Κι έτσι σήμερα το πρωί, λίγα λεπτά πριν από τις 10, γράφτηκε ιστορία στην 62η εκδοχή του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, αφού για πρώτη φορά στην πορεία του θεσμού, το εναρκτήριο λάκτισμα, δόθηκε από μια ταινία animation και πιο συγκεκριμένα τρισδιάστατου προβολικού χαρακτήρα. Η ιστορία του γκρινιάρη γέρου, που το σπίτι του υψώνεται στον ουρανό, με την βοήθεια αμέτρητων πολύχρωμων μπαλονιών ηλίου και ταξιδεύει προς το την χώρα της περιπέτειας, παρέα με ένα παχουλό παιδάκι, που έτυχε να περνά από την βεράντα του, αποτελεί την βάση της δέκατης στην σειρά παραγωγής του επιτυχημένου ντουέτου Disney Pixar.

"Ξέρετε ανήκουμε σε ένα στούντιο που λειτουργεί πολύ με την καρδιά και την ψυχή των παραγωγών του. Οι ιδέες προέρχονται από τις εμπειρίες ζωής που έχει ο καθένας μας. Γι αυτό για μας είναι πολύ σημαντική η καρδιά της κάθε ιστορίας που φτιάχνουμε." Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην συνέντευξη τύπου το πρόσωπο που κινεί τα νήματα της Pixar, John Lasseter. Και συνέχισε: "Η αρχή της Disney πάντοτε ήταν δίπλα στο γέλιο, πάντοτε να πρέπει να υπάρχει κι ένα δάκρυ. Και όταν μελέτησα την ιστορία του Up, γνώριζα καλά πως αυτός ο συσχετισμός θα υπάρχει. Ήξερα πως μπορεί να προκαλέσει ακραία αισθήματα και ας είναι κάπως ασυνήθιστη η θεματολογία της."

Η Disney είχε να εμφανιστεί στις Κάννες από πενταετίας, όταν είχε συμμετάσχει και πάλι με το The Ladykillers. Τώρα με ένα 3-D animation, όχι μόνο επιστρέφει δυναμικά, αλλά παίρνει και τον τιμητικό τίτλο της εναρκτήριας ταινίας. "Αυτό που μου συνέβη, λέει ο Lasseter, είναι μια από της πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου. Το φεστιβάλ των Καννών, είναι ένα από τα διασημότερα του πλανήτη και καθένας θα ήθελε να συμμετέχει με δημιουργία του. Και το ότι το Up ανοίγει τις εκδηλώσεις είναι πραγματικά μοναδικό. Δεν σας κρύβω πως περιμένω με αγωνία την στιγμή που θα αντικρίσω το βράδυ, όλους αυτούς τους καλοντυμένους κυρίους με τα σμόκιν, να φορούν τα γυαλάκια για να απολαύσουν το φιλμ τρισδιάστατα. Μεγάλη στιγμή!"

"Το τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, συμπληρώνει ο σκηνοθέτης του Up, Peter Docter, είναι κάτι που εγώ και ο John βλέπουμε σαν ένα παιχνίδι. Όταν κάποιος δίνει σε ένα παιδί ένα παιχνίδι εκείνο το κοιτάζει και σκέφτεται, τι μπορεί να κάνει τώρα με αυτό? Έτσι κι εμείς στίψαμε το μυαλό μας για να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του στην αναπαραγωγή της ιστορίας. Και εδώ το βάθος, την νέα διάσταση, την χρησιμοποιήσαμε για να αποδώσουμε συναίσθημα στο πλάνο. Όταν ο ήρωας μας είναι μονάχος του, το βάθος είναι μικρό και το κλίμα κλειστοφοβικό. Όταν πετάει ψηλά στους ουρανούς, το βάθος μεγαλώνει, όπως και η δραματικότητα. Είναι κάτι σαν να λέμε συναισθηματικό εφέ."

Στους ήρωες της ταινίας τις φωνές τους έχουν δώσει ο Christopher Plummer, o Delroy Lindo και ο παλαίμαχος Ed Asner, που υποδύεται τον στρυφνό γερο-μπαλονά: "Ο Καρλ είναι μια σύνθεση πολλών ατόμων που μας περιτριγυρίζουν, των παππούδων μας, των γιαγιάδων μας. Όπως και πολλών ηθοποιών, τονίζει ο Docter. Ασπρομάλληδες είναι και ο Spencer Tracy και ο Walter Matthau και ο James Whitmore. Ο δικός μας χαρακτήρας στην ουσία παίρνει τις καλύτερες στιγμές από αυτούς τους ερμηνευτές." Και συμπληρώνει ο συν-σκηνοθέτης Bob Peterson: "Σχεδιάζοντας αυτούς τους χαρακτήρες, πρώτα το αισθάνεσαι αυτό που φτιάχνεις, ώστε να κατανοήσεις τι είναι αυτό που φτιάχνεις. Ο Καρλ είναι ένας τύπος κολλημένος στο σπίτι του, που δεν το κουνάει ρούπι μακρυά από την πόρτα του. Έχει τετραγωνιστεί στους τέσσερις τοίχους γι αυτό θα δείτε πως κεφάλι και σώμα έχουν πάρει αυτό το σχήμα. Ίδια ακριβώς συμπεριφορά με το σώμα του έχει και ο εσωτερικός του κόσμος!"

Ταυτόχρονα με την πρώτη προβολή του Up στο φεστιβάλ, η γαλλική εκδοχή του φιλμ, προβάλλεται σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με την γοητευτική φωνή του Charles Aznavour ανάμεσα σε εκείνες των πρωταγωνιστών...