26/3/09

Friday The 13th

Παρασκευή και 13


του Marcus Nispel. Με τους Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Travis Van Winkle.

Νούμερο 12!
του zerVo
Ωραίος ο Τζέισον! Τριάντα ολόκληρα χρόνια ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει! Όσο κόσμο δεν έχει εξολοθρεύσει δηλαδή, εκεί στις όχθες της μυστηριώδους λίμνης Κρίσταλ, από το 1981 κι ένθεν που η χαρακτηριστική φιγούρα με την τρυπητή μάσκα του χόκεϊ πρωτοέκανε την εμφάνιση της. Κι όχι μόνο αυτό αλλά έχει καταφέρει κι έχει βγει αλώβητος από κάθε λογής φονική παγίδα που του έστησαν τα υποψήφια θύματα του, μήπως και γλιτώσουν. Έντεκα επεισόδια (με καθοδικούς δείκτες επιτυχίας) κράτησε ο πρώτος κύκλος των περιπετειών του μανιακού που σκότωνε κατ εντολή της μαμάς του. Σήμερα ήλθε η στιγμή του «φτου και από την αρχή» από νέα αρίθμηση, αλλά όχι βέβαια με διαφορετικό περιεχόμενο. Τι κρατάμε? Το σκοτεινό κάμπινγκ φυσικά για ντεκόρ, τον αμείλικτο χαρακτήρα του δολοφόνου, που σκοτώνει δίχως δισταγμούς και διακρίσεις και φυσικά το απέθαντο του κυρίου Βόρχες, που πλέον μπορεί άνετα να τα βάλει ακόμη και με Άλιεν!


Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του Marcus Nispel στην τελευταία εκδοχή του Friday? Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, απλά οι απαιτήσεις του σήμερα από το τότε είναι διαφορετικές. Τώρα δεν απαιτούνται αιματηρά φονικά αρκεί να είναι ευρηματικά ώστε να προκαλέσουν το επιφώνημα «ουάου». Τώρα η εξωτερική εμφάνιση των νεαρών θυμάτων μετρά όσο ποτέ, γι αυτό και ανάμεσα τους υπάρχουν δύο τρεις τουλάχιστον playmates και αντίστοιχοι ξανθοί παιδαράδες. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου, μιας και το διψασμένο για τρόμο κοινό θα βαρεθεί, γι αυτό όλα εξελίσσονται σε ταχύτατους ρυθμούς και με πολλαπλάσιους νεκρούς. Τώρα υπάρχει και λίγος χώρος για σφηνάκια κοινωνικών αποριών, άσχετα αν δεν τα αντιλαμβάνεται κανείς.

Για πες: Για το τυπικό της υπόθεσης να πω πως το επεισόδιο είναι περίπου διπλό, μιας και το πρώτο ημίωρο λειτουργεί εισαγωγικά για όσα θα δούμε στη συνέχεια, όπου ο μορφονιός της ιστορίας αναζητά εν μέσω σφαγής την χαμένη του αδελφούλα. Κακά τα ψέματα όμως, ουδείς θα επιλέξει το Παρασκευή και 13 για την ποιοτική του σύνοψη. Ο Τζέισον άλλωστε επέζησε (σπάζωντας ταμεία) περνώντας ολόκληρος από πριονοκορδέλα! Όλες αυτές οι μυριάδες άσσοι και μισά αστεράκια που έχει αποσπάσει τρεις δεκαετίες τώρα, δεν είναι παρά απλές οδοντόκρεμες για κείνον!




Στις αίθουσες 26 Μαρτίου από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική