανταγωνισμό από την Pixar όμως να τρέχει σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς, η απαίτηση δεν αφορά μονάχα στην τεχνική αρτιότητα αλλά και στο γενικότερο δραματικό feeling. Στοιχείο που ο Zemeckis όπως φαίνεται αποδείχτηκε ελαφρώς...τσιγκούνης.




Στις αίθουσες 24 Δεκεμβρίου από την Audiovisual


3 σχόλια:

Αρίσταρχος είπε...

Εγώ λέω ότι το ελληνικό ερωτηματικό είναι αυτό (;) και το αγγλικό ερωτηματικό είναι αυτό (?). Ας δεχτούμε ότι η ανορθόγραφη γενιά της Vodafone είναι αστοιχείωτη και το χρησιμοποιεί λόγω άγνοιας και αγραμματοσύνης, αλλά εσύ γιατί; Ε; Γιατί; Επειδή "γράφει" καλύτερα με τη γραμματοσειρά σου. Ε, γράφε και greeklish τότε, μην κάνεις συμβιβασμούς. Serach and Replace, πάραυτα. Κατά τα άλλα, καλός είσαι αλλά κόψε την πολλή γκρίνια γιατί γίνεσαι μονότονος.

zerVo είπε...

Αρίσταρχε χρόνια πολλά...

Έχεις δίκαιο, μα είναι πλέον αδύνατον να αλλαχθεί η συνήθεια, δεν το βλέπω, απλά το πατώ.

Νομίζω πως δεν ξέρω ούτε να το βρω... ;-)

Κι εκτιμούσα μέχρι τώρα πως η γκρίνια μου είναι λίγη. Νάσαι καλά...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς κατώτερη των προσδοκιών μου... από μία τόσο αγαπημένη ιστορία περιμένεις πολλά περισσότερα όταν πηγαίνεις να δεις Χριστούγεννα τον Jim Carrey στο σινεμά με τρισδιάστατα γυαλιά.

JohnnyD.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική